Väljer du rätt vinterkläder för din nyfödda bebis?

Hur väljer man rätt vinterkläder till en nyfödd bebis? Klädexperten Therese Rydberg berättar om hur man ska tänka när man väljer kläder till spädbarn inför vintern.

Barnklädesexperter tipsar om rätt kläder till den nyfödda i vinter.
Barnklädesexperter tipsar om rätt kläder till den nyfödda i vinter.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar.

Familjelivsmedlemmen Sara är höggravid och ska föda sitt barn i december. Nu försöker hon förbereda inför barnets ankomst och funderar över hur man egentligen klär ett spädbarn under vintern.
- Framförallt är jag orolig för att vara utomhus, vilka kläder behövs då? undrar Sara.

"Satsa på en varm åkpåse eller varm overall"

Familjeliv låter barnklädesexperten Therese Rydgren, som har arbetat med barnkläder i mer än tre decennier, svara på vad man behöver till ett spädbarn.
- Om vi börjar med ytterkläder så tycker jag att ni ska fundera på om ni ska satsa på en varm åkpåse eller en varm overall. Jag tycker att en vindtät fleeceoverall i kombination med en varm åkpåse är perfekt med tanke på vintern. Först har ni dem tillsammans och sedan när våren börjar närma sig och det börjar bli varmt använder ni endast overallen, säger Therese Rydberg.

"Bär barnet i bärsele och fyll på med ett extra lager under overallen"

Om man till exempel bär barnet i bärsele kan man fylla på med ett extra lager under overallen. Satsa på en overall som har övervik på händer och fötter och när barnet börjar växa ikapp overallen kan man komplettera med sockar och vantar.
- Tänk på att overallen bör ha dubbla dragkedjor för att lättast kunna öppnas om du går inomhus eller om du ska någonstans och barnet sover, tipsar Therese Rydberg.
Om overallen har kapuschong så kan barnet ha en lite tunnare mössa, annars är en tjockare mössa bäst.

Råd om hur du kan klä din bebis varmt inomhus

Therese Rydberg ger också några allmänna tips på vilka kläder som är bra att ha hemma till den nyfödda. Ett eller flera par sparkdräkter eller liknande, så att man har till hemresan från BB och fotografering. Välj gärna en omlottbody, som man slipper dra den över huvudet på bebisen. Väljer man byxor är det bra om de har muddar i ben och midja som går att vika dubbelt i början och vika ner i slutet, så att man förlänger livslängden på plagget. En liten kofta eller tröja med knappar eller dragkedja behövs också.
- Pyjamas med fötter för värmen och tryckknappar/dragkedja som går ner på benet underlättar blöjbyten nattetid. Sovpåse är också jättebra - det är som ett nattlinne med tryckknappar längst ner, menar Therese Rydberg.