Kan ryska hackers slå ut vårt elnät i Sverige?

Familjeliv tog kontakt med Energimyndigheten för att ställa frågor kring beredskap.

Att slå ut elnätet är inte helt enkelt.
Att slå ut elnätet är inte helt enkelt.

Kan Ryssland använda hackers för att slå ut Sveriges elnät, som en vedergällning för vårt öppna stöd till Ukraina? Familjeliv tog kontakt med Energimyndigheten för att fråga hur de ser på saken, och om det finns någon beredskapsplan.

Ryska hackers slog ut hela Coop

Den 2 juli 2021, strax innan stängning, upptäcker några Coop-anställda att något inte står rätt till med kassasystemet. Självscanningskassor och de vanliga kassasystemen slutar plötsligt fungera. ”It's just a business. We don't care about you and your deals” dyker upp som ett meddelande på skärmarna, och snart bekräftar Coops presstalesperson Therese Knapp att nästan samtliga av mataffärens 800 butiker i Sverige tvingats stänga till följd av en utpressningsattack.

Det skulle sedan visa sig att det var en ryska hackergruppen REvil som stod bakom attacken. Snart kunde man återställa alla kassasystem, på bekostnad av miljontals kronor som förlorats till följd av mat som inte gick att sälja.

Skulle något liknande kunna hända i ett begynnande "cyberkrig" i sviterna av kriget i Ukraina?

Ryssland slog ut ukrainska elnätet

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer

113 13 är ett telefonnummer som allmänheten kan ringa om man vill ha information om kriser, till exempel energikriser, större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. Det går även att ringa om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand.

Källa: Energimyndigheten

Ryssland har visat prov på en rad olika cyberattacker, och en av dem har varit en elnätsattack mot Ukraina, slagit ut det ukrainska elnätet. Enligt Pontus Johnson, professor med inriktning mot cybersäkerhet, KTH, tar en cyberattack lång tid att förbereda. Han uppskattar att det tog minst sex månader att få till hackerattacken på det ukrainska elnätet.

– Om du etablerar tillgång till ett eldistributionsbolags driftcentral, då kan du bara använda den accessen en gång för intrånget kommer ju att upptäckas och säkerhetshålet täppas till. Då måste du hitta ett nytt sätt att ta dig in nästa gång, säger Pontus Johnson till Forskning och Framsteg.

Så ser beredskapen ut i Sverige

EU vill höja säkerheten i nätverk och informationssystem i hela unionen och sedan 2018 finns en svensk lag om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster. Royne MalmströmEnergimyndigheten svarade på vår fråga om beredskapen kring elnätet.

Finns det någon beredskapsplan för ett sådant scenario?

– Elavbrott kan inträffa lokalt eller inom ett större geografiskt område och orsakas oftast av tekniska fel, grävskador eller väderhändelser. Cyberattacker är mer sällsynt, men de senaste åren har digitaliseringen av samhället ökat och därmed också riskerna. Dessutom har samhällets beroende av avbrottsfri el ökat och konsekvenserna vid avbrott blir därmed allvarligare, säger Royne Malmström på Energimyndigheten, till Familjeliv och fortsätter:

– Det finns planer och regelverk som gäller både nationellt och internationellt som beskriver vilka förmågor som skall finnas i elsystemet i olika driftsituationer och i förhållande till våra grannländer.

Royne Malmström menar att det finns regelverk kring aktörerna som är involverade i det svenska elnätet.

– Viktiga aktörer som är involverade i distributionen av elektricitet planerar sin egna verksamhet för att kunna fortsätta bedriva samhällsviktig verksamhet under störda förhållanden. De upprättar risk- och sårbarhetsanalyser för att upptäcka risker och bedöma konsekvenser i tid, samt har krav på sig att leva upp till kraven enligt säkerhetsskyddslagen.

Vad ska man göra om man får ett längre strömavbrott?

Energimyndigheten har satt ihop guider kring vad man ska göra om man har ett längre eluppehåll i sitt hem.

1. Förbered ett "nödrum"

Genom att minska på antalet rum du använder i din bostad kan du säkerställa att du kan hålla dig varm i det rummet.

2. Bo i "tält"

Samsov om du har andra familjemedlemmar i kojor eller tält inomhus för att hålla värmen ytterligare.

3. Klä dig varmt!

Dra på dig extra sockor, tröjor och underställ.

4. Laga mat i grill eller spritkök

Kräver ingen el.

5. Lagra vatten

Se till att ha vatten sparat. Du kan också ha tillgång till vatten även om elnätet är av.

Svårt att spekulera – bra att vara förberedd

Det är svårt att spekulera kring vilka eventuella hot och scenarion vi kan drabbas av. Men det är alltid bra att ha kunskap om läget, hur man kan hantera längre strömavbrott och vad man bör ha hemma om det blir någon form av kris.