Forskarnas chockerande upptäckt i havet runt vindkraftverken

Publicerad: 15 maj 2025, kl. 08:19
Forskarnas oväntade upptäckt. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT & Johan Nilsson / TT

Det är inte helt ovanligt med stora havsbaserade vindkraftverk. Nu upptäcker forskare ett vissa djurarter bosätter sig runt kraftverken – och de har en teori varför.

Vindkraftverk till havs blir allt vanligare. Anledningen till att man placerar vindkraften i vattnet är att vinden är jämnare och kraftigare till havs, enligt Energiföretagen.

Det är också enklare att förutspå vind till havs, någonting som gör det enklare att underlätta driften av elsystemet. 

Forskarnas chockerande fynd i havet 

Vindkraftverken är inte bara till stor fördel för oss människor, utan nu visar ny forskning att de kan vara hem till flera djurarter, vilket Illustrerad vetenskap var först med att rapportera om. 

Med hjälp av analyser av miljö-DNA har forskare från Wageningen University & Research hittat fem arter av hajar som befunnit sig runt de havsbaserade vindkraftsparkerna Borssele, Hollandse Kust Zuid, Luchterduinen och Gemini i Nederländerna.

Vad är miljö-DNA kanske många frågar sig då? Jo, det är rester av DNA som alla organismer lämnar kvar efter sig. 

– Det är som att hitta ett fingeravtryck i vattnet, förklarade Annemiek Hermans, doktorand vid Wageningen University & Research, som ledde studien, i ett pressmeddelande .

Foto: Johan Nilsson / TT

Platsen tjänar okänt syfte: "Vi försöker..."

Enligt studien verkar det som att stingrockan är den mest frekventa gästen i vindkraftsparkerna. Andra djur som också besöker parkerna ofta är fläckrockan, vitfläckiga släthajen och valhajen – som är den näst största fisken som finns. 

Forskarnas teori är att djuren håller sig runt vindkraftsparkerna eftersom det är en relativt fredlig del av haven.

– Vi försöker förstå om dessa djur faktiskt använder vindkraftsparkerna som livsmiljö, eller om de fördrivs av dem, fortsatte Annemiek Hermans i pressmeddelandet. 

Valhaj i akvarium. Foto: Eugene Hoshiko /TT

LÄS MER: