• Anonym

    Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?

    Jag och min sambo har två barn i dagsisåldern. Vi har sedan barnen föddes sparat hela deras barnbidrag på varsitt konto med relativt hög ränta. Planen är att de ska få dessa pengar när de fyller 18.

    Sedan årsskiftet har både jag och sambon fått kraftiga löneförhöjningar och vi funderar på att spara en del av denna till barnen så att de förhoppningsvis helt slipper ta studielån. Summan vi funderar på är 2000 kronor per barn och månad utöver barnbidraget som vi placerar i olika värdepapper. Med värdeökning på i snitt 10 % per år över tid så blir det strax under miljonen i dagens pengavärde per barn när de kommer upp i universitetsålder.

    Finns det bara fördelar med detta eller tror ni att det finns risk att vi stjälper mer än vi hjälper?

  • Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?
  • Lavish

    Att låta barnen slippa CSNlån kan väl aldrig vara fel. Däremot att alltid låta dem leva totalt lyxliv där de aldrig behöver spara till något eller fundera över hur budgeten ska se ut kan nog stjälpa.

  • Susanne 977
    lövet2 skrev 2012-07-07 22:36:34 följande:
    Vi har ansett redan från början, att det är viktigare med en bra start på livet än en bra start på vuxenlivet. Många av våra vänner har jobbat heltid, haft ungarna på dagis och stressat sig i genom småbarnsåren (även ungarna blir stressade av det). Sedan har barnen blivit större. De har gått i skolan hela dagen och så fritids på det, och kommit hem och träffat sina trötta föräldrar 2-3 timmar på kvällarna. Så har tonåren kommit och barnen har gått hem från skolan till ett tomt hus. I bland har de delat en snabbmatsmiddag med föräldrarna, men lika ofta har de fått en slant för att gå på pizzerian i stället.
    När ungarna fyllt 18, så har de fått en stor hög med pengar som kompensation för att de försummats under hela sin barndom. Föräldrarna har ju jobbat och slitit just för att kunna spara i hop till den där högen med pengar.

    Vi valde en annan väg. De pengar vi hade kunnat lägga undan på ett sparkonto åt ungarna, har vi i stället använt till att finnas hos ungarna i vardagen. De har haft en barndom helt utan stress, och när de kommit upp i tonåren, så har de kommit hem till en förälder i stället för till ett tomt hus. Ja, egentligen är det förstås inte bara våra barn som kommit hem hit efter skolan, utan de har haft med sig sina kompisar, som inte ville gå hem till sitt eget tomma hus. Det har alltid funnits tid för att laga riktig mat och alltid tid för att äta tillsammans.

    När barnen fyllt 18, så har de inte haft ett konto fullt med pengar, utan ett konto fullt med trygghet och närvaro - och en vetskap om att vi alltid finns där för dem och ställer upp när de behöver oss. Det har också varit vårt mål från första barnets födelse. Således inte snålhet, utan en genomtänkt ideologi.
    Det ena utesluter väl inte det andra.
    Vi sparar 15tkr varje månad men jag jobbar deltid och barnen behöver aldrig fritids numera.
  • Lilia

    Vad glad jag blir då jag läser ditt inlägg. Det märks att ni bryr er om era barn. =) Jag tycker det är jättebra att ni sparar, men jag tycker att ni ska ställa krav också, att pengarna ska gå till studier eller boende. (Det är ju inte ens säkert att barnen vill plugga vidare.) Jag önskar att mina föräldrar hade sparat till mig.

  • Nanime

    Jag har inte läst tråden alls, bara ts.
    Jag tycker att man ska spara till barnen, helt klart! MEN jag kommer inte ge vår dotter alla sparade pengar när hon fyller 18. Hon kommer ha tillgång till dom, genom oss, fram till hon är 21,sen kommer hon ha full tillgång till pengarna. Detta för att hon ska kunna få hjälp med körkort osv men ändå ha chansen att riktigt lära sig handskas med pengarna innan hon får full tillgång till det. Även om det bara skiljer 3 år så hinner det hända mycket på de 3 åren.

  • Anonym

    Min mamma sparade lite pengar till mig som jag fick när jag skulle flytta till min första lägenhet. :) Så jag kunde köpa möbler osv. Tyckte jag var en kul grej. ^^

  • msmurphy

    Kan spontant känna att det vore bra att ställa motkrav istället för att bara ge pengarna i en klumpsumma. Alltså kanske ge en månatlig summa under studietiden istället för att ge allt på en gång. Eller ge en klumpsumma för att täcka kontantinsats vid bolån etc etc. Tror aldrig det är bra att bara ge och ge.

  • Takex

    Klart ni ska spara till era barn! Det gör jag och min man redan till våran son som är i magen fortfarande. Men han kommer inte få dom pengarna i en klump när han fyller 18 utan vi kommer betala saker åt honom med pengarna. När han blir 17-18 så betalar vi körkortet åt honom, när han börjar universitetet så betalar vi skolavgiften och eventuellt boende åt honom, när han gifter sig så får han och hans fru en större summa av oss. 

    Så han kommer inte få ett bankomat kort med en massa pengar när han fyller 18. 


  • LillGris

    Jag fick inte pengar av mina föräldrar. Jag fick hanka mig fram i andrahandslägenheter, möbler som folk skulle slänga (jag misstänker dock att det inte var en slump att manma köpte nytt köksbord så jag fick det gamla just när jag flyttade). Jag fick alltid komma hem och äta, men de försörjde mig inte fr om den dag jag flyttade hemifrån. Jag fick även betala hyra hemma från att jag fick min första lön. (efter jag slutat gymnasiet, inte sommarjobb osv). Och det var erfarenheter! Jag fick lära mig "den hårda vägen" vad som händer om jag köper kläder istället för mat (hej nudlar), om jag köper teknikprylar istället för ett soffbord osv. Jag har lärt mig massa, och idag, fem år efter att jag flyttade hemifrån, har jag eget förstahandskontrakt, jag har ett välbetalt jobb, jag har råd att köpa den där tröjan och ändå äta gott. De flesta barn klarar sig utmärkt utan 100,000 på 18års dagen. Alla jag känner åtminstone. Möjligen kommer kag spara till en mindre summa, kanske 15-20,000 så han kan åka på någon kul resa eller grundplåt till körkort eller köpa folköl när han är 18, men jag har inte bestämt det än.

  • Flegmatikern

    Det är ju toppen att ni kan spara till barnen. Tror dock att det kan vara lite riskfyllt att ge dom hela summan när de är 18. Men självklar beror det på deras uppfostran och mognadsgrad.
    En ide som jag tycker är bra är att låta barnen själva ta studielån men med moroten att ni föräldrar betalar hela lånet när/om de klarat utbildningen. Kanske kan detta bidra till studie motivationen. Sen är det ju toppen för dom att starta sina yrkesliv utan stora studieskulder.

Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?