Gravid kvinna i soffan
Gravid vecka 28 – ännu är det gott om plats i livmodern - Foto: Foto: RONNACHAIPARK/Shutterstock

Gravid vecka 28

I gravidvecka 28 har bebisen goda chanser att klara sig utanför livmodern. Men än är det lång tid kvar till BF! Läs allt om graviditetsvecka 28 här.


Din bebis tycker om att höra din röst, så fortsätt sjunga och prata med bebisen genom resten av graviditeten! Skratta, sjung och lev ditt liv. Bebisen hänger med! Bebisen är nu så pass utvecklad att många klarar av att överleva om förlossningen plötsligt skulle sätta igång.

Bebisen – gravid vecka 28

Bebisens längd den här veckan: cirka 39 centimeter.

Vikt: cirka 1 kilo.

Ännu är det gott om plats för bebisen inne i livmodern – även om de akrobatiska övningarna blir färre och färre. Det utvecklar sig nu mer och mer till sparkar, buffar och svepande rörelser. Bebisen kan fortfarande vända på sig och kan ligga med huvudet eller rumpan först ner mot bäckenet. Många bebisar i gravidvecka 28 kan föredra att ligga helt på sidan. Inom några veckor har de flesta bebisar vänt sig med huvudet ner. Några bebisar väljer istället att vända sig med rumpan först, det kallas att de ligger i säte.

Startles

Den här veckan vet man att bebisar har utvecklat ett minne – och de kan drömma när de sover. Ibland rycker de till i något som kallas “startles” och det tror man är ett sätt att testa nervsystemets mognad och funktion.

Foto: SciePro/Shutterstock - Bebis i gravidvecka 28.

Din kropp – gravid vecka 28

När graviditeten börjar närma sig den sista tredjedelen, eller tredje trimestern, börjar det bli allt tyngre. Livmodern har växt till en storlek där det brukar vara svårt att rör sig som vanligt.

Flåsningarna...!

Du blir också mer andfådd än innan graviditeten. Kanske orkar du knappt tala klart en hel mening innan du måste ta ett nytt andetag. Det är helt normalt! Flåsandet är en naturlig del av graviditeten, precis som svullna fötter, halsbränna, förstoppning och annat. Vissa upplever mer, andra mindre – och det är helt olika mellan graviditeterna dessutom. Just flåsningarna beror delvis på den extra litern blod din kropp har under graviditeten, men också på att bebisen i magen behöver syre via navelsträngen.

Humöret

Det är inte ovanligt att känslorna är lite “all over the place” och du kan uppleva humörsvängningar liknande de i början av graviditeten. Det är helt normalt, det är en stor omställning för både kropp och knopp att vara gravid och – förstås – att bli förälder. Om du däremot känner dig nedstämd mest hela tiden är det viktigt att prata med din barnmorska. Det skulle kunna vara en graviditetsdepression.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Så förändras brösten av en graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

Hemförlossning – så går det till att föda hemma

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

/
stats