• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Örnie

    Man måste inte ha stenhård färgsortering på redan tvättade plagg (30 grader). Jag brukar ha ljusa, mörka och rödaktiga. Eller samlar en längre tid.


    Om man konsumerar mindre, så har man också mindre prylar som ligger och mindre förpackningsskräp. Det är bara en tanke, som kan vara till hjälp när man är sugen att köpa något ganska onödigt. Och så sparar man pengar också. 
    Vid kaos i hallen kanske man helt enkelt har köpt för många jackor och skor till alla familjemedlemmar.
  • camas

    i helgen så hade jag tvättstugan... och när jag tvättat upp all tvätt så tänkte jag att jag skulle gå igenom dotterns kläder och ta bort de som ev blivit för smått.... då upptäcker jag till min förskräckelse att vi har pälsängrar... så det var bara att ta ALLA dotterns kläder och gå ner i tvättstugan igen och tvätta allt i minst 40 grader samt torktumla ALLA kläder... tom de som absolut inte får torktumlas... nu är byrån skurad och kläderna på plats igen.... hoppas bara att vi blivit av med pälsängrarna... :S


    Filip 041227 och Tea 080401
  • Nyfiken gul
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-23 22:56:35 följande:
    Hur håller ni koll på kläder som är för små? Jag typ slänger dem i tvätten och så glömmer jag vilka som jag skulle sortera innan igen. När jag väl fått på de för små kläderna på mina protesterande barn så tar jag inte av tröjan förrän den är smutsig och så hamnar den i tvätten och i lådan igen...Finns det något man kan fästa på själva klädesplagget när man tagit av det inför tvätten? Någon klämma av något slag? Eller måste man skriva upp det på en lista (om man som jag har lite dåligt minne när det gäller sånt)? Finns något enklare sätt?Bebisar växer ju så oerhört snabbt!
    för min del är det kläder till barnen som sällan används som blir för små först så dom har man ju bra koll på.. Så typ byxor som ligger längst ner i lådan för 5.e veckan i rad provar jag inte ens.. dom ÄR helt enkelt för små - och då rensas dom bort på en gång.

    jag sätter aldrig på mina barn för små kläder, upptäcker jag att en tröja eller en byxa är för trång eller för kort så åker den av på en gång och ner i påsen för urvuxna kläder. Jag vet ju själv hur jobbigt det är att ha för trånga kläder så jag vill ju inte att barnen ska gå och skava i obekväma kläder en hel dag så jag byter så fort jag ser att det är för litet.

    Jag gör det inte - men jag vet att många andra tar en vända i lådan med jämna mellanrum för att få koll på urvuxna kläder.

    Ett bra tips att ha koll på storlekar är att mäta kläderna.  Tröjan man inte använt på jättelänge kan mätas med tröjan han hade igår - är båda tröjorna likvärdiga kan den åka ner ett varv till i lådan..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Analoga
    Nyfiken gul skrev 2010-03-24 09:49:52 följande:
    för min del är det kläder till barnen som sällan används som blir för små först så dom har man ju bra koll på.. Så typ byxor som ligger längst ner i lådan för 5.e veckan i rad provar jag inte ens.. dom ÄR helt enkelt för små - och då rensas dom bort på en gång.jag sätter aldrig på mina barn för små kläder, upptäcker jag att en tröja eller en byxa är för trång eller för kort så åker den av på en gång och ner i påsen för urvuxna kläder. Jag vet ju själv hur jobbigt det är att ha för trånga kläder så jag vill ju inte att barnen ska gå och skava i obekväma kläder en hel dag så jag byter så fort jag ser att det är för litet.Jag gör det inte - men jag vet att många andra tar en vända i lådan med jämna mellanrum för att få koll på urvuxna kläder.Ett bra tips att ha koll på storlekar är att mäta kläderna.  Tröjan man inte använt på jättelänge kan mätas med tröjan han hade igår - är båda tröjorna likvärdiga kan den åka ner ett varv till i lådan..
    Du har så många bra tips!!! Du verkar ha väldig ordning därhemma??
  • Analoga

    Kan någon ge mig en spark därbak? Här sitter jag vid datorn och gruvar mig för att ta itu med en "skräplåda" med lite smått och gott i. Blev inte av igår, b lir det av idag....?

  • mzjay

    Jag har inget schema på nrä jag ska gör avad. Men söndagar har alltid varit den dagen vi dammsuger och moppar golvet. Sen om jag eller mannen gör det kvittar. En går ut med barnen medan den andra röjer undan hemma och vädrar hela huset. Detta tar max en timme...

    Sen att hålla ordning kräver lite disciplin. Sätt press på både dig och även barnen att stä'lla tillbaks boken på hyllan och städa innan läggdags, så hjälps ni åt att plocka undan leksaker. Inte jättepedant men det är bra med små rutiner på de minsta också =) tycker jag. Min 3åring hjälper till att plocka undan sig varje dag innan läggdags. Ibland ligger et lite leksaker o bok här o där... men helheten ska vara att man försöker, inte måste.

    Tänk inte på NÄR det görs, utan upp med rumpan, ta tag i det med en gång när du ser att det är oordning. När du gör någonting, stressa inte. Passa på lägg tillbaks saker, släng det som inte används. Stick till ikea och köp lite boxar och förvaringslådor så du kan organisera dina saker efter behov. Sy-saker för sig, pysselgrejer i en låda eller två...

    Jag har inte läst alla inläggen men detta är mitt sätt att hålla ordning hemma och det lyckas jag med bra. Jag städar inte konstant, men lite småplock varje dag gör susen. Jag väntar med tvätt tills det fyller hela maskinen för att det både spar tid och natur. Saker jag inte har användning för ger jag bort eller kastas. Tveka inte, kasta... närdet sen är borta kommer du ändå itne sakna skitet för det kommer nytt hela tiden. samma sak med trasiga leksaker och  saker som är slitet och ser dåligt ut. Ut med det gamla... =)

  • mzjay

    Hallen har jag framme max 2 par skor per familjemedlem. Jacka en, barnen kanske behöver en extra framme. Det som inte använda tvättas och packas undan för nästa barn eller ger bort det till ngn som behöver/emmaus. Samma disciplin här med min treåring, ta av skorna, sätt strumporna i skorna, lägg jackan, mässa och halsduk på byrån så hjälper jag honom att hänga upp jackan. Jag anser iten att jag är för "hård" mot honom. utan jag tror det är roligt för de små attha egna uppgifter som jag vet att de klarar av med. Det tränar de inför större uppgifter ilivet :) och hjälper mamma att hålla ordning samtidigt.

  • mzjay
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-23 22:56:35 följande:
    Hur håller ni koll på kläder som är för små? Jag typ slänger dem i tvätten och så glömmer jag vilka som jag skulle sortera innan igen. När jag väl fått på de för små kläderna på mina protesterande barn så tar jag inte av tröjan förrän den är smutsig och så hamnar den i tvätten och i lådan igen... Finns det något man kan fästa på själva klädesplagget när man tagit av det inför tvätten? Någon klämma av något slag? Eller måste man skriva upp det på en lista (om man som jag har lite dåligt minne när det gäller sånt)? Finns något enklare sätt? Bebisar växer ju så oerhört snabbt!
    Jag blir också irriterad när samma tröja dyker upp igen och jag vet att den är svår att ta på barnet. Jag sätter mig ner en dag helt enkelt, går igenom hela garderoben och sorterar bort allt det som inte känns ok att ha kvar utan att ifrågasätta så mkt. Kvar blir sånt jag bara vill ha kvar so jag är bombsäker på att barnet trivs i och fortfarande ser fint ut. resten hamnar på emmaus eller om ni ska spara till nästa barn, skriv tex: "Emmas sommarkläder stl 80-92" Och släng den sedan i förrådet. Det är skönt att bara ha kvar det finaste och slippa högen av kläder som bara växer i garderoben....
  • mzjay
    dollheart skrev 2010-03-24 08:01:20 följande:
    Jag gillar också den här tråden jättemycket. Idag ska tvättas, tvättas, tvättas! Har mer tvätt än ni kan tänka er, mest sånt som är barnens som de vuxit ur, eller sånt som ska tvättas i låga temperaturer. Det är så drygt, känns som sånt slöseri att bara tvätta två-tre plagg, bara för att de ska tvättas i typ 30 grader...
    Jag tvättar finare plagg för hand. Det tar max 10 minuter och sparar vatten o natur :)
  • Analoga

    Har rensat ur dotterns urvuxna kläder idag. Ska börja med lite andra grejer också. Är det fler än jag som har svårt att skänka bort, till second hand tex, saker ni fått i present men som ni inte gillar och ej har använt?

    låter knäppt kanske men jag får dåligt samvete på något sätt {#lang_emotions_undecided}

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...