Gravid

Barnmorska informerar: Gravid vecka 7

I gravidvecka 7 vet de flesta om att de är gravida och graviditetssymtomen går sällan att ta miste på. Många har börjat må illa och har svårt att få i sig mat, en del har också börjat gå upp i vikt. Läs allt om din aktuella gravidvecka här! Artikeln är skriven av Leg. Barnmorska.

Gravid vecka 7 – embryots hjärta slår för fullt
Gravid vecka 7 – embryots hjärta slår för fullt

Nu är du gravid i vecka 7! Det är mycket tidigt i graviditeten – ändå har det nästan gått två månader! Embryot har växt till storleken av ett blåbär, det är känsliga veckor och alla inre organ bildas. Hjärtat slår för fullt, runt 150 slag per minut.

Embryot – gravid vecka 7

Embryots längd den här veckan: 7-13 millimeter från huvud till säte.

Det växande embryot är ungefär en centimeter stort nu, som storleken av ett blåbär. Hjärtat slår och pumpar runt blodet i det lilla blodomloppet. Från den här veckan kan man se ett pickande hjärta med hjälp av ultraljud.

Organ

Alla inre organ fortsätter utvecklas, lever, njurar lungor och inre könsorgan tar form och förfinas. Små gropar med mörka fläckar syns på vardera sida av huvudet, de ska utvecklas till ögon. Det går också se små knoppar på sidorna av huvudet som så småningom utvecklas till öron. Näsan börjar ta form men har fortfarande samma hål som munnen, där inne börjar tungan bildas.

Svans

Armar och ben fortsätter växa och händer och fötter tar form, de ser i nuläget mest ut som paddlar. Embryot har fortfarande en svans och ser ännu inte ut som en bebis.

Embryo i gravidvecka 7.
Embryo i gravidvecka 7.

Din kropp – gravid vecka 7

I vecka 7 känner de flesta sig gravida, men inte alla. Har du fortfarande inte börjat känna av din graviditet ska du inte vara orolig. Tröttheten brukar vara påtaglig, likaså illamåendet och de ömmande brösten. Du behöver också kissa oftare än vanligt. Känner du inget av det? Det behöver inte betyda att något är fel.

Läs mer: Alla artiklar om graviditetsveckor

Gaser...

Gravidhormoner i kroppen gör att tarmarna arbetar långsammare, det är inte ovanligt att du känner dig uppblåst och gasig. Du kan också bli förstoppad. Du kan också känna molande värk i livmodern, det kan spänna och dra i ligamenten. Det är normalt, livmodern växer och det kan kännas nästan som mensvärk.

Har du ännu inte tagit kontakt med en barnmorska för inskrivning börjar det bli dags att göra det.

Aktuell läsning för dig nu:

"Jag är så orolig för missfall hela tiden"

Tom hinnsäck – vad innebär det?

Sex under graviditeten – helt okej så länge läkaren inte avråder det!

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska