Boktips 2022 – 5 självbiografier värda att läsa

Kommer du ha tid för att läsa under julledigheten? Eller behöver du tips på julklapp? Spana in våra boktips!

Ge bort en bok i julklapp
Ge bort en bok i julklapp

En bra bok är både avkopplande och kan vara en uppskattad present, därför vill vi tipsa om intressanta böcker att läsa, eller att ge bort!

1. Boktips: Ärr för livet av Sofia Åkerman

I ”ärr för livet” berättar Sofia om sina erfarenheter inom psykiatrin och psykisk ohälsa under några år av sin tonårstid. 15-åriga Sofia lider av en ätstörning och det som var tänkt att bara bli några dagars inläggning på en barnpsykiatrisk akutavdelning för att gå upp lite i vikt resulterade i att hon blev kvar flera år och började må allt sämre. Genom boken får man följa hennes resa från barndom till tillfrisknande och hur hennes erfarenheter format hennes liv.

2. Boktips: Ett år i rymden

En livstid av upptäckter av Scott Kelly Scott Kelly är en amerikansk före detta astronaut som tillbringat ett år uppe i rymden på den internationella rymdstationen ISS. I sin bok ”Ett år i rymden” berättar Scott om sina utbildningsår, sina erfarenheter som astronaut och allt vad det innebär att leva lång tid uppe i rymden.

3. Boktips: Pappas flicka på hästgården

En bok av av Sophie Jahn och Marie-Anne Knutas. De händelser som utspelat sig på hästgården har blivit uppmärksammat genom böcker, radio och TV. I denna bok berättar Sophie Jahn om sina egna erfarenheter om hur det var att växa upp på den "idylliska" hästgården där det bedrevs ridanläggning och samtidigt förekom våld, hot och övergrepp – något som drabbade både hennes egen familj såväl som hästtjejerna på gården.

4. Boktips: Min historia av Michelle Obama

Michelle Obama blev den första afroamerikanska presidentfrun i samband med att hennes man Barack Obama blev president, och har blivit beundrad av människor världen över. I sin memoar ”Min Historia” berättar Michelle om sitt liv och sina erfarenheter från sin barndom fram till livet börjar återgå till det normala igen efter tiden i Vita huset.

5. Boktips: SDen sista flickan

Berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten av Nadia Murad och Amal Clooney Nadia Murad lever ett lugnt liv i byn Kocho i norra Irak på en gård med hennes bondefamilj och har drömmar att öppna sin egen skönhetssalong eller bli historielärare. I augusti 2014 förändrades allt då hennes by omringades av Islamska staten, IS. Nadia, som precis fyllt 21, blir kidnappad och säljs som sexslav till soldaterna i IS. Hennes mamma och sex av hennes bröder blir även brutalt mördade. Efter flera månader av fångenskap med upprepade våldtäkter och misshandel lyckas hon till sist fly. I sin bok ”Den sisa flickan” berättar hon om sina erfarenheter.

Idag är Nadia är en människorättsaktivist och tilldelades även Nobels fredspris 2018.

Läs mer: Present till pappa