• Anonym (Ägg)

    Ska man koka eller steka ägget för att göra äggvita till marängen?

    Tänkte göra maräng o då ska man ha äggvita, när äggen är råa finns det ju bara äggula eller sånt där genomskinligt så alltså måste man tillaga ägget först? Ska man koka eller steka? Ska man bara tillaga det genomskinliga som sen blir äggvita eller ska man tillaga gulan också? Hur får man ut gulan innan man kokar ett ägg? Irriterande att inte kokboken kan vara lite mer detaljerade i sina förklaringar!

  • Svar på tråden Ska man koka eller steka ägget för att göra äggvita till marängen?
  • angelnrone
    fortsätt paddla skrev 2013-06-12 23:32:09 följande:
    Knäck ägget försiktigt över en skål och ( enklast) fånga upp äggulan i handen. Det vita/ genomskinliga slajmiga låter du rinna ner i skålen.
    Släng äggulan eller hitta på något roligt med den.
    Det vita/ genomskinliga slajmiga är den råa äggvitan ( som nu finns i skålen) och ska vispas ( rå) tillsammans med socker osv.

    Eller så kokar du ägget och pillar ut äggulan.
    Kära TS!

    Det översta Paddla skriver är rätt och du vispar äggvitan tillsammans med mängden socker som står i receptet. Man brukar försiktigt göra testet "uppochner " alltså när man känner att massan verkar fast och fin kan man vända skålen upp och ner och då rinner inget ut - då är marängsmeten klar. 

    Men det sista paddla skriver är bara ett skämt.

    Alla har inte gjort maränger, så står det inget i receptet hur man gör, så är det inte lätt! 

    Lycka till och många kramar från mig till dig!Solig 
  • Anonym (dg)
    Anonym (Ägg) skrev 2013-06-13 22:44:53 följande:

    För att jag kände att frågan var väldigt korkad o jag vill inte outa mig som dålig kock då jag i själva verket är super bra på att laga mat o baka i normala fall... Köpte iaf färdiga maränger tillslut

    Hur kan du vara bra på att laga mat om du inte kan använda äggvita utan att tro att du ska steka eller koka den först? Äggallergiker eller?
  • Anonym (Ägg)
    Anonym (dg) skrev 2013-06-14 00:11:55 följande:
    Hur kan du vara bra på att laga mat om du inte kan använda äggvita utan att tro att du ska steka eller koka den först? Äggallergiker eller?

    Nä, hjärnsläpp bara
  • Sephrenia89

    Rå äggvita, se upp med ALLT fett för det får inte ha kontakt med det.

    Ta ett kryddmått eller mindre ättika.

    Vispa till ett skum du kan vända upp och ned på bunken utan att det ramlar ur.

    Rör försiktigt i sockret och när det är helt blandat så spritsa du ut dem med en tyll ;)

  • Anonym (Ägg)
    Sephrenia89 skrev 2013-06-14 00:29:38 följande:
    Rå äggvita, se upp med ALLT fett för det får inte ha kontakt med det. Ta ett kryddmått eller mindre ättika. Vispa till ett skum du kan vända upp och ned på bunken utan att det ramlar ur. Rör försiktigt i sockret och när det är helt blandat så spritsa du ut dem med en tyll ;)

    Men socker innehåller ju bara en massa fett?
  • Sephrenia89
    Anonym (Ägg) skrev 2013-06-14 00:33:18 följande:
    Men socker innehåller ju bara en massa fett?



    Därav har jag alltid haft i sockret sist.. man gör även så med kakao i maränger.

    Finns fett i bunken, i äggvitan eller på vispen kommer inte äggvitan resa sig och bli som ett skum som inte rinner, blir skummet inte stadigt så kan man inte göra "vända bunken upp och ned testet" med hott resultat.
Svar på tråden Ska man koka eller steka ägget för att göra äggvita till marängen?