• Anonym

    Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?

    Jag och min sambo har två barn i dagsisåldern. Vi har sedan barnen föddes sparat hela deras barnbidrag på varsitt konto med relativt hög ränta. Planen är att de ska få dessa pengar när de fyller 18.

    Sedan årsskiftet har både jag och sambon fått kraftiga löneförhöjningar och vi funderar på att spara en del av denna till barnen så att de förhoppningsvis helt slipper ta studielån. Summan vi funderar på är 2000 kronor per barn och månad utöver barnbidraget som vi placerar i olika värdepapper. Med värdeökning på i snitt 10 % per år över tid så blir det strax under miljonen i dagens pengavärde per barn när de kommer upp i universitetsålder.

    Finns det bara fördelar med detta eller tror ni att det finns risk att vi stjälper mer än vi hjälper?

  • Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-07-08 17:21:09 följande:
    Den här tråden har bara gjort mig ännu mer övertygad om att vi gör rätt som sparar och sparar så pass mycket. Kritiken mot verkar mest vara avundsjuka eller negativa idéer som inte blir några problem om vi bara uppfostrar barnen rätt. Vi har en väldigt god ekonomi och att spara 6000 kronor i månaden till barnen försämrar inte familjesituationen på något sätt. I dagsläget sparar vi totalt tillsammans någonstans mellan 20-30.000 i månaden (lite beroende på utgifter den månaden) så om vi lägger 6000 av dessa i sparande till barnen så gör det varken från eller till. Gott om tid med barnen har vi redan så att sparande till barnen skulle vara någon slags kompensation för lite tid med barnen är skitsnack i det här fallet.

    Ni gör helt rätt! Det lustiga på fl är att många tror att de med mkt pengar aldrig lär sig deras värde, blir slösor osv. Hur förblir rika just rika tror det? Med all den ansvarslösheten och detta stora handikapp hällande ekonomiskt tänkande? Regnar det pengar på dem? Alla man ser i lyxfällan och som vadar i skulder kommer tvärtom ofta från icke överklassiga familjer utan tvärtom. Min man och jag drar in miljoner varje år på vår firma och våra barn är löjligt sparsamma, ansvarsfulla, hjälpsamma och omtänksamma. Detta trots att de har fått egna ponnyer och annat materiellt redan tidigt. Är man en kass förälder så är man det oavsett om man är rik eller fattig och är man en bra förälder så gäller samma regel. Lycka till!
  • Anonym (18 år)

    Jag jobbar på bank och möter väldigt ofta panikslagna föräldrar som inser att de pengarna som sparats till barnet också kommer att vara barnets egna till 100% från och med artonårsdagen. Oftast inser de detta dagen/dagarna innan. Eller först efteråt.

    Sparar man i barnets namn så har man som förälder inte någon som helst kontroll över sparandet/spenderandet från och med den dagen barnet fyller arton.

    Såklart gäller det inte alla men det är ganska vanligt att pengarna bara slösas bort.

    Kan ju vara något att tänka på om man sparar i barnens namn.

    Jag sparar till mina barn, dock sparas deras pengar i mitt namn så jag har kontroll på när och hur mycket pengar de ska få.

    Ett eget konto har de också, där sparar vi 100 kr/mån och beroende på vad som händer med dessa pengar avgör när de får tillgång till det övriga vi sparat. Jag vill inte att de ska räkna med att vi sparat något utöver dessa 100 kr och de vet heller inte om att vi sparar mer än 100 kr.

    Jag känner (just nu) att jag hellre väntar till de är omkring 25 innan de får resterande sparpengar.

  • Ny068

    Jag har alltid sagt att jag ska spara till körkort & lite "flytta hemifrån" pengar till mina barn när de kommer men jag själv fick ingenting av mina föräldrar och det är jag väldigt tacksam över idag. Jag har fyra syskon och mina föräldrar har sagt till oss sedan vi var små att vill vi ha någonting, körkort eller utbildning så får vi själva jobba ihop det, och det har jag alltid varit medveten om. Jag har gjort allt från att sälja kakor, jultidningar, sommarjobbat sedan jag var 15, började jobba andra året i gymnasiet och har jobbat sedan dess. Vill jag ha någonting så jobbar jag för det, man får ingenting gratis. Jag är glad att mina föräldrar inte har gett mig massa saker när jag var liten, hade jag velat ha ett körkort så hade jag haft det idag men det har inte varit prio för mig. Däremot har jag jobbet stenhårt, gärna jobbat övertid, jobbat jul, å andra röda dagar, tjänat bra pengar och njutit av det, köpt skor för snart 55 tusen och mår kalas fint! Jag är GLAD att mina päron inte gav mig någonting, min först cykeln fick jag när jag fyllde 15 år liksom haha :D

    Hur som haver, nu är jag själv gravid och tänker spara till mitt barn "just in case" jag vill KUNNA ge mitt barn ett körkort, men jag hade inte betalat hela deras utbildning som ni nämner att ni tänker göra, nupp, de ska få kämpa och känna att de lever, precis som jag gjort och jag har blivit en riktig kämpa-brud! Jag älskar vad jag har blivit och jag är stolt över mig själv! Btw: GUD vad skönt att tjäna de pengarna ni gör och faktiskt kunna lägga undan 4000 till barnen i månaden, måste ju vara fantastiskt! Finns ju de som kämpar för att lägga undan några kronor i månaden till sina barn. Alla som kämpar får min respekt!

  • Anonym (been  there)
    Anonym skrev 2012-07-07 19:54:16 följande:
    Jag tycker att du för ett mycket märkligt resonemang. Varför skulle man hamna i beroendeställning och vara osjälvständig för att man har ekonomiska resurser?
    ABSOLUT  kan det bli så.   Idag verkar reglerna vara ändrade.   Tidigare fick man inga studiemedel om man hade egna pengar.  Mina föräldrar hade skrivit ett gåvobrev med villkor 

    1,   jag skulle ha fyllt 25 år

    2.  min far skulle ha avlidit

    innan gåvan utföll!

    Ändå stod gåvobrevet på mig,  så jag fick inga studiemedel.   Ville  jag studera innan min far dog -  det gjorde han när jag var 34  -  var jag ganska beroende av  att föräldrarna betalade hyra och det mesta annat på studieorten....
  • Anonym (been  there)

    Många skriver att barnen inte ska veta att det finns sparade pengar till dem.   Jag fick reda på det när jag ville söka CSN som  "alla andra".    Far berättade om gåvobrevet som  måste uppges i ansökan.   Eller om det var när jag själv måste deklarera som jag fick reda på att föräldrarna sparat pengar åt oss barn.

  • Anonym (been  there)
    jimpan73 skrev 2012-07-09 02:15:01 följande:
    Därför ska man spara åt barnen i sitt eget namn
    Jo,   det var svårt tidigare när man ville  minska sina egna tillgångar och därför splittrade ut dem på barnen av skattetekniska skäl.   Oxh så infördes helt oväntat allmänna studiemedel och krånglade till hela planeringen....
  • Anonym (been  there)
    jimpan73 skrev 2012-07-09 02:30:54 följande:
    Det läget har jag aldrig hört nån hamnat i !!
    Nej,  du kanske är för ung för att ha märkt att villkoren/reglerna i  landet ändras då och då,   beroende på regering och liknande.    Det är omöjligt att räkna ut  hur man ska lägga upp sitt liv snart eftersom förutsättningarna ändras med ojämna tidsintervall,
  • Anonym

    Har man bara budget för det, så...

    Jag har liiiite svårt för familjer som sparar ganska stora summor till barnen samtidigt som den egna ekonomin knackar runt. Då blir det som att barnet förlorar en rik barndom för att istället för en klumpsumma på 18-årsdagen, och då tror jag att en barndom med utflykter och resor är värd mer.

Svar på tråden Spara pengar till barnen, vettigt eller en björntjänst?