• Papi Jo

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Europarådet beslutade häromdagen att anta en resolution om samvetsfrihet för all vårdpersonal inom EU.
    Nu kan Svenska  barnmorskor, sköterskor och gynekologer vägra att underlätta, assistera eller utföra abort och enligt europarådet får dom inte diskrimineras för det.

    Detta är ett slag för samvetsfrihet, och i förlängningen religionsfrihet och politisk frihet. Man kan få följa sin magkänsla, sitt samvete. Och var behövs det mer än i vården?

    Ur texten:
    No person, hospital or institution shall be coerced, held liable or discriminated against in any manner because of a refusal to perform, accommodate, assist or submit to an abortion, the performance of a human miscarriage, or euthanasia or any act which could cause the death of a human foetus or embryo, for any reason.

    Länk till resolutionen:
    http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/adoptedtext/ta10/eres1763.htm

  • Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.
  • Plutteli
    Nyfiken gul skrev 2010-10-15 20:45:40 följande:
    att vägra abort kan också vara ett sätt att rädda liv....

    Alla mynt har två sidor....
    Hur så? Histroien och all tillgänglig fakta visar ju bara på att man genom att vägra abort skördar fler liv än genom att tillåta det...
  • Papi Jo
    Plutteli skrev 2010-10-15 20:47:18 följande:
    Jag tycker att den svenska ORIGINAL motionen var kanon, det som den förvanskades till är en dödsdom för många kvinnor i Europeiska länder, vilket är skit!
    Jag ser dock inget reellt problem i Sverige faktiskt, det är extremt få BM eller läkare som idagsläget arbetar med aborter mot sin vilja. Den största faran i detta idiotförslag från EU är ju dock att kvinnor ska kunna vägras ALL vård som innebär att fostret kan ta skada, inkl. vård för att kvinnan öht ska överleva! DET är riktigt jävla sjukt, för om inte kvinnan överlever överlever ju inte fostret heller, i ett sådant läge borde det vara en självklarhet att kvinnans rätt till vård går före fostrets rätt att överleva, men nu har EU alltså tagit bort denna rätt.

    Jag blir mer och mer emot EU för var dag som går.... 
    Hej Plutteli:) Den risken är inte särkilt stor. Det hör tyvärr till jargongen att ta upp enskilda händelser som möjligtvis KAN inträffa eller inträffar någon gång då och då - ändå. Saken är den att personalens integritet också har ett värde.
  • Papi Jo
    IsDimma skrev 2010-10-15 20:50:29 följande:
    Jag anser att det är fruktansvärt att dom får lov att vägra. Rätten till fri abort är viktigt!
    Vem har begränsat rätten till fri abort?
  • Papi Jo
    Nyfiken gul skrev 2010-10-15 20:45:40 följande:
    att vägra abort kan också vara ett sätt att rädda liv....

    Alla mynt har två sidor....
    Precis :))
  • Astarte

    Toppen! Det här har jag väntat på sedan den där apotekaren vägrade sälja abortpiller!

    Toppen, en bra sak som hänt idag.

  • Plutteli
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:51:12 följande:
    Hej Plutteli:) Den risken är inte särkilt stor. Det hör tyvärr till jargongen att ta upp enskilda händelser som möjligtvis KAN inträffa eller inträffar någon gång då och då - ändå. Saken är den att personalens integritet också har ett värde.
    Den motion som från början låg till grund för detta beslut men förvanskades å det grövsta baserades på ett fall med en polsk kvinna som dog för att hon vägrades vård pga att det kunde ha skadat fostret.
    Genom att ha med en specifik punkt i denna den nya motionen som uttryckligen säger att vårdpersonal har rätt att vägra underlätta, genomföra eller bistå NÅGON form av vård av kvinnan som kan skada fostret så ger vi en klockren öppning för folk att sätta fostrets rätt till fortsatt utveckling före kvinnans rätt att öht överleva. I de länder som är striktas emot abort (tex Italien och Irland) är det faktiskt väldigt många som är emot abort även i situationer där kvinnans liv står på spel eller där fostret redan är dött. Således är det faktiskt inte ett dugg långsökt att detta förslag i realiteten kommer innebära kvinnor som kommer bli svårt sjuka/skadade eller tom. döda för att de vägras vård pga fostret i magen!
  • fruis
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:46:32 följande:
    Undantag finns det alltid. Orsak nr 1 är ekonomiska och bevämlighetsskäl.
    Hur vet man det? I Sverige kartlägger man väl inte orsaker till utförda aborter utan endast kvinnans ålder och eventuellt tidigare graviditeter?
  • end of days
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:44:00 följande:
    Jo så resonerar dom flesta. Bla lägervakter..
    Lägervakter?
    Orkar inte läsa resolutionen men jag hoppas att omskolning till en mer passande yrke inkluderas för dom som arbetsvägrar.
  • ThePointOfItAll

    Ja! Hurra! Äntligen är vi på väg tillbaka till en tid där kvinnor inte ska få bestämma över sin kropp! Det var verkligen det vi behövde, vi dumma korkade brudar som helst ska hålla oss hemma och inte ta för mycket plats...

    Kan slå vad om att de som röstat fram beslutet till majoriteten består av konservativa män, vi får hoppas att svensk sjukvårdspersonal är vettiga nog att basera sina övertygelser på fakta istället för känslor. Vi vet ju att abortförbud/försvårande dödar hundratusentals kvinnor(och barn) varje år. Dessa barn som berövas sina mödrar i illegala aborter har tydligen mindre rättigheter än ofödda foster utan känslorObestämd

Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.