• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Nyfiken gul
    Thursday skrev 2010-03-07 11:58:29 följande:
    Fast hu... inte vill jag leva ett liv där det som står absolut högst på listan över vad som är viktigt i livet är Städning. Nej, då får det hellre vara lite skitigt Till en rimlig gräns förstås!
    ja men skitigt och stökigt är inte samma sak..

    Och jag tycker att man ska ha som rutin att varje kväll ta undan det man gjort under dagen - har man det som rutin blir det allt mindre att plocka undan för varje kväll eftersom man lär sig med tiden att plocka undan vartefter man är klar.

    För mig är det inget konstigt att ägna sista kvarten om dagen åt att plocka undan och förbereda för dagen. Vad kan vara mer viktigt än det - egentligen?
    Varför skulle ett tv-program som går i repris fyra ggr nästa vecka vara mer viktigt än att vakna upp till ett hem som är hyggligt snyggt och ordningsamt? - Det är ju det som tråden handlar om - att man inte ska ta några genvägar..

    börjar man hoppa över en massa plock och skapar en massa regler och undantag - ja då har man snart behovet av att återigen skapa en tråd som denna..

    5 minuters plock idag - då slipper man en halvtimmas storstädning imorgon...
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • moln och sol

    "5 minuters plock idag - då slipper man en halvtimmas storstädning imorgon..." 

    Nyfiken gul, du har så rätt! (och är så skönt bestämd.)

    Jag ska erkänna att det inte är först gången jag startar en sån här tråd heller!

  • Pia J

    organisera och planera- det behöver ju liksom inte vara smutsigt för att det ska vara rörigt!

    1.) Plocka,plocka, plocka.
    Det är nr 1 på listan. Diskar man undan glasen eller ställer in i diskmaskinen på en gång, blir det inte disk på diskbänken. Tar hand om den direkt efter maten, så blir den inte ståendes.
    Jag har inget framme på köksbordet, ller vardagsrumsbordet för det för mig blir rörigt. Sen så är en leksaksback i vardagsrummet att föredra om barnen leker med lite saker utanför sina rum. Så man kan plocka undan snabbt.
    ta hand om tvätten så fort den är torr. Tvätta var eller varannan dag för att förhindra högar.

    2.) Förvaring, förvaring förvaring..
    var inne på det innan, men leksaksbackar, tidningssortering där reklamen ligger så fort den är läst.

    3.) Slänga,slänga slänga..
    Man kan inte spara på allt, man ska inte spara på allt.
    Till dina barn gör du en varsin "flytta hemifrån låda" Där du lägger de grejor du tycker är viktiga,teckningar,pyssel. Man kan inte spara på allt. Men guldkorn, nåt för var år iaf.
    Om du inte tittat i lådorna på flera år, släng dom. Oöppnade om det är enklare.
    Släng inte fotografier och sådant. Men ett gammalt vykort eller inbjudan från moster Sveas bröllop för hundra år sen...kanske inte är sååå viktigt egentligen.
    Kläderna går till UFF, då gör man nån nytta.
    Eller sälj på loppis! Om du har porslin,byttor och böcker du vill bli av med.

    Annat..
    Viktiga papper, Lägg in allt i en pärm. Under olika flikar, försäkringar,räkningar, lönespecar etc.
    De obetalda på samma ställe! När de sen är betalda går de in i pärmarna.
    Jag har en barn pärm och en djurpärm också. Där deras papper finns.

    Jag mår bra utav att ha ordning, blir lugnare av att inte ha massa saker stå. Kan inte ha.
    Sortera vinterkläderna, en varsin korg med vantar,mössor och halsdukar som står på hatthyllan med namn på, som du sedan byter ut mot kepsar,solhattar och solglasögon när den tiden kommer.

    Trasiga leksaker- SLÄNG.

    Men plocka undan lite varje dag så hopar det inte ihop sig och man blir överfallen av högar av reklam,tvätt och allt annat plotter.

    Jag plockar alltid en liten stund på kvällen innan jag sätter mig när barnen är lagda.


    shit happens
  • Mana08

    Har endast läst TS

    Här hemma är vi 5 personer på en 3:a. Vi hjälps alla åt att plocka ihop leksaker, tvätt och annat som ligger överallt emellanåt ca 3 gånger i veckan. Efter vi gjort det brukar mannen gå ut med barnen så dammsuger jag och torkar golv.

    Disken är huuuuur tråkig som helst att hålla på med. Men jag och min man turas om att göra på detta sätt.

    Efter kvällsmaten sköljer man av och ställer in i diskmaskinen (blir ej full då). Fylls på efter frukost så att den kan köras direkt efter frukosten ätits.

    Plockar sedan ur den innan kvällsmaten påbörjas och sköjler av och ställer in direkt kvällsmaten ätits. Osv...

    Så himla skönt att slippa se disken för den är då för tråkig.

    Ungefär såhär gör vi.. Klart man inte alltid orkar men vi försöker sträva mot detta och upptäcker när vi har det rent hur glada och positiva alla är.

    Emellan dessa 3 gånger i veckan kanske jag dammsuger nån extra gång för att det blivit skitigt igen. Men bara man håller iordning på småsakerna så går det mycket lättare att dra fram dammsugaren, tycker jag iaf.

  • Nyfiken gul

    Mycket elände slipper man också genom att låta hela familjen vara en självklar del av det som ska göras.

    Det finns ingen orsak att man själv ska stå och göra precis allt i hemmet ifrån att köpa tandborstar till att rensa avlopp.

    Är det bara en som städar och håller ordning så blir det aldrig ordning. Tyvärr enkel logik.

    Så sluta curla era karlar och barn och låt dom få sin del av det som ska göras.

    Man kanske inte behöver göra ett schema men att alla har varsin grej som sin som ska göras och att man hjälps åt hela tiden underlättar jättemycket och man slipper alla dessa eviga högar som aldrig tar slut.

    Underlätta för hela familjen genom att göra allting mer tillgängligt även för deras del. Kanske barnen kan ha en egen tvättkorg på rummet tex?


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Pia J

    Nyfiken Gul- givetvis ska man och barn också göra sitt. Samarbete i det gemensamma hemmet!


    shit happens
  • Feline

    Hur ofta gör ni sånt som inte ingår i dagliga rutiner? ...som t.ex. att byta sängkläder, våttorka golv, städa badrum, panta flaskor och allt vad det nu kan vara.


    Vänlighet är smittosamt - låt oss skapa en epidemi!
  • skogstomte

    Mitt bästa tips för ordning på papper är ett tips jag fått här på FL. Hängmappar i en låda (finns t ex på granit) där det finns tre mappar, BETALA; BESVARA; BEVARA för alla "pågående" papper.  Att sätta in i pärmar är alldesles för många moment men att redan när man öppnar posten plutta ner räkningar i betala, saker man ska fundera på i besvara, och lönebesked och annat som bara väntar på att komma in i sin ppärm i bevara mappen tar bara några sekunder sedan tar jag ett ryck så där varannan månad och sätter in  pärmar. Systemet kan även byggas ut med t ex en mapp för varje person där man stoppa ner såna där papper som tillhör en person men som man inte vet vart man ska göra av. En mapp för sommarstugan, en mapp för varje månad om man har papper som t ex biljetter osv. Locket på så ser lådan hur städad ut som helst.

    Från en till som är en bit på väg men som kämpar vidare.

    Kram

  • skogstomte

    KAn tillägga att jag också varit en spara men har läst rensa i röran några gånger och dessutom varit med om att tömma ett hus pintjockt med saker. Efter det insåg jag att om vi har så här mycket saker när ingen av oss (ja sambon har också varit en spara och loppisnörd) är 40 fylda så kommer våra barn att förbanna våra gravar om de ska tömma ett hus efter oss om 40-50 år. Så vill man ju inte att det ska vara, man vill ju att barnen ska minnas något bra eller hur? Så jag har två bananlådor i förådet märkata nostalgi där får jag lägga i alla sådana saker som jag inte vill slänga men när de kartongerna är fulla så måste något ut innan mer går i så är det bara.

    Ytterligare ett tips om rensningen känns övermäktig är 10 sakers utmaningen. 10 saker mer vecka eller dag (om man har mycket) ska ut ur huset. Efter ett antal veckor blir det ganska många saker som man gjort sig av med. Det är arbetssamt att ta beslut men 10 beslut klarar man.

    Lycka till!

  • Pia J

    Feline- Sängkläder,badrum och golvvården vill jag säga 1gång/vecka. Men det är för att vi har många husdjur och småbarn. Hundar och katter i säng osv.
    Panta efter behov, en pappkasse eller två?


    shit happens
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...