• Anonym

    Ska jag försörja henne???

    och skrev 2011-05-27 18:55:12 följande:

    Okej, om jag har fattat det hela rätt:

    Din fru är föräldraledig för att du inte ska förlora ekonomiskt och för att det är bättre för din karriär, vilket höjer din inkomst.
    Hon är inte arbetslös än, och funderar på att börja läsa för att kunna få ett bättre jobb och dra in mer pengar till familjen.

    En del av era kostnader kommer från en bil som du har köpt på eget bevåg.

    Du vill att hon ska ge dig hälften av sina sparpengar som hon har fått med villkor om enskild egendom av sina föräldrar för att du ska bidra med några tusenlappar mer varje månad.

    Och om hon inte går med på det eller ett äktenskapsförord så vill du skiljas.

    Stackars din fru. Att du kan med! I en familj delar man på det man har, och man har försörjningsplikt, båda makar ska leva på samma standard. Har man fått villkorade gåvor så har man, och då visar man respekt mot gåvogivaren genom att följa hans eller hennes önskemål. Om det finns mer att ärva från hennes föräldrar kan det ju vara klokt att se till att hennes föräldrar inte tror att hon kommer att bli av med det dom ger henne. De kan ju faktiskt välja att spendera allt istället eller ge till någon annan.

    Det är kanske bättre om ni skiljer er, så kan du leta efter någon som har exakt samma lön som dig, äter exakt lika mycket mat varje måltid, och som har exakt lika många sjukdagar varje år så ni är ekonomiskt jämlika. Alternativt kan du ju leva själv och bara sitta och räkna dina sparade slantar.


    Ts fru kan försörja sig på de sparade penbgarna alltså har ts ingen försörjningsskyldighet att uppfylla...
  • Anonym

    Jag hade nog också tyckt att det hade känts trist att försörja någon som själv har pengar. Jag tycker att så länge hon är arbetslös så får hon ta av sina sparade pengar och betala lika mycket till det gemensamma som du gör.

  • Anonym
    Anonym (??) skrev 2011-05-27 19:22:47 följande:
    Får jag fråga varför ni inte köpt ett boende redan? Samt om ni skulle köpa ett med frugans pengar som insats hur skulle det delas vid eventuell skiljsmässa?
    De har ett boende och frun har betalat kontant för en del. Om de skiljer sig får hon givetvis tillbaks den delen hon la innan man delar rakt av på resten. Det finns lagar som reglerar det.
  • Anonym
    Anonym (??) skrev 2011-05-27 19:28:45 följande:
    Hade hon betalat för boendet innan de gifte sig. För i ett äktenskap är väl alla pengar gemensamma vid en eventuell skiljsmässa om inte äktenskapsförord finns?
    Enskild egendom delar man inte på.
  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-05-27 19:30:07 följande:
    Givetvis....    Jo,  visst finns det reglerat i lag betr.   enskild egendom och vad som träder i dess ställe.   Inte alltid helt lätt att få det att fungera i praktiken.   Känner en kvinna som glatt köpte en massa kor till lantbruket där hennes make var son i huset.    Inte fick hon några nio kor med sig till lägenheten när de skilde sig efter att hon blivit misshandlad ...
    Hon hade fått tillbaka pengarna/kossorna om hon stridit för det men det är oftast inget man orkar ta tag i efter att ha blivit misshandlad.
  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-05-27 19:34:58 följande:
    Om kvinnan vägrat att göra avbräck i karriären för att vara föräldraledig,   menar du?
    Vad menar du? Tycker du det är ts skyldighet att försörja en kvinna som har en miljon? Hon har väl haft sitt fria val att få barn eller inte som alla andra?
  • Anonym
    Bordeaux skrev 2011-05-27 19:39:51 följande:
    Hon har tagit all föräldraledighet för att han vill satsa på karriären istället och kunna tjäna ännu me pengar.

    Det verkar vara mycket i deras förhållande som är snett.
    Tror du inte de har diskuterat det innan de valde att skaffa barn? Varför är du övertygad om att han har lurat henne att bli gravid och vara föräldraledig? Varför ska han försörja en kvinna som har en miljon och kan försörja sig själv? Så långt sträcker sig inte äktenskapsbalken vet du.

    Hon har ingen karriär... Hon har ingen utbildning heller...

    Håller med om att mycket är snett men vi är knappast överens om vad det är.
  • Anonym
    gutegirl skrev 2011-05-27 19:43:56 följande:
    Att skaffa barn var väl TS vilja också, får vi hoppas...
    Ja, och jag antar att två vuxna personer som vill dela livet tillsammans planerar för barnet och hur de ska ta hand om det. ELler hur? Så gör inte mamman till offer. SKa sanningen fram är hon mer försörjningsskyldig än ts.
  • Anonym

    Pengar kan verkligen skapa avundsjuka. Min man tjänar mer pengar än mig. Han får pengar från sina föräldrar ibland. Maken undrar alltid vad vi ska göra med de pengarna. Jag anser att de är hans eftersom det är hans som har fått dom. Oftast betalar maken in på huslånet eller köper något vi har funderat på eller behöver. Jag studerar och jag lever på honom. Nu är jag föräldraledig och lever på honom också när föräldrapengen är slut. Ibland tycker jag detta känns fel men maken vill verkligen försörja mig och våra barn. Han trivs med det och tycker det känns bra. Omvänt vill jag göra detsamma. Hade jag tjänat bra hade jag gladeligen försörjt honom!

    Om maken skulle få en större summa av sina föräldrar, som de har sparat hela hans liv och det blir enskild egendom, då skulle jag aldrig ge mig på och göra anspråk på den summan. Jag skulle aldrig heller kräva äktenskapsförord och delad ekonomi. Hur kul skulle det kännas om jag med min inkommande lön klarar mig fint medans maken får sitta och ta av sin gåva för att kunna betala sina räkningar? Nä, har man gift sig och skaffat livets gåva barn tillsammans då tycker jag det är otroligt långsint, egoistiskt och tjurskalligt att börja sura över en gåva i form av pengar.

    Vänd på det: du får samma gåva av dina föräldrar. Hur skulle du reagera om din fru kom och krävde samma sak? Antingen uphäva den enskilda egendomen eller ha delad ekonomi. Ni är väl en familj??

  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-05-27 19:43:15 följande:
    Min bankkvinna inpräntade i mig att gåvobrev från föräldrarna är GULDKANT -  inte något som ska ersätta förvärvsarbete.    Och jag undrar lite hur  kvinnan med miljonen tänk sig betr.  yrkesutbildning och förvärvsarbete framöver.
    Det spelar ingen roll. Kolla äktenskapsbalken så förstår du att hon KAN försörja sig själv och att ts försörjningsskyldighet i och med det inte finns...
Svar på tråden Ska jag försörja henne???