Kan man åka fast för rattfylla dagen efter?

Blev det lite för kul igår? Då kanske du ska lämna bilen hemma.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Här är straffet för rattfylleri

Gränsen för rattfylleri i Sverige går vid 0,2 promille alkohol i blodet. Rattfylleri är ett brott som kan ge böter eller fängelse, och du blir även av med körkortet.

Du kan åka fast – även dagen efter

Många som åker fast för rattfylla drack dagen innan och deras kropp har ännu inte hunnit förbränna alkoholen. Om du inte har en alkoholmätare kan det vara väldigt svårt att veta hur lång tid det kommer att ta för din kropp bli helt nykter. Samma mängd alkohol kan nämligen ge olika mycket promille, både mellan olika personer och från gång till gång. Om du exempelvis är trött eller har ätit dåligt blir du mer berusad på samma mängd alkohol som vid ett annat tillfälle knappt märkte av.

LÄS MER: Så lång tid tar det innan alkohol går ur kroppen

Lagen om rattfylleri gäller alla motorfordon och på alla platser. Du får alltså inte köra något fordon någonstans, inte ens på din egna tomt eller på en bana, sedan du druckit.

Det finns flera myter om att du kan skynda på förbränningen av alkohol genom att exempelvis träna eller dricka stora mängder vatten eller kaffe. Det är inte sant, och det enda som hjälper är tid.

Om du vill vara en ansvarsfull bilförare är det alltså viktigt att tålmodigt vänta till du är säker på att all alkohol är borta ur kroppen. Det skyddar inte bara dig och dina medtrafikanter utan även ditt körkort.

Källa: Systembolaget

LÄS MER: Så lång tid tar det för en flaska vin att gå ur kroppen