Man sköt mot bil – centimeter från barn

En åktur för att köpa glass blev till en skräckfärd när skott avlossades mot bilen. Nu misstänks en person för mordförsök. Enligt åklagaren tros dådet vara helt slumpmässigt.

En man sköts i benet i samband med en polisinsats i Västerbotten på måndagen. Arkivbild.
En man sköts i benet i samband med en polisinsats i Västerbotten på måndagen. Arkivbild.

Den misstänkte mannen, som är i 25-årsåldern, sköts i benet under polisinsatsen och fördes till sjukhus på måndagen. Han har ännu inte kunnat höras av polisen.

Mannen misstänks för mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan efter händelsen som inträffade vid 14-tiden. Polisen larmades då till orten norr om Umeå efter att en person avlossat ett vapen mot en bil.

Enligt Västerbottens-Kuriren färdades en pappa och hans son i bilen för att köpa glass. För tidningen berättar pappan om skräckfärden.

– Jag tänkte, det här händer ju inte. Vi måste bara fort som fasen bort härifrån, säger han bland annat.

Två skott träffade bilen varav det första i efterhand konstaterats passera centimeter från sonens huvud.

Enligt åklagaren finns inga kända kopplingar mellan brottsoffren och den misstänkte gärningsmannen som inte är känd av polisen sedan tidigare. I stället tyder omständigheterna på en isolerad händelse kopplat till psykisk ohälsa.

– Teorin är att det hade kunnat hända vem som helst. Så snart man har kunnat hålla ett förhör med den misstänkte får man ta ställning till hur man går vidare, säger åklagaren Andreas Nyberg till TT.