Skola saknar lärare – 220 elever tvingas stanna hemma

Över 200 elever på en skola i Kiruna får stanna hemma. Anledningen är brist på lärare.

Över 200 elever på Nya Raketskolan i Kiruna får stanna hemma till följd av personalbrist.
Över 200 elever på Nya Raketskolan i Kiruna får stanna hemma till följd av personalbrist.

Lärarförbundet i Kiruna begär skyddsstopp på Nya Raketskolan i staden, skriver NSD. Anledningen är personalbrist. Stoppet träder i kraft från den 16 september och skolans 220 elever får därför stanna hemma från och med i dag, rapporterar P4 Norrbotten.

"Misslyckats med rekryteringen"

– Vi har misslyckats med rekryteringen och vi måste agera skyndsamt nu under skyddsstoppet, säger skolchefen Viktoria Björklund, till radion.

Enligt Lärarförbundet är skolans mellanstadium underbemannad, något som lett till för stor arbetsbörda för personalen.

Enligt skolans rektor skulle man behöva rekrytera fem lärare, två-tre elevassistenter och ett par skolvärdar. I dag har skolan totalt 13 mellanstadielärare, varav två är färdigutbildade.

Stopp för skola i Kiruna

Hon säger också att det är svårt att rekrytera lärare till Kiruna – med anledning av bostadsbristen.

– Det är en svår situation som beror på bostadsbrist, stadsomvandling, vårt geografiska läge och bristen på människors intresse för att jobba i skola, säger Viktoria Björklund.

– Vi måste lösa det här, vi lever inte upp till rätten till utbildning för eleverna just nu, därför får vi agera skyndsamt och agera under skyddsstoppet. Det kan handla om att flytta elever men även jobba långsiktigt för att få folk att stanna fortsätter hon.