Gravid

Gravid vecka 6

Nu börjar många känna av tidiga symtom på graviditet. Embryot är litet som en ärta och växer snabbt, en millimeter om dagen.

Gravid vecka 6 – embryot är litet som en ärta

Det lilla embyrot har nu en egen blodförsörjning och ett litet pickande hjärta. För många är det så tidigt att de inte ens vet att de är gravida än – medan andra menar att de faktiskt känt när själva befruktningen ägt rum. Embryot livnär sig på ägget – den så kallade gulesäcken. Här kan du läsa allt om graviditetsvecka 6.

Embryot – gravid vecka 6

Embryots längd den här veckan: 4-7 millimeter från huvud till säte.

Embryot har nu växt till storleken av en ärta och växer en millimeter om dagen. Armar och ben börjar utvecklas och syns som små knoppar på embryot. De inre organen bildas och hjärnan, ryggmärgen och nervsystemet fortsätter utvecklas i en hisnande takt. Huvudet börjar ta form och på sidorna syns det som så småningom kommer utvecklas till ögon. Hjärtat är litet, inte större än ett vallmofrö men det slår av egen kraft.

Läs mer om graviditetsveckor här.

Gulesäcken

Embryot växer inuti fosterhinnorna, men än så länge finns det inget fostervatten. Näringen kommer fortfarande från gulesäcken – en rest från ägget – eftersom navelsträngen och moderkakan ännu inte är helt utvecklade.

Embryo i gravidvecka 6.

Din kropp – gravid vecka 6

Nu är det vanligt att du känner av att du är gravid. Brösten spänner, du är trött och kanske har du också börjat må illa. Många tror att det handlar om morgonillamående, men faktum är att du kan må illa vid vilken tid på dygnet som helst. En del mår illa hela dagen. För de allra flesta brukar illamående gå över om en månad eller två.

hCG

Hormonerna hCG och progesteron ökar i kroppen och det är det som gör att du börjar känna dig gravid. Kanske har du också märkt att du behöver kissa oftare? Livmodern har börjat växa och trycker nu på urinblåsan, därför känner du dig mer kissnödig. Humöret är kanske upp och ner och en del och många känner redan att det spänner i byxorna. Klä dig bekvämt!

Dags att kontakta en barnmorska!

Nu kan vara en god tid att ringa och boka in en inskrivning på barnmorskemottagning. Oftast har ni ett första möte tillsammans där ni pratar om livsstil och graviditet.

Aktuell läsning för dig nu:

"Jag är så orolig för missfall hela tiden"

Tom hinnsäck – vad innebär det?

Sex under graviditeten – helt okej så länge läkaren inte avråder det!

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska