Publicerad 4 February 2020

Fotograf:

Forskare varnar: Svenskar blir allt fetare

Över hälften av svenskarna är överviktiga eller feta, men enligt en undersökning från 2019 är det inte många som är villiga att äta nyttigare. Resultatet oroar forskare.
De senaste tio åren har andelen överviktiga i den svenska befolkningen stigit med fyra procentenheter, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Många studier tyder på att övervikt och fetma innebär många hälsorisker, och viktökningen kan alltså ses som ett hot mot folkhälsan. Men det verkar inte riktigt som att svenskarna tar hotet på allvar.

Undersökning om svenskars inställning till ett nyttigare liv

Hjärt-Lungfonden, som bland annat arbetar mot hjärtsjukdomar, har i en studie gjord förra året, undersökt svenskarnas inställning till ett nyttigare leverne. Och siffrorna är inte helt uppmuntrande.

Tillsammans med Sifo frågade de tusen svenskar om de kan tänka sig att äta nyttigare under 2019. Bara drygt en tredjedel, 35 procent, svarade ja. Något fler, 46 procent, kan tänka sig att motionera mer.

På grund av medicinska framsteg så sjunker dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar, men forskare är nu oroliga för att den trenden ska vändas. Med tanke på att drygt var femte svensk sitter ner mer än 10 timmar per dag och att inte ens en av tio unga får i sig det rekommenderade intaget av frukt och grönt kan det enligt Hjärt-Lungfonden behövas krafttag för att utvecklingen ska ändras.

Foto: Shutterstock

Vill du veta vilka län i Sverige där svenskar lever längst - och kortast?! Se i nedan i videon!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Forskare varnar: Svenskar blir allt fetare
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll