• Papi Jo

    Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.

    Europarådet beslutade häromdagen att anta en resolution om samvetsfrihet för all vårdpersonal inom EU.
    Nu kan Svenska  barnmorskor, sköterskor och gynekologer vägra att underlätta, assistera eller utföra abort och enligt europarådet får dom inte diskrimineras för det.

    Detta är ett slag för samvetsfrihet, och i förlängningen religionsfrihet och politisk frihet. Man kan få följa sin magkänsla, sitt samvete. Och var behövs det mer än i vården?

    Ur texten:
    No person, hospital or institution shall be coerced, held liable or discriminated against in any manner because of a refusal to perform, accommodate, assist or submit to an abortion, the performance of a human miscarriage, or euthanasia or any act which could cause the death of a human foetus or embryo, for any reason.

    Länk till resolutionen:
    http://assembly.coe.int/main.asp?Link=/documents/adoptedtext/ta10/eres1763.htm

  • Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.
  • fruis
    Plutteli skrev 2010-10-15 20:54:40 följande:
    Den motion som från början låg till grund för detta beslut men förvanskades å det grövsta baserades på ett fall med en polsk kvinna som dog för att hon vägrades vård pga att det kunde ha skadat fostret.
    Genom att ha med en specifik punkt i denna den nya motionen som uttryckligen säger att vårdpersonal har rätt att vägra underlätta, genomföra eller bistå NÅGON form av vård av kvinnan som kan skada fostret så ger vi en klockren öppning för folk att sätta fostrets rätt till fortsatt utveckling före kvinnans rätt att öht överleva. I de länder som är striktas emot abort (tex Italien och Irland) är det faktiskt väldigt många som är emot abort även i situationer där kvinnans liv står på spel eller där fostret redan är dött. Således är det faktiskt inte ett dugg långsökt att detta förslag i realiteten kommer innebära kvinnor som kommer bli svårt sjuka/skadade eller tom. döda för att de vägras vård pga fostret i magen!
    Och det är faktiskt riktigt, riktigt läskigt...
  • ThePointOfItAll
    Papi Jo skrev 2010-10-15 20:51:32 följande:
    Vem har begränsat rätten till fri abort?
    Det kan ju lätt bli en konsekvens av att bm m.fl kan neka en person information om abort. Är personen ex. ung eller utanför samhället av olika anledningar kanske den inte kan hitta information på annat sätt.
  • Astarte
    ThePointOfItAll skrev 2010-10-15 20:57:37 följande:
    Ja! Hurra! Äntligen är vi på väg tillbaka till en tid där kvinnor inte ska få bestämma över sin kropp! Det var verkligen det vi behövde, vi dumma korkade brudar som helst ska hålla oss hemma och inte ta för mycket plats...

    Kan slå vad om att de som röstat fram beslutet till majoriteten består av konservativa män, vi får hoppas att svensk sjukvårdspersonal är vettiga nog att basera sina övertygelser på fakta istället för känslor. Vi vet ju att abortförbud/försvårande dödar hundratusentals kvinnor(och barn) varje år. Dessa barn som berövas sina mödrar i illegala aborter har tydligen mindre rättigheter än ofödda foster utan känslorObestämd
    Men det handlar ju inte om att förbjuda abort, utan om att de som vill vägra ska kunna göra det.
  • ThePointOfItAll
    Astarte skrev 2010-10-15 21:03:56 följande:
    Men det handlar ju inte om att förbjuda abort, utan om att de som vill vägra ska kunna göra det.
    Jag kan läsa, indirekt leder det till färre valmöjligheter för kvinnor.
  • fruis

    Skulle man som anställd officer i Försvaret kunna vägra att döda i krig på grund av samvetskval? Är man pacifist kanske man inte ska söka jobb som officer och kan man inte tänka sig att behöva utföra aborter kanske man inte ska välja att jobba på gyn?

  • Astarte
    ThePointOfItAll skrev 2010-10-15 21:06:20 följande:
    Jag kan läsa, indirekt leder det till färre valmöjligheter för kvinnor.
    Kanske, men det är frågan om det är så många i Sverige som skulle utnyttja rätten att det verkligen blev ett problem.

    Individen ska alltid ha rätt att vägra utföra en handling, även om "alla andra" tycker att den är rätt. Det kunde formuleras mer generellt än med bara aborter, men det är ett steg i rätt riktning.
  • liah86
    Astarte skrev 2010-10-15 20:53:50 följande:
    Toppen! Det här har jag väntat på sedan den där apotekaren vägrade sälja abortpiller!

    Toppen, en bra sak som hänt idag.
    Ehh det säljs INTE några abortpiller på apoteket...
  • Astarte
    liah86 skrev 2010-10-15 21:12:41 följande:
    Ehh det säljs INTE några abortpiller på apoteket...
    Det var väl dagen-efter piller, då.
  • liah86
    Astarte skrev 2010-10-15 21:13:56 följande:
    Det var väl dagen-efter piller, då.
    ja som definitivt inte är ett abortpiller.
  • liah86

    vägrar man sälja dagen-efter-piller är man ju dum som fasiken.. jobbar man på ett apotek får man ju sälja produkterna de har

Svar på tråden Hipp Hurra! Fira att svenska barnmorskor nu kan vägra abort.