• Ju mer ju bättre

    Regeringens el-fiasko

    I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.

    Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.

  • Svar på tråden Regeringens el-fiasko
  • Snälltåget
    Friger skrev 2021-08-25 09:19:59 följande:
    Du har helt rätt...

    Svenska kraftnät har släppt en rapport om framtidens el-behov. Dom har tre olika scenarier. Alla tre scenarier innebär kraftig ökat behov av elkraft. Detta om vi vill ställa om till miljövänlig teknik.

    Sverige har till dags datum byggt mer än 4.000 vindkraftverk. Dom producerar ungefär hälften så mycket ström som dom kvarvarande kärnkraftverken.

    Det saknas tio tusentals vindsnurror. Och då ska man betänka att det inte finns någon teknik idag för att få ett stabilt elnät med den andelen ej planerbar kraft.
    Exakt. Detta är lika fundamentalt. Tyvärr förstår inte MP detta. Ännu mer tyvärr så tillåts MP diktera svensk politik i en vansinnig riktning.

    Vi ska sluta elda fossila bränslen, och då behövs mer el som produceras koldioxidfritt. Vad sägs om modern kärnkraft?

    Vindkraften gör tyvärr ganska stor skada. När det blåser går elpriset i botten och när det inte blåser finns ingen el. Fler stillastående vindsnurror hjälper föga.


  • Rataxes
    Snälltåget skrev 2021-08-25 09:37:21 följande:

    Exakt. Detta är lika fundamentalt. Tyvärr förstår inte MP detta. Ännu mer tyvärr så tillåts MP diktera svensk politik i en vansinnig riktning.

    Vi ska sluta elda fossila bränslen, och då behövs mer el som produceras koldioxidfritt. Vad sägs om modern kärnkraft?

    Vindkraften gör tyvärr ganska stor skada. När det blåser går elpriset i botten och när det inte blåser finns ingen el. Fler stillastående vindsnurror hjälper föga.


    När vindsnurrorna står stilla mördar de åtminstone inga rovfåglar. Det är obegripligt - när vi efter 50 år lyckats få en någorlunda livskraftig stam av rovfåglar ska vi döda dem med propellrar istället för miljögifter.
    Socialism är ondska - Krossa socialismen!
  • Flash Gordon

    SKB om varför det är bråttom med ett beslut om förvaret

    twitter.com/SKB_nyheter/status/1430241447408766977

    Efter ett regeringsbeslut tar det två och ett halvt år för den efterföljande processen innan vi har vårt tillstånd. Det är det tidsperspektivet som gör att vi behöver ett beslut redan nu.


    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Flash Gordon
    Regeringen skjuter över ansvaret för svenska kärnkrafts framtid på Oskarshamns kommun

    När Miljöpartiet och Socialdemokraterna är oense om energifrågor så vinner Miljöpartiet.

    Nu bryter regeringen sönder den ansökan som SKB haft på regeringens bord i ca TRE år trots att de vet att Oskarshamn inte accepterar ökad kapacitet på CLAB innan KBS-3 (slutförvaret) är godkänt.

    Miljöpartisten Bolund hävdar att det är "månader" som återstår innan de kan tänka sig att ta beslut om slutförvaret. Han vill inte tala om ungefär hur många "månader" det kan röra sig om.

    Så här usel får inte en regering vara i så samhällsviktiga frågor.

    www.tn.se/hallbarhet/om-fem-dagar-stoppas-karnkraften-ofattbart/

    Oskarshamn har sedan länge aviserat att kommunen inte går med på en utökning av mellanlagret innan ett beslut om slutförvaret finns på plats. Om regeringen nu ändå väljer att bara fatta beslut om en del av förvarslösningen är det principiellt mycket tveksamt, påpekar Lars Hjälmered. 

    - Nästa gång kan det handla om en industrietablering. Det här kan bli ett prejudikat, alltså vägledande, för att regeringen helt enkelt struntar i vad kommuner tycker - det är ett otroligt oskick.


     
    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2021-08-26 17:14:11 följande:
    Regeringens energipolitik fortsätter att ge resultat

    Glesbygdskommun med 7000 invånare tvingas tacka nej till 2000 jobb på grund av elbrist.

    Snyggt jobbat sossar och miljöpartister!

    twitter.com/JohanIngero/status/14308648372451...
    Det där är ju inget annat än effektsäkeri

    Var det ett aluminuimsmältverk de tänkte etablera? 

    Så sent som september 2020 skriver region norrbotten om elförsörjingen i regionen inklusive Robertsfors som alla ligger i elområde 1 där det finns en omfattande produktion ev elkraft. 

    Men det är ju sossarnas och miljöpartiets fel att det inte regnat mer, att inte fler vattenkaftverk byggts och att de inte byggt en kärnkraftsreaktor i Robertsfors som stod väntandes på industrietableringen som alla visste skulle komma

    www.norrbotten.se/publika/lg/regio/2020/2020-09-03%20Regional%20eln%C3%A4tsanalys%20Norrbotten%20och%20norra%20V%C3%A4sterbotten.pdf

    "Brist på el kan uppstå till följd av effektbrist, elenergibrist eller nätkapacitetsbrist. Det är inte ovanlig att dessa begrepp sammanblandas i diskussioner kring elsystemet. Respektive scenario är dock förknippat med separata utmaningar och det är därför centralt att hålla isär begreppen. Effektbrist uppstår när efterfrågan av el vid en viss tidpunkt är större än utbudet. En kall vinterdag med hög elanvändning i kombination med låg produktion till följd av exempelvis dåliga vindförhållanden, en eller flera kärnkraftreaktorer ur drift kan skapa en situation av effektbrist. Svenska Kraftnät har vid ett antal tillfällen flaggat för risken att effektbrist kan uppstå i det svenska elsystemet. Elenergibrist är en mer långvarig situation än effektbrist och kan uppstå då den samlade tillförseln av el inte förväntas motsvara det samlade behovet av elenergi över tid. Sannolikheten att elenergibrist skulle uppstå i Sverige är låg. Nätkapacitetsbrist, eller lokal effektbrist som det ibland kallas, uppstår när det på en enskild plats exempelvis i en stad inte finns tillräcklig energi för att möta behoven. Denna problematik uppstår på grund av begränsningar i elnätet. Det är denna typ av problematik som uppstått i och runt omkring ett antal storstadsregioner och uppmärksammats i relativt stor utsträckning medialt. Det svenska elsystemets uppbyggnad och funktion är relativt komplext och innefattar flera olika kraftslag, riktade styrmedel, olika typer av konsumenter och omges av ett omfattande regelverk. Ansatsen i denna rapport är inte att ge en fullständig beskrivning av samtliga ingående delar utan är att ge en bred och förhoppningsvis kommunicerbar bild över situationen i Sverige och Norrbotten och norra Västerbotten (SE 1).

    ...

    På årsbasis har det i Sverige generellt funnits goda förutsättningar att matcha elproduktion mot elanvändning och det råder inte någon elenergibrist. Däremot finns det tydliga utmaningar i det Svenska elsystemet att vid givna tillfällen och i vissa geografier kunna tillgodose användare med den effekt som behövs. Begreppet topplasttimmen används för att beskriva Sveriges effektbalans. Topplasttimmen är den timme i Sverige med den högsta elförbrukningen. Topplasttimmen för vintern 2018/2019 inträffade onsdagen den 30 januari kl. 17–18. Vid denna tidpunkt var belastning som allra högst och utmaningarna att matcha elanvändningen mot tillgänglig produktionskapacitet som allra störst

    ...

    Investeringstakten i elnätet har på senaste tiden ökat och kommer sannolikt att öka ytterligare de kommande åren inom såväl stamnät, regionnät och lokalnät.15 Under 1990-talet och början av 2000-talet var drivkrafterna för investeringar i stamnätet få och därmed även investeringsnivåerna relativt låga. De närmaste cirka 10 åren prognosticeras dock en kraftig ökning. Svenska Kraftnäts (SVK) redovisar en samlad investeringsvolym motsvarande cirka 60 miljarder kronor för åren 2018–2027 i deras investeringsplan. 16

    ...

    SVK lyfter fram fyra huvudsakliga drivkrafter som motiverar dessa investeringar18:
    • Anslutningen av ny elproduktion där en majoritet utgörs av ny vindkraft (med stor koncentration i norra Sverige)

    • Den europeiska marknadsintegrationen19 i kombination med anslutning av stora mängder icke planerbar elproduktion ger ett ökat behov av förbindelser mellan länderna i Norden och mellan Norden och kontinenten.

    • Stora förbrukningsökningar i storstadsregionerna, drivna både av allmän tillväxt men också specifikt av att serverhallar/datacenter etableras. Enligt Svenska Kraftnät är förfrågningar avseende datacenteretableringar med ett effektbehov motsvarande 300 – 500 MW inte ovanliga. Detta kan jämföras med att en större svensk stad, som exempelvis Uppsala eller Västerås förbrukar ca 300 MW.20

    • Nätutvecklingen drivs också av behovet av reinvesteringar. De äldsta delarna av det svenska stamnätet närmar sig sin tekniska livslängd och stora delar av stamnätet kommer att behöva förnyas de kommande decennierna."
  • Padirac

    Från samma länk som ovan

    "Det går alltså att påstå att Sverige står inför en ny era av utbyggnad och förstärkning av elnätet med nivåer som överträffar tidigare historiska nivåer. Detta stämmer i vart fall vad gäller transmissionsnätets utbyggnad. Under 2020-2040 planerar SVK för förstärkningar och utbyggnationer motsvarande cirka 4 800 km stamnätsledningar. Denna takt i förnyelse- och utbyggnation överträffas endast av aktiviteter under 1950- och 1960 talet.21 SVK lyfter fram att det finns utmaningar i nutid som skiljer sig från tidigare perioder av utbyggnation. Exempelvis ska nyinvesteringar hanteras samtidigt som omfattande reinvesteringar ska genomföras, säkerhetsdirektiv och leverantörskedjor är mer komplexa än tidigare. Vidare är tillståndsprocessen betydligt mer avancerad än tidigare.22 Just komplexiteten kring tillståndsprocesserna har de senaste åren lyfts fram i flera sammanhang. 2019 publicerade en relativt omfattande SOU rapport som syftade till att se över regelverk och adressera hinder för elnätsutbyggnad. I utredningen konstaterades att det kan cirka 10 år från det att behovet av en transmissions- eller regionledning konstateras tills den nya ledningen kan tas i drift. En betydande del av denna ledtid utgörs av olika tillståndsärenden rörande prövning av nätkoncession. 23 Utredningen renderade i ett antal förslag som ska förenkla tillståndsprocessen men har samtidigt mottagit en del kritik för att de förslag som föreslås inte är tillräckliga för att minska den totala tidsåtgången för tillståndsprövning i den utsträckning som skulle behövas. 24 Regeringen har beslutat att förändringar gällande tillståndsprocesser för en snabbare omställning till fossilfrihet ska utredas.25"

  • Flash Gordon

    Oskarshamns socialdemokratiska kommunalråd tycker inte om det regering håller på med och antyder att miljöministern med flit inte vill ta ett beslut om slutförvar(*).

    bulletin.nu/kommunalrad-i-oskarshamn-om-karnkraftsbeskedet-s-historiskt-att-kora-over-kommun

    Kommer ni att tillåta mellanlagring innan ett beslut har fattats om slutförvaring?

    - Nu fick jag det här beslutet för några minuter sedan, vi kommer att titta på vad vi har för möjligheter. Vi hävdar att det här är en så stor utökning utav en kärnteknisk verksamhet så kommunen borde ta ställning till det. Men här väljer man att köra över oss utan att överhuvudtaget kommunicera med oss. Det är anmärkningsvärt att en miljöminister i Sverige agerar på det här sättet.
    ...
    - Det är naturligtvis en besvikelse. Vi hade sett till och hoppats på att få ett beslut som gör att vi kan komma vidare. Jag är grymt besviken på dagens besked från regeringen.
    ... 

    Var det någonting i era tidigare diskussioner som lutade åt att han (Per Bolund, MP) inte ville ta ett beslut om slutförvaringen? 

    - Det får du fråga honom men det är den känslan man får. Det här är en ansökan som har legat på regeringens bord i ett antal år, jag tror man fick in den 2018. Det är först de senaste månaderna som man har tittat på att öka kapaciteten i mellanlagret.


    ------

    * = till saken hör ju att den dagen ett slutförvar är godkänt så faller ju argumentet om att "ingen lösning på avfallet finns" för kärnkraftsfobikerna. Själv klart vill ingen miljöpartist vara den som dödar det argumentet.


    Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, Stefan Löfven
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-02-04 19:38:29 följande:

    Det är inget nytt att Sverige behöver köra fossilberoende kraftverk enstaka dagar så har alltid skett (även när Sverige körde för fullt med kärnkraft). Ändå har utsläppen från fossila el och värmepannor minskat år för år och är nu nere på historiskt låga nivåer. 


    www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-el-och-fjarrvarme/
    50 år av helt onödiga utsläpp!
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-08-28 20:53:44 följande:
    50 år av helt onödiga utsläpp!
    Hur menar du nu? Vad menar du den alternativa produktionen/förbrukningen skulle varit?

Svar på tråden Regeringens el-fiasko