• Anonym (Barnmorskan.)

    Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!

    Som texten lyder. Jag svara på allt, utom frågor som involverar sekretess.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-09 15:54
    Nu försvinner jag lite från tråden. Ska på husvisning men jag kikar in ikväll. Fortsätt ställa era frågor;)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-09 18:04
    Jag vill tillägga att jag svarar på frågor utifrån vad jag vet, kan och har erfarenhet av. Att ge helt konkreta svar går aldrig!!! Vill ni ha statistik så googla.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-09 21:53
    Från och med kl 22 ikväll svarar jag inte på fler frågor. Ni får gå och lägga er så svarar jag mer imorgon. Vad skoj med alla era frågor ni fantastiska kvinnor;) All kärlek till er

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-10 13:09
    Det var någon som undrade om vi kör dragkamp under förlossningen, den sk Norska metoden och det gör vi hos oss. Min absoluta favorit för att få ner en liten bäbbe i förlossningskanalen.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-10 21:20
    Jag vill framföra ett STORT TACK för alla era frågor och funderingar. Jag har endast delat med mig av min erfarenhet och kunskap. Man kan aldrig veta hur en förlossning ska börja eller sluta. Det samma gäller en graviditet...

    Nästintill alla av er har varit positiva och det har varit en fin stämning här inne. Det har varit en fröjd att titta in och svara på era frågor så gott det går.

    Men jag har också barn och familj och nu drar jag mig tillbaka. Kommer fortfarande svara på frågor men inte lika intensivt. Det för ont i mina fingrar av allt skrivande...
    Vem vet. Kanske ses vi på förlossningen eller BB. Lycka till ni fantastiska kvinnor.

  • Svar på tråden Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Koppkaka skrev 2012-10-09 21:31:10 följande:
    Försöker igen. Kommer lustgasen verkligen försvinna från förlossningen?

    Har svarat på den. Hoppas inte den försvinner!
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Primmeling skrev 2012-10-09 21:34:15 följande:
    Hur gör ni med omskurna kvinnor? Alltså ihopsydda och könsstympade?

    Klipper vanligtvis beroende på hur omskurna de är. Är de omskurna på faraonskt vis så blir det fler klipp.
  • Fluffig

    Frågan kanske redan har ställts.

    Är det rutin på att alla måste ta sprutor i magen hemma efter kejsarsnitt? Såna blodförtunnande mot blodpropp.

  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (undrande) skrev 2012-10-09 21:42:51 följande:
    Tack för svaret, jag frågade också hur många du uppskattar att det är? Om du kan säga ungefärligt? Haha jag nekade allt det där i alla fall. Upplevde att det var VÄLDIGT svårt att få igenom, speciellt att neka till undersökning av cervix. Och jag var helt tyst, de tyckte att det var ovanligt därför jag undrar.  Ni behöver inte vara avundsjuka på mej för det gjorde visst ont

    Hihi det är sällan kvinnor föder i tystad som sagt;) men bra jobbat ;) Att neka undersökning har iaf aldrig hänt mig. Man ska aldrig undersöks för mycket om det finns progress.
  • Coyote
    Anonym (Barnmorskan.) skrev 2012-10-09 21:33:51 följande:

    Vi har haft förstisar som kommer in och är 5 cm öppna utan att ha känt något så visst händer det. Att inte se vattenavgång då skalp sättes beror på att barnets huvud har hinnorna tätt inpå. Vattnet brukar forsa ut när barnet är på väg ut eller under tiden som förlossningen pågår. Vi brukar inte ljuga men vi visst pushar vi på;) Och visst är huvudet snart ute om det är 5 värkar kvar;)
    Haha, min barnmorska erkände att hon ljög när hon sa att det var omöjligt att snitta (när jag vid ett tillfälle grep tag i henne och bönade och bad om att få snittas i stället för att behöva ligga där med enbart lustgas som bedövning). Så länge huvudet inte är ute går det alltid att snitta hade två förlossningsläkare talat om för mig strax innan igångsättningen, så hon ljög ju faktiskt. Men jag fattar varför man ibland gör det, om det är för att få upp mammans hopp om att det snart är över.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (B) skrev 2012-10-09 21:47:15 följande:
    Men herregud vilka fördomar. Du kan ju inte uttala dig som om detta är en sanning. Visa mig gärna vetenskapliga belägg för att rådhåriga blöder mer. 

    Vänta nu. Här utgår jag för hur vi gör och mina erfarenheter. Det är en myt att rödhåriga blöder mer men det är en myt som ganska nyligen slogs hål på. Innan dess var man mer försiktig med rödhåriga och speciellt rödhåriga som inte för ta emot blod.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Koppkaka skrev 2012-10-09 21:49:01 följande:
    Hallå..?! Lustgasen??

    Har svarat på detta många gånger.
  • kitkat

    Min förlossning tog 36 timmar. Sonen var ej fixerad innan, vattnet gick först, inga värkar. har förstått att detta inte är normalt, man kunde kanske redan här förutspå komplicerad fl? Är det verkligen sjysst att låta nån kämpa i 36 timmar innan akut snitt? bm satte skalpelektroden i ögonbrynet på sonen. Ögat kunde ha rykit. Hur säkert är detta? Efter ca 34 timmar upptäckte man att sonen låg i framstupa pannbjudning, då blev det snabba ryck med akut snitt. under snittet ville inte livmodern dra ihop sig. Man fick handmassera den. Förlorade massor av blod. Hur farligt är detta? Kunde jag ha dött? Ville somna på slutet, hade sköterskor som satt vid ansiktet och pillade på mig och ropade på mig. Var jag på väg bort? Dagen efter fl kom läkaren in och sa att man tappat bort skalpelektroden och man misstänkte att den låg kvar i magen. Man fick ta bort stycken och röntga mig. Är inte detta allvarligt? Att man tappar bort redskapen? Efteråt funkade inte mina ben på 6 dagar. Magnetröntgen visade på svullnad på ryggraden förmodligen av ryggmärgsbedövningen som han försökte sätta flera ggr innan den lyckades. Är detta vanligt? Har du tips angående ev kommande fl? Är det ökad risk för att det går åt helvete då med? Min fl var oerhört traumatiskt.

  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (B) skrev 2012-10-09 21:54:36 följande:
    2: Om du blöder efter förlossningen och livmodern slappar, så måsta barnmorskan klämma riktigt ordentligt på livmodern för att få den att dra ihop sig  så du slutar blöda. Detta måste upprepas tillsammans med livmodersammandragande läkemedel tills livmodern är välkontraherad och det är normal blödning. Det låter lite väl häftigt att du fått blåmärken efter det men det är jätteviktigt att bm gör detta så mamman inte får en ännu större blödning.

    Läste inte färdigt frågan, tack för svaret. Är helt skakig efter att ha svarat de flesta här inne. Visst är det vanligt att bm trycker på magen ofta efter förlossning just för blödningsrisken.
  • cruz
    Anonym (liknande) skrev 2012-10-09 16:27:45 följande:
    Har en liknande erfarenhet med en komplicerad förlossning som i och för sig
     slutade med urakut snitt. Min son mådde bra när han kom ut men det finns indikationer på att han kan ha haft syrebrist i ett tidigare skede. Han är  diagnostiserad med autism, och jag har länge tänkt ta kontakt med förlossningen för att reda ut vad som hände. Men än har det inte blivit av.
    Intressant. Själv undrar jag om min autistiska son kan ha haft tidigare syrebrist under själva graviditeten. En gång när jag var hos min ordinarie bm så försvann hjärtljuden helt på honom och jag blev skickad till specialistmödravården direkt. Där såg dock ctg kurva bra ut. Graviditeten var dock komplicerad och barnen växte inte som de skulle. Jag hade haft sängläge sedan v 28 också pga hotande förtidsbörd och påverkad tapp. Ingenting var optimalt liksom. Inte konstigt att det blev en skada på ett av barnen känns det som...
Svar på tråden Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!