• Logiskt

    15kg på två månader!

    Hej,

    Det skrivs högt och lågt om konsten om att gå ner i vikt, som att det vore en vetenskap. Det är kalorier in (kosten) och kalorier ut (förbränningen) som i slutändan spelar roll. Sen om man vill gå på GI, LCHF, stenåldersdiet, vegankost eller äta bara bananer spelar ingen roll. Skulle jag skriva en bok om viktnedgång skulle den bli fem sidor lång, inkluderat framsida, innehållsförteckning och referenser... Det är så sjukt okomplicerat så du fattar inte.

    Så, för att ge ett exempel på hur otroligt enkelt det är så kommer jag posta min resa här. Förhoppningsvis kan jag inspirera någon att göra detsamma och kanske till och med få någon annan att tänka mindre komplicerat kring viktnedgång. Är folk intresserade så kommer jag givetvis lägga upp mer praktisk information kring mitt tillvägagångssätt, i annat fall är poängen med denna post minnesanteckningar för egen del för att hålla koll på min viktnedgång!

    Startvikt: 95,7
    Målvikt: 80
    Tidsperiod: 160104-160303

    Så nu är det färdiggrisat med chokladkakor, desserter och julkarameller för nu är sommaren snart här! Haka på så slipper du smyga runt i vassen sommaren 2016.

  • Svar på tråden 15kg på två månader!
  • Logiskt
    Mondly skrev 2016-01-10 12:15:09 följande:

    Åh, vilken skön tråd! Jag är gärna med. Har gått ner 4,5 kg på 10 dagar, oavsett matematik. :)

    Kör vlcd-shakes och löpband.

    Invägd på 85,2, vill ner till under 70, där jag var innan mina två graviditeter. Barn födda -13 och -15.

    Heja!


    Riktigt bra jobbat! Särskilt då du verkar hittat en modell som fungerar just för dig och inte heller verkar ha ett datum som är absolut då du skall ha nått din målvikt! Jag håller tummarna för dig!
  • jagärjagvemärdu

    Fast du, det handlar ju inte om att man bara ska gå ner lite i vikt, det kan nog alla, utan det är att bli smal och fin som är det svåra. Går du ner till 80 är du ju knappast smal, utan fortfarande överviktig.

  • Logiskt

    Ok, först och främst måste vi förstå enkel matematik för att vi ska ta reda på hur man ska gå ner i vikt. Du vet, ett plus ett och allt det där. Om man utgår från att kroppen behöver någonstans mellan 1600-2000 kalorier per dag så har vi utgångsvärdet för vårt dagliga behov för att fungera och behålla nuvarande vikt. Det finns hemsidor där man kan "räkna ut" sitt behov av kalorier, men i ärlighetens namn är dessa rätt grovhuggna. Alla är skapta olika med olika ämnesomsättning och dessutom skiljer det mellan könen. Livet är som vi känner till det inte rättvist och så inte heller ämnesomsättningen!

    Men, som sagt, om vi utgår ifrån att kroppen behöver 1600-2000kcal för att fungera och upprätthålla nuvarande vikt så är det inte svårare än att ligga under detta dagsbehov om man önskar gå ner i vikt, eller ligga över det om man vill bli en liten mysig fredagsmysbulle. Så, det är här matematiken kommer in i bilden då det handlar om att räkna ut hur mycket kalorier du får i dig varje dag. Nu när vi är inne på viktnedgång så ska vi ligga under vårt dagliga behov, det säger sig själ så att säga.

    Mitt system kommer ofelbart att fungera, oavsett om du tränar eller ej och du kan äta exakt (exakt) vad du vill. I princip kan du leva på kexchoklad och sirap och ändå gå ner till din drömvikt, dock inget jag rekommenderar i första hand. Motion kommer givetvis få dig att må bättre och skynda på viktnedgången, men är också i teorin onödig för du kommer ändå gå ner i vikt. Vi ska behandla hur vi ska tänka med kolhydrater, protein och fett senare detta då det spelar in i sammanhanget för att optimera resultaten.

    För egen del gillar jag att göra fullt ut och gå ner i vikt med synliga och påtagliga resultat snabbt, annars tappar jag lusten för hela processen. Men, inga goda resultat kommer utan bekostnad av något annat. Det kräver disciplin och pannben, men framförallt en förstående omgivning! Men jag garanterar att allt är värt det i slutändan då du nått din drömvikt!

    Jag kommer lägga upp mitt system inom kort, men grundprincipen är att räkna kalorier, måttligt motionera på sätt som passar alla och njuta av livet! För att systemet ska fungera fullt ut rekommenderas inköp av köksvåg (en billig fungerar ypperligt) samt ett par bekväma skor som tål alla väder. Är din matematik lika dålig som min så kan en kalkylator vara nödvändig! Vill också passa på att understryka att min metod inte är någon nyhet eller egentligen speciellt hälsosam, men den fungerar. Mest av allt vill jag bara slå hål på alla myter och trams som finns där ute om viktnedgång, för i teorin är det busenkelt.

    Ser nu att det ser ut som att jag marknadsför en kommande bok

    För egen dokumentation så kommer jag posta min viktnedgång också, dels som pepp men också ett kvitto på att det system jag använder de facto fungerar.

    Startvikt 160104: 95,7kg
    Målvikt 160303: 80kg
    Vikt 160110: 92,5kg
    Resultat: -3,2kg på 1 vecka

    Och som kvitto på att man kan äta vad som helst och ändå få det att fungera så kan jag säga att jag var sugen på något gott innan jag lade mig igår, det var ju trots allt lördag, så då fick det bli amerikanska pannkakor med sirap så man kunde drömma sött!

    Och snälla, har du inget vettigt att kommentera eller om du sitter i Flen och bara vill #hata, låt bli. Det är ju så tråkigt och vittnar mer om din kassa självkänsla än något annat

  • Logiskt
    jagärjagvemärdu skrev 2016-01-10 15:18:27 följande:

    Fast du, det handlar ju inte om att man bara ska gå ner lite i vikt, det kan nog alla, utan det är att bli smal och fin som är det svåra. Går du ner till 80 är du ju knappast smal, utan fortfarande överviktig.


    Ursäkta, men det låter ju helt sjukt. Skulle en man som är 180cm som väger 80kg vara överviktig? Hör du själv hur det låter?
  • Logiskt

    Det här med vägning. Jag vill ge mitt systems inställning till vägning, då det finns olika tankar om det där grundinställningen är att man skall väga sig en gång per vecka. I teorin är ju detta bra och skall fungera som en pepp, men egentligen är den helt idiotisk då den kan förgöra dig mentalt. Låt mig förklara varför.

    Om du ställer dig på vågen 10 gånger på en dag kommer du med störta sannolikhet få variation mellan vad vågen visar under loppet under en hel dag. Vikten fluktuerar under loppen av dagen, vilket gör att om du endast har ett mättillfälle per vecka och du just då råkar ha mer vätska i kroppen eller något annat som påverkar, kan vågen visa på att det knappt skett någon viktnedgång alls under en veckas tid. Jag vet inte hur det är för dig, men mig skulle det krossa totalt och nästan få mig att ge upp och sätta mig och käka en kebabpizza med extra sås och Ben & Jerrys till dessert.

    Det jag förespråkar är att man väger sig varje dag, företrädesvis på morgonen efter morgontoalett, med målet att vikten vid någon av de sju tillfällena skall visa att du gått ner mer än från din föregående veckas bästa resultat. Dvs, visade vågen vecka 1 att du på söndagen hade gått ner till 76,8kg ska du vid något tillfälle under vecka 2 väga mindre än just 76,8kg! Du kommer gå upp och ner i vikt under hela veckan, men det handlar om att jaga resultatet under hela veckan!

    Jag ser nu att det kommer bli en hel avhandling i ämnet, skulle det varit bättre med en blogg?

  • ÄnnuEnStockholmare
    jagärjagvemärdu skrev 2016-01-10 15:18:27 följande:

    Fast du, det handlar ju inte om att man bara ska gå ner lite i vikt, det kan nog alla, utan det är att bli smal och fin som är det svåra. Går du ner till 80 är du ju knappast smal, utan fortfarande överviktig.


    Det beror väl ändå på hur lång man är? Skulle ge ett helt OK värde på BMI för min del (dvs. under 25).
  • ÄnnuEnStockholmare
    Logiskt skrev 2016-01-10 15:55:40 följande:

    ...

    Jag ser nu att det kommer bli en hel avhandling i ämnet, skulle det varit bättre med en blogg?


    Nej, det här blir perfekt!
  • Logiskt
    ÄnnuEnStockholmare skrev 2016-01-10 16:54:16 följande:

    Det beror väl ändå på hur lång man är? Skulle ge ett helt OK värde på BMI för min del (dvs. under 25).


    Tack, du besvarar dig själv! Givetvis handlar det om vilken längd man har i förhållande till vikt. Sen är jag lite tveksam till BMI, den är väl bra för att kunna visa gravt över/underviktiga svart på vitt att de ligger utanför det sunda. Men generellt ser jag den som rätt meningslös och direkt osund. Skulle jag följa den skulle jag kunna vara "normalviktig" till absurt låga viktnivåer.
  • ÄnnuEnStockholmare

    Nej, det var någon annans post som jag svarade på. Jag gillar BMI, mest pga. att det funkar som du säger; ligger man över 25 (vilket jag gör nu) är det en signal att kolla upp sin situation med lite mer noggranna metoder. Jag gillar BMI för det är så lätt att räkna ut: vikten dividerat med (längden x längden) där längden uttrycks i meter, t.ex. 1,58 eller 1,78 eller hur lång man nu är. Har aldrig behövt bekymra mig om den nedre gränsen för BMI, någonsin.

Svar på tråden 15kg på två månader!