• Anonym

    Får soc neka en mat-pengar?

    Jag har inga pengar till mat för denna månaden. Skickade kontoutdrag och räkningar till socialen samt att de har fått se hur mycket jag får in respektive måste betala denna månaden. Har inga pengar alls kvar till mat.
    Sökte bidrag så jag kunde köpa mat och har bara mat kvar för idag. Fick hem ett mottagarbevis och har varit och hämtat det, där de har nekat mig bidrag till mat.

    Får dem verkligen göra så? Jag kan ju inte överleva utan mat!

  • Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?
  • hot fuss
    Tingelinga skrev 2009-03-02 19:51:49 följande:
    Sassyy - det var en åsikt som jag står för: om någon är i uppenbara svårigheter, finns det ingen anledning att svara om man inte har något konstruktivt att säga. Jag har 6 års studietid bakom mig, ett knagglande med studiemedel, arbete (när det fanns att få) - så jag vet att det kan vara bistert ibland. Studiemedlen har inte höjts i takt med kostnadsökningar, och det är förklaringen till att många nu har det besvärligt.
    fast ärligt. man får ut runt 8000 i månaden. bostadsbidrag utöver det. som ensamstående utan barn då borde man gå runt. är hyran o elen så dyr så man når över de kanske 10000 så får man se över sitt boende. då måste man ju på riktigt ha en hyra runt 8000 eller ngt. o det är vad vi betalar för vårt radhus idag. inget man ger för en etta, som är allt man behöver om man studerar.
  • hot fuss
    Tingelinga skrev 2009-03-02 19:51:49 följande:
    Sassyy - det var en åsikt som jag står för: om någon är i uppenbara svårigheter, finns det ingen anledning att svara om man inte har något konstruktivt att säga. Jag har 6 års studietid bakom mig, ett knagglande med studiemedel, arbete (när det fanns att få) - så jag vet att det kan vara bistert ibland. Studiemedlen har inte höjts i takt med kostnadsökningar, och det är förklaringen till att många nu har det besvärligt.
    sen tycker jag folk sagt konstruktiva saker. sök jobb, låna pengar, se över utgifter, byt ner dig ang lägenheten, sälj saker hemma, ät hos familj o vänner. ingen här säger ju ngt för att racka ner på ts. däremot är ts väldigt agressiv själv. vi försöker lugnt o sansat ge råd och förklara att soc inte gjort fel. men ts tar det som att vi är soc o vi tycker hon ska svälta. vilket faktiskt inte är det vi säger...
  • fam kaos

    Lady Blue skrev 2009-03-02 17:42:51 följande:


    Du verkar inte särskillt mogen i dina inlägg du skriver Ts!Soc. har sina regler, du har valt att plugga med CSN, så är det med det.
    Det är heller inte särkilt moget att gå så hårt ut som ni gjort i tråden. Är man väldigt hungrig och inte har någon mat eller pengar till mat så sätter paniken in, då är det väldigt mycket begärt att man ska resonera precis som man gör i vanliga fall med mat i magen och pengar i plånboken.
    Även om ts inte har rätt till bidrag eller hur det nu är så kan man visa lite medkänsla i en sån här situation för det är uppenbart att ts rädsla är äkta. Fakta ÄR att har man ingenting att äta så dör man faktiskt förr eller senare och även om det sällan händer i sverige så är det fullt förståeligt att paniken och rädslan sätter in när maten tar slut och man inte kan köpa mer.
  • Anonym (Studerande)

    Ts: Jag förstår att du för tillfället har det riktigt tufft och jag tycker att du har fått flera bra råd här. T.ex. kan du sälja saker på blocket och tradera. Har du kanske kurslitteratur du inte behöver längre? Kläder och skor? Smycken? En kamera? Såna saker bör du kunna få några hundra för så att du klarar denna månaden.

    Sen reagerar jag, som några andra, över att du under så lång tid inte har haft råd att köpa mat. Kanske skulle du redan i december (gärna tidigare) sett över situationen och sett vad du kunde göra åt saken? Sökt ett jobb t.ex. Det är dock lätt att vara efterklok.

    Jag är själv student och lever ibland på marginalen men jag försöker vara förutseende, räkna på när nästa elräkning kommer och förbereda mig för den o.s.v. Studiemedlet nu ligger på ca 7800 kr. Min hyra är på 4500 (absort dyrt för den lgh jag har) Elen kostar ca 300-350kr/mån. Sen har jag telefon och internet som kostar ca 500kr/mån. Och till sist tågkortet som koster ca 1000kr. Det blir, om jag inte räknat helt snurrigt, ca 6350kr/mån. Då har jag nästan 1500kr kvar till mat varje månad. Ibland krockar det ändå, t.ex. när man blivit tvungen att köpa dyr kurslitteratur o.s.v. Men jag är expert på att laga BILLIG mat och kommer gärna med förslag om du vill?

    Det funkar inte att lägga sig ner och ge upp som du gjort nu! Jag förstår att du är stressad och frustrerad men kan du inte försöka ta dig till alla tips du har fått?

  • Tingelinga

    Jag känner ingen student som kommer upp till 10 000 kr i månaden i inkomst med hjälp av bidrag. Lugna och sansade är några här - sant. Men inte alla. Jag reagerar på bristen på medkänsla.
    Hur man bor - till vilken kostnad - är beroende på vad som finns att tillgå.

    Ja, Ts höjde tonen då då hon blev triggad. Tomt i skafferi och inga pengar.

    Jag har märkt att trådarna här kan bli ganska otrevliga: någon börjar med otrevliga svar - och får en svans efter sig.

    Nu hoppas jag att TS kan både fortsätta sina studier och få mat. Det är ju bara det hon vill.

  • fam kaos
    Tingelinga skrev 2009-03-02 20:16:08 följande:
    Jag känner ingen student som kommer upp till 10 000 kr i månaden i inkomst med hjälp av bidrag. Lugna och sansade är några här - sant. Men inte alla. Jag reagerar på bristen på medkänsla.Hur man bor - till vilken kostnad - är beroende på vad som finns att tillgå. Ja, Ts höjde tonen då då hon blev triggad. Tomt i skafferi och inga pengar.Jag har märkt att trådarna här kan bli ganska otrevliga: någon börjar med otrevliga svar - och får en svans efter sig. Nu hoppas jag att TS kan både fortsätta sina studier och få mat. Det är ju bara det hon vill.
    Kan bara instämma, just det där med svansen känns igen alltför väl och är så vanlig på Fl. Har själv råkat ut för samma sak och det är så frustrerande. Man skriver en enkel fråga, någon tycker det är fel och förstorar upp händelsen en aning, sen kommer en annan och hänger på och förstorar lite mer och sen växer svansen. Då är det egentligen kört för ts för allt man i det läget skriver är fel, höjer man tonen det minsta är man otrevlig trots att man blivit triggad till det.
  • hot fuss
    Tingelinga skrev 2009-03-02 20:16:08 följande:
    Jag känner ingen student som kommer upp till 10 000 kr i månaden i inkomst med hjälp av bidrag. Lugna och sansade är några här - sant. Men inte alla. Jag reagerar på bristen på medkänsla. Hur man bor - till vilken kostnad - är beroende på vad som finns att tillgå. Ja, Ts höjde tonen då då hon blev triggad. Tomt i skafferi och inga pengar. Jag har märkt att trådarna här kan bli ganska otrevliga: någon börjar med otrevliga svar - och får en svans efter sig. Nu hoppas jag att TS kan både fortsätta sina studier och få mat. Det är ju bara det hon vill.
    nehe. jag känner många som kommer över 10 000 med bostadsbidraget. har man dyr hyra så får man desto mer. o om nu hyran är så dyr för ts borde hon ligga där omkring.

    det är iaf uppenbarligen ngn brist i ekonomin. hon hr mer utgifter än inkomster o då får man rätta sig efter det. sänka hyran o har mer pengar till annat. korridorsrum kanske är att tänka på om man ändå är ensam o vill ha det billigare? mer storkok o matlådor. mkt pasta. stänga av bredband o kabeltv om sånt finns? byta abbonnemang på el och mobil o så. säga upp ev prenumerationer?

    jg säger det här med välmening. o för att jag själv vet hur det är eftersom jag själv studerar. man får anpassa sig liksom. inte bara be om pengar o sen bli sur när den hjälpen inte fanns. soc hade nog ett bra skäl till sitt nekande. de nekar inte av ondo liksom utan följer regler. o det är såklart vidrigt o hemskt att stå utan mat. men som många oxå skriver, har det varit så här sen dec så hade inte ett extrajobb varit fel kanske?
  • WhiskeyRiver

    Tingelinga:

    Jag har sammanlagt över tio års universitetsstudier i bagaget (dock läst dubblet flera år), plus en doktorsavhandling så du har inte på något sätt patent på att veta vad det innbär att vara fattig student om du nu trodde det.

    När du själv studerat så många år vet du säkert också att det snarare hör till regel än undantag att studenter har usel ekonomi. Klarar man inte hyran men ändå vill fortsätta studera får man nog vackert t ex söka extrajobb eller söka som inneboende ute i förorten. Varken flashigt eller roligt, men det är tyvärr så verkligheten ser ut när man har begränsade tillgångar. Vad man dock inte gör som en normalbegåvad vuxen är att fortsätta som förut och tro att allting löser sig, det gör det nämligen inte. Det är inte heller någon hemlighet att studenter i stort står utanför det normala skyddsnätet, därmed även större anledning att ta ansvar för den egna situationen.

    Visst får kanske studierna stå tillbaka en smula om man arbetar extra, men det fina i kråksången är ändå att till skillnad från gymnasiet så spelar det faktiskt inte så stor roll hur många rätt man har på tentorna så länge man klarar dessa. De flesta klarar nog dessutom av att tillhandahålla åtminstone några MVG trots extrajobb och min erfarenhet är dessutom att arbetsgivare föredrar detta framför en lång lista med MVG. Jag anställer själv personal i dagsläget (eller kanske inte precis nu iom att det är kris för de flesta investmentbanker ) och just enbart de som fixat studier i kombination med arbete. Det tyder nämligen för mig på både teoritiska, praktiska och sociala kunskaper- och dessutom bevisar det att personen klarar av att prioritera. Så nej, extrajobb får definitivt inte per definition studierna att bli lidande.

    Tror faktiskt samtliga i tråden undrar vad som hänt, något man behöver veta för att kunna råda TS korrekt så jag förstår fortfarande inte vilka inlägg som varit elaka..?

  • Tingelinga

    Korridorsrum? De är ju dyra!
    Studentboende här är ungefär lika dyrt som vanligt boende. Det finns små studentlägenheter som är dyrare än min egen bostad. Ett inackorderingsrum under 4000 finns inte att få. Ettorna är det långa köer till.

    Bostadsbidrag för studerande? Var söker man det? Hur mycket är det?
    Det kan ju vara bra att veta. Jag träffa människor hela dagarna och kan känna att vi nu gått in i en dyrtid där många har svårt att klara kostnadsökningarna. Många går till kyrkan och får en matkasse. Alltid något.

  • MikPel
    sasssyy skrev 2009-03-02 19:42:55 följande:
    för det första skrev jg att jag och sambon delar.. så jag betalar halva och han halva..men att finna en bostad för den summan är INGA problem. . min vän bor i stockholm och betalar 2000 för en etta utan el.Du har inte rätt att sitta och säga att "jag och några till ska sluta svara"... jag har gått på socialbidrag till och från i flera omgångar, jag har studerat i sammanlgt 4 år så jag känner nog till mer om detta än de flesta...
    Ja det är väl lägenheter med 20 års kötid eller man ska känna någon som känner någon.
Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?