• Logiskt

    15kg på två månader!

    Hej,

    Det skrivs högt och lågt om konsten om att gå ner i vikt, som att det vore en vetenskap. Det är kalorier in (kosten) och kalorier ut (förbränningen) som i slutändan spelar roll. Sen om man vill gå på GI, LCHF, stenåldersdiet, vegankost eller äta bara bananer spelar ingen roll. Skulle jag skriva en bok om viktnedgång skulle den bli fem sidor lång, inkluderat framsida, innehållsförteckning och referenser... Det är så sjukt okomplicerat så du fattar inte.

    Så, för att ge ett exempel på hur otroligt enkelt det är så kommer jag posta min resa här. Förhoppningsvis kan jag inspirera någon att göra detsamma och kanske till och med få någon annan att tänka mindre komplicerat kring viktnedgång. Är folk intresserade så kommer jag givetvis lägga upp mer praktisk information kring mitt tillvägagångssätt, i annat fall är poängen med denna post minnesanteckningar för egen del för att hålla koll på min viktnedgång!

    Startvikt: 95,7
    Målvikt: 80
    Tidsperiod: 160104-160303

    Så nu är det färdiggrisat med chokladkakor, desserter och julkarameller för nu är sommaren snart här! Haka på så slipper du smyga runt i vassen sommaren 2016.

  • Svar på tråden 15kg på två månader!
  • jagärjagvemärdu
    Lilje skrev 2016-01-10 20:41:49 följande:
    Beror ju på hur lång hon är, och hur hon är byggd. Jag är 180 cm, ser inte frisk ut om jag hamnar under 75kg. 80kg är helt lagom.
    Har väldigt svårt för att tro att 80 kg är en bra vikt för en kvinna på 180, det är ju precis på gränsen till övervikt.
  • tobbe01

    Allra enklast är väl att räkna kalorier och se till att man har ett underskott och så träna dagligen. Man går ner GARANTERAT. 100% garanti.

  • Rosavansinne
    imnotstupidhehe skrev 2016-01-10 21:11:23 följande:

    Hej ts! Kan du skriva vad du äter ? Och tex hur många kcal allt innehåller? Jag har lite svårt att lita på förpackningarna där det står att tex 100 g jordnötssmör innehåller 650 kcal men på en annan står det något helt annat, är det trovärdigt eller är det en bluff?


    Läs innehållsförteckningen istället. Det skiljer rätt mycket mellan fabrikaten.

    Ta Kung Markatta som exempel. Deras salta jordnötssmör innehåller två saker. Jordnötter och salt. Energivärde på 567kcal/100 g

    Jämför det med Skippy som har en innehållsförteckning på jordnötter, vegetabilisk olja, druvsocker, härdat vegetabiliskt fett och salt. Energivärde på 660 kcal/100g

    Helt enkelt pga olika ingredienser, där den senare dessutom är proppad med socker.

  • tobbe01
    jagärjagvemärdu skrev 2016-01-11 05:22:54 följande:
    Tråden dumförklarar ju alla människor som försöker gå ner i vikt, för det är ju sååå enkelt att gå ner i vikt som hon själv säger. Att gå ner 15 kg om man väger 65 är ju betydligt svårare än om man väger närmare 100.
    Visst är det svårare och tar längre tid att få bort kilon när man inte är smällfet MEN om man har som riktmärke att man behöver i runda slängar 2000 kcal/dag (kvinna) och kanske 2200 (man) om man inte har ett tungt jobb, och så ser man till att man tar in 1500kcal/dag och rör på sig dagligen. Då går man ner i vikt. Det tar tid men fungerar varje gång. Jag har tagit bort drygt tio kilo på det sättet och har hållit på sedan i april. Man behöver inte ha så bråttom.
  • Teddis
    jagärjagvemärdu skrev 2016-01-11 05:32:54 följande:

    Har väldigt svårt för att tro att 80 kg är en bra vikt för en kvinna på 180, det är ju precis på gränsen till övervikt.


    Tss, beror ju på hur muskulös man är. Jag vet de som väger så och ser bra ut.
  • Teddis
    Logiskt skrev 2016-01-10 15:40:24 följande:

    Ok, först och främst måste vi förstå enkel matematik för att vi ska ta reda på hur man ska gå ner i vikt. Du vet, ett plus ett och allt det där. Om man utgår från att kroppen behöver någonstans mellan 1600-2000 kalorier per dag så har vi utgångsvärdet för vårt dagliga behov för att fungera och behålla nuvarande vikt. Det finns hemsidor där man kan "räkna ut" sitt behov av kalorier, men i ärlighetens namn är dessa rätt grovhuggna. Alla är skapta olika med olika ämnesomsättning och dessutom skiljer det mellan könen. Livet är som vi känner till det inte rättvist och så inte heller ämnesomsättningen!

    Men, som sagt, om vi utgår ifrån att kroppen behöver 1600-2000kcal för att fungera och upprätthålla nuvarande vikt så är det inte svårare än att ligga under detta dagsbehov om man önskar gå ner i vikt, eller ligga över det om man vill bli en liten mysig fredagsmysbulle. Så, det är här matematiken kommer in i bilden då det handlar om att räkna ut hur mycket kalorier du får i dig varje dag. Nu när vi är inne på viktnedgång så ska vi ligga under vårt dagliga behov, det säger sig själ så att säga.

    Mitt system kommer ofelbart att fungera, oavsett om du tränar eller ej och du kan äta exakt (exakt) vad du vill. I princip kan du leva på kexchoklad och sirap och ändå gå ner till din drömvikt, dock inget jag rekommenderar i första hand. Motion kommer givetvis få dig att må bättre och skynda på viktnedgången, men är också i teorin onödig för du kommer ändå gå ner i vikt. Vi ska behandla hur vi ska tänka med kolhydrater, protein och fett senare detta då det spelar in i sammanhanget för att optimera resultaten.

    För egen del gillar jag att göra fullt ut och gå ner i vikt med synliga och påtagliga resultat snabbt, annars tappar jag lusten för hela processen. Men, inga goda resultat kommer utan bekostnad av något annat. Det kräver disciplin och pannben, men framförallt en förstående omgivning! Men jag garanterar att allt är värt det i slutändan då du nått din drömvikt!

    Jag kommer lägga upp mitt system inom kort, men grundprincipen är att räkna kalorier, måttligt motionera på sätt som passar alla och njuta av livet! För att systemet ska fungera fullt ut rekommenderas inköp av köksvåg (en billig fungerar ypperligt) samt ett par bekväma skor som tål alla väder. Är din matematik lika dålig som min så kan en kalkylator vara nödvändig! Vill också passa på att understryka att min metod inte är någon nyhet eller egentligen speciellt hälsosam, men den fungerar. Mest av allt vill jag bara slå hål på alla myter och trams som finns där ute om viktnedgång, för i teorin är det busenkelt.

    Ser nu att det ser ut som att jag marknadsför en kommande bok

    För egen dokumentation så kommer jag posta min viktnedgång också, dels som pepp men också ett kvitto på att det system jag använder de facto fungerar.

    Startvikt 160104: 95,7kgMålvikt 160303: 80kg

    Vikt 160110: 92,5kgResultat: -3,2kg på 1 vecka

    Och som kvitto på att man kan äta vad som helst och ändå få det att fungera så kan jag säga att jag var sugen på något gott innan jag lade mig igår, det var ju trots allt lördag, så då fick det bli amerikanska pannkakor med sirap så man kunde drömma sött!

    Och snälla, har du inget vettigt att kommentera eller om du sitter i Flen och bara vill #hata, låt bli. Det är ju så tråkigt och vittnar mer om din kassa självkänsla än något annat


    Vad exakt har du ätit?
  • jagärjagvemärdu
    tobbe01 skrev 2016-01-11 08:15:39 följande:
    Visst är det svårare och tar längre tid att få bort kilon när man inte är smällfet MEN om man har som riktmärke att man behöver i runda slängar 2000 kcal/dag (kvinna) och kanske 2200 (man) om man inte har ett tungt jobb, och så ser man till att man tar in 1500kcal/dag och rör på sig dagligen. Då går man ner i vikt. Det tar tid men fungerar varje gång. Jag har tagit bort drygt tio kilo på det sättet och har hållit på sedan i april. Man behöver inte ha så bråttom.
    Fast det är ju fortfarande mycket svårare? det är liksom inte "så sjukt okomplicerat så du fattar inte"? Är du t.ex 158 och väger 53 är det svårare att gå ner i vikt än om man väger 83?
  • tobbe01
    jagärjagvemärdu skrev 2016-01-11 09:38:10 följande:
    Fast det är ju fortfarande mycket svårare? det är liksom inte "så sjukt okomplicerat så du fattar inte"? Är du t.ex 158 och väger 53 är det svårare att gå ner i vikt än om man väger 83?
    Men om du är 158 cm och väger 53 kilo så finns knappast ngn anledning att minska i vikt? ska du viktminska dig till en undervikt så är det svält som gäller. Ät ingenting, men drick vatten, i tre veckor så får de se.
  • CarroAN

    Det är klart att det är "lätt" att gå ner i vikt om man vill. Som någon sa, drick bara vatten i några veckor så är det lätt avklarat. Det handlar ju faktiskt om att göra en livsstilsförändring som man kan fortsätta hålla även när man har nått sin målvikt samt att få i sig allt som kroppen behöver.

    Gällande BMI är det ju en riktlinje man kan gå efter, men olika människor har ju olika benstommar etc. Vi mätte ben och sådant när jag gick i gymnasiet och enligt den ska jag, som är ca 175 cm, väga runt 70 kg tror jag det var. Sedan gick jag ner i vikt och låg strax under 60 kg och var alldeles för smal, medan andra som är 175 cm kanske är "normalsmala" vid 60 kg. Så det är ju individuellt.

Svar på tråden 15kg på två månader!