• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • moln och sol
    Feline skrev 2010-03-03 22:51:58 följande:
    Mamma 04 och 06Tack, jag hoppas du har rätt! :)Var förresten inne på både FlyLady och skrubba och tänk, vad skönt det vore, om man fick in någon liten rutin på saker så man inte ens tänkte på att man gjorde dem *drömmer lite*.
    Jag håller med dig! 

    Jag har också läst en del på FlyLady och Skrubba nu och i mitt fall skulle det göra en enorm skillnad om jag började städa av diskbänken varje kväll och slapp mötas av en full diskbänk för det mesta.
    Tyvärr har jag en förmåga att skjuta upp saker som är jobbiga.

    Jag ska försöka följa tipset att inte tillåta sig att skjuta upp saker: Göra det man tänker på direkt, så att det inte hänger kvar och tar massa ork!
  • moln och sol

    Nyfiken Gul, tack för ett riktigt bra inlägg! #39

    Det är nog där jag brister. Jag får ett ryck och tänker att nu ska jag bli bra på att sätta in viktiga papper i en pärm och jag ska göra det så fort de kommer med posten. Jag gör iordning en jättefin pärm och sen efter ett tag blir det ändå inte att jag ändrar mina vanor...

    Jag är ledig idag och tänkte att jag ska försöka ta något litet område och gå igenom det, och sedan göra så att jag tar område för område tills ALLT är bra och då måste jag bara lyckas hoppas jag!{#lang_emotions_smile}

    Tyvärr börjar jag ofta i fel ände och nu har jag suttit på nätet och tittat efter någon fin/praktisk tvättkorg, så att det ska bli lite roligare att göra iordning. Jag vet att jag har läst någonstans (Kanske i "Rensa i röran" av Karen Kingston) att man inte ska börja med att köpa förvaringsaskar mm, utan göra det när man är klar med området... (samtidigt ger det ju en lust att börja, om man köper något fint...)

  • Analoga
    moln och sol skrev 2010-03-04 07:34:00 följande:
    Nyfiken Gul, tack för ett riktigt bra inlägg! #39Det är nog där jag brister. Jag får ett ryck och tänker att nu ska jag bli bra på att sätta in viktiga papper i en pärm och jag ska göra det så fort de kommer med posten. Jag gör iordning en jättefin pärm och sen efter ett tag blir det ändå inte att jag ändrar mina vanor...Jag är ledig idag och tänkte att jag ska försöka ta något litet område och gå igenom det, och sedan göra så att jag tar område för område tills ALLT är bra och då måste jag bara lyckas hoppas jag!Tyvärr börjar jag ofta i fel ände och nu har jag suttit på nätet och tittat efter någon fin/praktisk tvättkorg, så att det ska bli lite roligare att göra iordning. Jag vet att jag har läst någonstans (Kanske i "Rensa i röran" av Karen Kingston) att man inte ska börja med att köpa förvaringsaskar mm, utan göra det när man är klar med området... (samtidigt ger det ju en lust att börja, om man köper något fint...)
    Jag gjorde ett ryck häromdagen och rensade kassen där jag slängt ner diverse papper + en annan pappershög! nu återstår bara en nätt liten hög som ska till sina diverse "hem".

    Det är dock en kategori jag inte vet vad jag ska göra med: papper som ska vara "under bevakning" eller vad man ska säga, tex kallelser, papper från dagis man ska fylla i och lämna in os v. Sätter jag dem i en pärm så glömmer jag garanterat bort att titta i pärmen

    Så var ska man ha såna här papper? Kallelser tex fyller jag direkt tiden i almanackan men andra papper kan man ju behöva spara på något bra ställe.
  • moln och sol
    Analoga skrev 2010-03-04 09:18:48 följande:
    Hoppas du inte tar illa upp TS av att jag "kapar" din tråd och ber om lite råd jag också
    Det är bara "kul" och insprierande att höra att jag inte är ensam {#lang_emotions_smile}
  • Nyfiken gul
    Analoga skrev 2010-03-04 09:17:28 följande:
    Jag gjorde ett ryck häromdagen och rensade kassen där jag slängt ner diverse papper + en annan pappershög! nu återstår bara en nätt liten hög som ska till sina diverse "hem". Det är dock en kategori jag inte vet vad jag ska göra med: papper som ska vara "under bevakning" eller vad man ska säga, tex kallelser, papper från dagis man ska fylla i och lämna in os v. Sätter jag dem i en pärm så glömmer jag garanterat bort att titta i pärmen Så var ska man ha såna här papper? Kallelser tex fyller jag direkt tiden i almanackan men andra papper kan man ju behöva spara på något bra ställe.
    skaffa en riktigt bra anslagstavla för enbart detta ändamål.

    Så har vi hemma och det fungerar jättebra.

    Anslagstavlan sitter på en av köksväggarna och där sätter vi upp allt som är pågående: VAB-anmälan, föräldrapenning, tandläkartider, dagispapper, bilbesiktning, inbjudningskort till bröllop/dop/barnkalas osv osv..

    när sånt här betas av grej för grej så åker papprena in i pärmar som "åtgärdat".

    Och nej - vi sätter inte upp något annat på denna anslagstavla. Det är totalt förbjudet.

    Saker som pizzalistor, telefonlappar och sånt sitter på ett helt annat ställe.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Fins Mamma

    här behöver jag också komma in, behölver rensa, har8 garderiber+ diverse byråer o smååskåp ändå är det saker överallt o dessa förvaringsställena är fulla. och dottern fyller år om 13 dagar så det är verkligen kaos här hemma!!!


    ~♥*♥~ Josefin~♥*♥~
  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2010-03-03 20:43:44 följande:
    jag menar att man ska ha samma system på ordningen oavsett storleken på det som behöver sorteras/vara snyggt.Man kan tex inte sortera sina papper i pärmar i bokstavsordning om ens egen garderob ser ut som Hiroshima.. - Det går inte helt enkelt. För då ger man snart upp och så hamnar räkningarna återigen på köksbordet en vecka senare. Ska man sortera sina papper måste man göra även likadant i garderoben. Har man ordning överallt vill man inte ens börja röra omkring det hela. Man kan liksom inte fuska sig till ordning och snyggt genom att bara fixa en pärm och tro att resten fixar sig utan man måste köra hela vägen ut från början till slut.Så oavsett om man sorterar hårnålar eller flyttkartonger måste man ha samma tänk. Börjar man ha ordning i ena hörnet måste även andra hörnet vara lika ordnat.----
    Nu fattar jag. Intressant tanke, jag håller nog med dig! Fast det tar ett tag att återuppbygga hemmet om det ser ut som Hiroshima från början, jag menar, det är svårt att fixa ordningen överallt på kort tid .

    Moln och sol, jag känner igen mig i dig. För några år sedan bestämde jag mig för att vinna kampen mot röran. Alla saker hade sin plats innan barnen kom och renoveringen påbörjades, men sedan gick det snabbt utför! Jag är inte helt framme vid målet än, men ordningen i hemmet är avsevärt mycket bättre och nu hittar jag i oftast det jag letar efter.
    *****
    Mina tips är:
    -Börja med de områden där du faktiskt spar tid genom att förbättra rutinerna och där inget förarbete måste göras.

    Ex1: Se till att köket är städat innan du lägger dig. Hinner du hålla undan allteftersom under dagen är det bra, men hinner du inte så får du göra det efter barnen fått och lagt sig. Bättre ordning i köket gör att det blir roligare och enklare att laga mat. Dessutom går det snabbare ju fortare man angriper disken, oavsett om man har diskmaskin eller in. Jag har bättre ordning i köket nu när jag har tre barn än när jag bara hade ett.

    Ex2: Försök att vika tvätten senast varje kväll och lägg den på rätt ställe. Vi spar tid på att vi slipper leta efter kläder i tvätthögen på morgonen och att kläderna inte hunnit "skrynkla ihop", eftersom de då är svårare att vika.

    *****
    -Organisera sedan det området som är mest kaotiskt.

    Ex3: Är ni en barnfamilj så är det ofta hallen som behöver få bättre ordning. Då går det snabbare att komma iväg till dagis mm. Tapetsera väggarna med krokar. Låt det hellre vara praktiskt än snyggt. Jag ger inte mycket för inredningsrepotage som gäller hallar! Jag skulle vilja se en snygg hall som har regnställ, stövlar etc för tre barn. Låt barnen ha var sin tygkasse där du lägger grejer som ska med till dagis, tex vab-papper som ska skrivas under. Vi har helt enkelt var sin back på golvet för vantar och sånt.

    ****
    -Förbättra städningen på ett område som du skulle må bättre av om det var mer välstädat

    Ex4: Ett rent badrum tycker jag ger en bra start på morgonen. Är det skitigt känns hela huset skitigt. Vi städar en gång per vecka och byter då samtliga handdukar i huset och byter plastglasen som jag har tandborstar i eller sköljer ner medicinen med.

    ***
    -Börja rensa i ett rum där du kan köpa nya saker i fall att du slänger något du senare ångrar (vilket sällan händer). På så sätt "övar du" dig i att slänga.

    Ex5: Rensa i badrummet. Ofta vill man inte röja pga att man inte vet var prylarna ska ta vägen. Gör alltså plats i skåpen. Var sträng!

    *****
    Sedan har du förhoppningsvis fått mer energi så att du kan ta tag i resten . Jag tycker det är svårast att röja bland minnen och papper. Det tar längst tid och ger inte så mycket ny plats. Koncentrera dig på inflödet av pappren och låt det gamla vara en tid till.

    Det blev ett långt inlägg.... Jag har filosoferat en hel del under tiden som jag röjer och vill se om min metod kan vara återanvändningsbar för någon annan  .
  • Aakashan

    Du har säkert fått massor av bra tips, men jag har bara skummat lite...
    Det finns ju lite olika typerav "städning". Dels har vi ju "vår/höststädning", veckostädning och varje dag grejer....
    Storstäda bör man ju göra två gånger per år, alltså från golv till tak, fönster, i skåp etc.
    Veckostädning är ju när man dammar, dammsuger, torkar golv, byter lakan, skurar badrum och kök, byter handdukar etc.
    Men jag tror att det som egentligen är viktigast för dig är varje dag.
    Men innan du kommer dit måste du skaffa dig struktur, dels i förvaring för alla saker men även för dina sambos (där beror det ju på hur många ni är och ålder) Jag bor med mina barn, dm är 4,5 och 2,5 det är lite knepigt att få dom att hänga upp kläder etc, men lite hjälper dom till.
    Sen ska du sortera, tre "högar": Spara, slänga, ge bort/sälja.
    Ha inte kvar saker som du inte använder, det klart man kan spara minnessaker, exemplevis den första skallran, eller den första teckningen, men då ska man se till att det finns i en låda exempelvis. Har ni fårråd eller garderober med överhyllor är det en jättebra plats för lådor.

    Varje dag är det ju att plocka upp posten, ta tag i slängda kläder och häng upp, lägg i tvättkorg (eller låt den person som haft det på sig ta hand om det) ta hand om det du/ni handlat, plocka in disk, diska efter varje måltid, ha förvaring för leksaker som räcker till. Dumpa reklamen, lägg posten/räkningar i en mapp eller pärm. Etc, etc. etc
    Men, framför allt, rensa

  • Nyfiken gul

    Ett bra tips är också att inte bara ha ordning utan också att plocka undan och plocka bort.

    Ett kök blir hundra ggr lättare att göra rent och hålla rent om det inte är belamrat med prylar och möbler.

    Förvaring i all ära men man kan inte förvara ned till minsta lilla tändsticksask i en snygg hög.

    Så mitt tips: Rensa köket från ALLT - sen börjar man ställa in det som behövs: köksbord, stolar, barnstolar.  Sen tar man bänk för bänk. Det som används dagligen kan stå framme som kaffebryggare och tekokare. Sånt som bara används ibland och nån enstaka gång tar man undan som tex fritös, mixer, grillverktyg.

    Big no-no i ett kök är tidningskorgar/hyllor, leksaksbackar, hundens sovkorg och diverse telefonhyllor/hallmöbler - sånt samlar bara mer skit. Ta bort!

    Man kan inte ha framme allt bara för att det är exklusivt och snyggt. Har man inte plats så har man inte. basta.

    Tänk också på att ju mer förvaring du har - ju mindre utrymme får du på arbetsytorna. Så banta ner förvaringen till det som faktiskt bara behövs och plocka undan resten. Man behöver inte 6 burkar med änglamotiv som bara används till hälften och bara rymmer en massa skit. Ha framme EN burk och fyll den med något vettigt. Ta bort resten.

    På så sätt blir det genast mycket lättare att hålla bänkarna rena och snygga efter avslutad måltid och det går mycket fortare att rensa undan när man håller på att laga sin mat. Då slipper man ångest över att städa köket på kvällen eftersom köket i princip "städar sig själv".


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...