• Anonym (Arg!)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • AngoStura
    Anonym (^^) skrev 2012-05-10 17:47:42 följande:
    Ni är väl inte livegna utan kan väl byta arbetsgivare/skola om er om ni så önskar? Om ni inte harmoniserar med era chefer och ledning råder jag er att byta arbetsplats. Att den offentliga sektorn har "låga" löner är ju inget nytt fenomen. Om du arbetar inom den offentliga har du tryggare anställning men en lägre lön, om du arbetar inom den privata sektorn har du en otryggare anställning men oftare en högre lön. Man får helt enkelt välja den anställningsform som passar en själv helt enkelt.
    Men den privata sekorn är oändligt mycket mindre än landstinget. Jag kan säkerligen trycka mig in där, men absolut inte alla. Det är inte så enkelt, tyvärr.
  • Sixxty
    Anonym (min) skrev 2012-05-10 17:37:45 följande:
    Jag har aldrig påstått att SSKor inte kan göra HLR och rädda liv, men om jag kommer in dödligt sjuk eller skadad till en akutmottagning så förväntar jag mig att få en läkares uppmärksamhet så fort som möjligt. Man får inte hjärt-lung-fel bara ur det blå - vanligtvis ligger det någonting allvarligt bakom det behövs en läkare för att kunna diagnostisera detta och ge rätt behandling . Vem som helst, inklusive SSKor och USKor och vaktmästare, kan utföra HLR. Det är ju vad som händer sedan som verkligen behövs djup medicinsk kunskap för att klara av.
    Självklar ska du få träffa en läkare. Men jag antar att du är medveten om att det första ledet alltid är en sjuksköterska som gör en bedömning och en prioritering om hur snabbt du behöver träffa en läkare och att det är sjuksköterskan som sedan är den som ger de läkemedel som läkaren ordinerar för att hålla dig vid liv. När du sedan kommer till operation är det en sjuksköterska som ser till att du blir sövd och ser till så att ditt blodtryck inte sjunker eller skjuter i höjden. Efter operationen hamnar du kanske i respirator på IVA. Där är det också sjuksköterskan som finns vid din sida hela dagen, bedömer hur du mår och fattar beslut om vilka läkemedel hons ska ge och inte. Om du sedan slutar andas efter att respiratorn tagits bort är det också en sjuksköterska som intuberar dig om läkaren inte finns på plats. Utan läkare fungerar inte vården liksom att den inte fungerar utan sjuksköterskan och gudskelov har vi undersköterskor med oss också.
  • AngoStura
    Anonym (min) skrev 2012-05-10 17:43:13 följande:
    Jag tror att ni skulle vara precis lika sura och bittra med 2000 kronor mer i lön. Hade ni 24 000 kr i lön sedan några år tillbaka hade vi suttit i en identisk situation idag, men istället hade ni gnällt för att ni tyckte att ni förtjänade 26.

    Att tro att man blir nöjd och glad bara man får ett par tusenlappar till i lön är otroligt naivt. Personligheten ändras inte bara av ett par tusenlappar före skatt.
    Jo, man kan gå ner i arbetstid och orka med sitt övriga liv och sina barn!
  • Sixxty
    Anonym (ännu en ssk) skrev 2012-05-10 17:44:06 följande:
    Sitter och förundras över hur folk tänker och vad folk säger. ångt inlägg..
    I mitt arbete skulle jag ALDRIG göra skillnad på någon. alla får exakt samma vård som den andre.
    Varje patient uppmärksammas med det just han eller hon behöver där och då, OBEROENDE hur patienten eller dennes närstående behandlat mig tidigare, hur den uttrycker sig över mitt yrke spelar ingen roll, jag särbehandlar inte. Att jag sen tar illa vid mig och kanske även blir ledsen det kan jag ta med kollegan i fika rummet (dvs om jag under mitt 9 timmar arbetspass hinner dit) annars i omklädningsrummet, eller så får jag bara borsta bort det, för det är inte personligt, det är situationsutlöst.

    Jag säger inte ngt om löner, jag vill som vem som helst ha en bra lön, utefter min arbetsinsats, jag visste att jag inte gav mig in i ngt högavlönat yrke men jag hoppades på bättre löneutveckling... det är svårt att kämpa själv, med studenternas uppror så kan vi som redan arbetar lättare få en bättre löneutveckling eller iaf en ärlig chans till en sådan.

     Vi ska utföra vårt arbete säkert både för patienten, miljön, kollegor och för oss själva. Vart hittar ni sjuksköterskor??
    Förlossningen där arbetar specialiserade sjuksköterskor = barnmorskor som själva ansvarar för hela förlossningen, det är inte ens säkert att en läkare kommer in och ens ser dig när du ska föda...
    BVC sjuksköterskan, ännu en specialiserad sjuksköterska antingen barnssk eller dsk. Hon sköter också det  själv, läkaren är med på de LÄKARUNDERSÖKNINGAR som görs under bvc åren.
    NarkosSSK gör äcen han/hon det mesta själv, narkosdr är inte med under hela op. Det är narkosSSK som har kontroll över allt, över ditt tillstånd och över läkemedel.
    OperationsSSK hon står där och räcker instrument till kirurgen??? visst men hon/han assisterar även, ser till att allt är sterilt, att inga instrument eller torkar saknas, att allt fungerar som det ska.
    Skolsköterska, finns oftast bara en på skolan, helt ensam, ska kunna hjälpa till i ALLA situationer som kan uppkomma, tillkalla ambulans och påbörja samt genomföra HLR på plats.. (men man kan ju alltid vänta på en dr..)
    operationssköterska, narkossköterska, diabetessköterska, onkologsköterska, vi finns överallt, och det är mer än 10 månader för att specialicera sig, det är helller inget som säger att du får ngt stöd från din arbetsplats för att gå en vub.
    Men vi/ vår yrkesgrupp är enligt somliga helt onödig och obetydlig..
    Jag kan inte skjuta upp något i mitt arbete till senare, jag måste genomföra allt samma dag ionom given tidsram, jag kan inte lägga ifrån mig och säga tar d imorgon, att jag ska få mina 30 minuter rast är inte heller skrivet i sten, dagtid kanske jag hinner men inte alltid (det dras från lönen ändå vare sig jag sitter eller inte) jag har ett övertidskonto som heter duga för jag hinner aldrig gå hem i tid, för det är inte kul att lämna vidare till nästa skift som är färre på plats. Dagtid har vi underläkare på plats, kvällstid en jour på hela kliniken och ofta hinner han eller hon inte dyka upp, så vi måste kunna handla på bästa sätt själva, samtidigt som vi även ska hinna se till alla andra patienter, nätter så finns sovande jour, vilket innebär att dr kan vara hemma och sova, nattssk FÅR inte sova, hon har ansvar för hela avdelningen.. Jag kan inte lämna en patient med smärta för att jag är hungrig eller kissnödig, jag hamnar i sista hand, jag kan inte heller lämna anhöriga som behöver prata, jag kan inte passera en sal där någon behöver hjälp antingen till toaletten eller kanske högre upp i sängen, att jag sen har diskbråck och ofta återkommande rygskott pga av alla tunga lyft, det är inget att bry sig i... det är så det ska vara detta kall, att ssk som blandar cytostatika eller andra potenta läkemedel ska utsätta sig för att få i sig ämnen, att BM ska vistas i miljöer med lustgas medvetna om risken att de när de blir äldre har högre risk för demens eller om de blir gravida har högra risk för missfall, för att du ska slippa smärta och må bra, att vilken ssk som helst som inte ätit på 7 timmar, inte druckit på lika länge eller ens varit på toaletten inte tvekar en sekund att hålla din mamma i handen när hennes smärta är som värst, eller den ssk som finns brevid din mor eller farfar som är döende stöttar familjer i dessa situationer. I frågasätter ordinationer som ser konstiga ut, eller upplever att patienten är annorlunda, VI i vården behövs alla i olika delar, vi kan inte göra något utan den andre.

    visst finns det stolpskott inom sskyrket, likväl som det finns inom läkarkåren, lärarkåren och i vart enda serviceyrke, men det finns fan så många fler bra människor. Min skola där jag gick har haft mellan 17-19 p i antagningen, Högskoleprovet mellan 1,0-1,4 de senaste åren, Det är inte lätt att komma in och kraven är inte låga på studenterna.
    KOmpetensbeskrivning:www.socialstyrelsen.se /Lists/Artikelkatalog/Attachments/9879/2005-105-1_ 20051052.pdf
    för spec.ssk www.swenurse.se/Publikationer--Remisser/Publi.../
  • Anonym (^^)
    AngoStura skrev 2012-05-10 17:48:07 följande:
    Jaha, du. Du jobbar nog inte som sjuksköterska och vet hur folk beter sig på akutmottagningar och avdelningar. Skall upplysa dem om att vara psykologiskt stabil är en norm, nästa gång de bryter. 
    Och akutmottagningar är för en människan en "normal" miljö att vistas i? Vem som helst som svävar mellan liv och död (eller har en anhörig som svävar mellan liv och död) är väl mer eller mindre labil? Man kan ju inte jämföra den situationen med en sjuksyster som konsekvent förvägrar att ge omvårdnad till meningsmotståndare.
  • Anonym
    Sweet life skrev 2012-05-10 17:18:48 följande:
    Guuuud så bra, då skulle man slippa alla bittra undersköterskor som är trötta på livet!
    Är det den allmänna synen sjukskötare, förlåt, sjuksystrar har på undersköterskorna?
  • Anonym
    Sweet life skrev 2012-05-10 17:18:48 följande:
    Guuuud så bra, då skulle man slippa alla bittra undersköterskor som är trötta på livet!
    Och alla bittra syrror som anser att de är gud fader men inte kom in på läkarlinjen. 
  • Anonym (^^)
    AngoStura skrev 2012-05-10 17:49:12 följande:
    Men den privata sekorn är oändligt mycket mindre än landstinget. Jag kan säkerligen trycka mig in där, men absolut inte alla. Det är inte så enkelt, tyvärr.
    Nej, men man kan inte alltid få det man anser man förtjänar. Man får väl helt enkelt arbeta kvar inom den offentliga sektorn samtidigt som man söker sig vidare. Förr eller senare är det ens tur. Jag har under flera år arbetat gratis för att nå den position jag har idag och utan alla gratis timmar jag lagt ned hade aldrig hamnat här. Man skapar helt enkelt sin egen lycka efter de förutsättningar som finns.
  • AngoStura
    Anonym (^^) skrev 2012-05-10 17:51:31 följande:
    Och akutmottagningar är för en människan en "normal" miljö att vistas i? Vem som helst som svävar mellan liv och död (eller har en anhörig som svävar mellan liv och död) är väl mer eller mindre labil? Man kan ju inte jämföra den situationen med en sjuksyster som konsekvent förvägrar att ge omvårdnad till meningsmotståndare.
    Jag tycker bara att det är så konstigt sätt att resonera. Hur man kan göra ner en yrkeskårs ansvar och lönekrav och samtidigt kräva att man skall få en perfekt vård. Och det kommer du att få, för jag och majoriteten av min kollegor vrider oss in och ut för patienternas skull. Vi räddar, tröstar, torkar, blir slagna, observerar, bevakar och finns där hundra procent av vår arbetstid!

    Och sår klagar ni på våra lönekrav och menar att vi inte skulle vårda vem fan som helst. Jag har vårdat allt från våldtäksmän till Jehovas vittne som vägrar blodtransfusion. Jag jag finns där hela jävla tiden och täcker upp, observerar och tar hand om. Jag tror inte någon mer än möjligen Ebba Caroline som ju är en smula kollerisk har påstått att vi inte vill vårda någon. Och inte ens det har hon ju sagt. Jag blir så förbannad av människor som inte har vett att uppskatta någonting, men kräva vård och en perfekt sådan på stubben skall ni ha.
  • molly50
    Anonym (Usk2) skrev 2012-05-10 12:38:52 följande:

    Jamenvisst sänk usk-lönerna! Hur tänkte du nu? Snarare ska de UPP så kvaliten höjs i vården! Ju högre betalt, desto högre status, är lika med högre konkurrens om jobb/utbildningsplatser. Och detta betyder högre kvalite. Eller vem vill du ska vårda din mamma eller mormor.... Hur som helst är det ju i alla fall tydligt att uskors arbete värderas något högre än ssk, det syns ju på lönen. Inte så tokig ingångslön och löneutveckling finns. Kan det vara så att många ssk övervärderar sig själva?
    Mattias 2007-05-23 Hannah 2011-09-07
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!