Gravid

Gravid vecka 14

Det är en intensiv tillväxtfas för din bebis som nu också rör på sig mer och mer medvetet. Här är allt du vill veta om graviditetsvecka 14!

Gravid vecka 14 – pojke eller flicka?

I vecka 15 räknas din bebis fortfarande som ett foster, faktum är att först i vecka 22 börjar man enligt svenska lag att kalla fostret för bebis. Ändå har du varit gravid i mer än tre månader och för många har de tre månaderna redan varit kämpiga med krämpor. Lider du av extremt illamående? Här kan du läsa om hyperemesis gravidarum.

Här kan du läsa allt som händer med fostret och din kropp i gravidvecka 15!

Fostret – gravid vecka 14

Fostrets längd den här veckan: Cirka 8 centimeter från huvud till säte.

Fostrets hud är fortfarande genomskinlig och börjar nu täckas av små, fjuniga hårstrån som kallas lanugohår. De växer för att skydda huden och kommer fortsätta växa fram till förlossningen. Även håret på huvudet börjar växa samt ögonbrynen.

Sparkar

Kroppsdelarna är tydliga och mer proportionerliga, fostret rör nu på sig mer målmedvetet även om rörelserna fortfarande är okontrollerade. Den lilla handen kan gripa lite fumligt och foten kan sparka. Nacken blir starkare och fostret orkar hålla uppe huvudet kortare stunder.

Fostervatten

Det finns gott om fostervatten i fostersäcken och det underlättar fostrets rörelser. Hen fortsätter göra andningsrörelser och sväljer fostervatten som sedan kissas ut igen. Nytt fostervatten producerar under hela graviditeten.

Pojke eller flicka?

I vecka 15 är de yttre könsorganen så pass utvecklade att det med ultraljud går att se om det är en pojke eller en flicka.

Din kropp – vecka 14

Nu har du säkert börjat få en liten gravidmage, speciellt om du är omföderska. Livmodern har växt till storleken av en grapefrukt och du kan känna dess topp strax ovanför blygdbenet om du ligger på rygg. Du kan också känna hur det spänner och drar i ligamenten när den växer. Det är ofarligt men kan kännas lite obehagligt.

Energi?

För många börjar nu tröttheten helt gå över och du kan känna dig piggare och mer energifylld än på länge. Det ökade blodflödet och den extra litern blod kan däremot göra att du känner dig mer andfådd vid ansträngning.

Pigmentförändringar

Som gravid får du lättare pigmentförändringar i huden, det beror på hormonerna i kroppen. Du har kanske märkt att bröstvårtorna blivit mörkare och en mörk linje kan börja synas på magen. Den kallas Linea nigra och går från naveln ner till blygdbenet, den brukar blekna och försvinna för de allra flesta efter graviditeten. Var försiktig med att sola ansiktet, det kan ge permanenta pigmentförändringar som kallas kloasma. Använda solkräm och en solhatt för skydd och skugga.

Aktuell läsning för dig nu:

Svamp i underlivet – så blir du av med den

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Så förändras brösten av en graviditet

Flytningar under graviditeten – barnmorskans guide till att du vill veta

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska