I väntan på tomten: Här är 12 saker att göra på julafton

Vad gör man egentligen på självaste julafton för att skapa den där magin alla pratar om? Familjeliv listar 12 saker att hitta på på julafton.

Det finns massor att göra på julafton!
Det finns massor att göra på julafton!

Plötsligt kom den. Julaftonsmorgon. En närmast tom känsla infinner sig – för vad ska vi egentligen hitta på hela dagen? Lugn! Familjeliv listar 12 saker ni kan hitta på på själva julafton, så ni får en riktigt oförglömlig dag!

12 saker att göra på julafton

Okej, ett litet körschema för självaste julafton. Let's go!

1. Dela ut enklare julklappar

Något som många har som tradition är att börja dagen med en varsin julklapp till barnen. Det kan vara saker som de kan syssla med under dagen. Förslag på sådana julklappar kan vara:

  • Pärlplattor och pärlor
  • Hobbytidningar för den som kan läsa – tema Minecraft, Disney, Bamse och liknande
  • Leklera
  • Pussel

Shoppingtips! Julklappar till barn under 100 kronor

2. Julig promenad i ottan

Vaknade ni tidigt? Det är inte ovanligt för småbarnsfamiljer. Oavsett om du bor i en del av landet där det är snö eller inte, så är det i alla fall förmodligen frost ute i ottan. Efter att barnen fått sina morgonklappar är det dags för en spännande och kall promenad ut till något fint ställe. Väl framme kan ni korka upp termos med varm dryck och pepparkakor.

  • Värm glögg och ta med i termos
  • Ta med tomtebloss ut
  • Bjud på pepparkakor

3. Såsa och dåsa lite tiden innan lunch

Nu är det dags att ta det lite lugnt. Barnen har fått sina morgonklappar och ni kommer hem rosiga om kinderna efter ert julmys ute. Låt barnen fördjupa sig lite i sina leksaker de fått på morgonen medan de vuxna förbereder jullunch.

4. Jullunch!

Jullunchen ser olika ut i alla familjer. En del lägger krutet på den här tiden – här serveras julbordet och det är nu festen börjar. Andra familjer tar det lugnt på lunchen och äter ett par knäckebröd med sillsallad och en skål med risgrynsgröt.

5. Tomten kommer...?

I vissa familjer traskar tomten in efter lunch (innan Kalle Anka, givetvis). Hos en del väntar tomten senare, när det är mörkt.

6. Alternativ: Julpyssel till tomten

Är det inte dags för tomten så tidigt? Då kan ni istället erbjuda barnen lite julpyssel att ge till tomten när det är dags! Gör små korghjärtan, julkort med fina klistermärken på änglar och tomtar. (Släng in ett par pepparkakor eller ett par chokladpraliner, när de ändå sitter till bords...)

7. KALLE ANKA!!!

Ja, klockan 15.00 sitter hela Sveriges befolkning samlade framför Kalle Anka och julvärden i SVT.

Det är förvisso inte för alla, och Familjeliv vill inte pracka på någon traditioner som inte gillas. Ett alternativ till Kalle Anka är därför att dra igång en härlig julfilm, och det är helt valfritt vilken det ska bli. Men en favorit är förstås Ensam hemma 1 eller 2.

8. Förse sällskapet med god dryck

Brasklapp: i barns sällskap är det viktigt att ha vuxna som inte dricker alkohol i sin närhet. Kom överens om vilken vuxen i sällskapet som inte dricker på julafton, ifall något skulle hända och det behöver finnas en person i sällskapet som faktiskt kan skjutsa in till akuten eller liknande.

Med det sagt: förse sällskapet med gott att dricka. Det kan vara julmust, julöl, glögg eller något annat som gillas.

9. Tomten kommer...?

Om tomten inte kom där efter lunch kan det vara kul för barnen om tomten kommer såhär mellan Kalle Anka och julmiddagen. Annars kan ni förlägga julpyssel här, eller låta barnen leka fritt förstås.

10. Dags för julmiddag

Beroende på om ni är en familj som lägger krutet på jullunchen eller inte, så är det i alla fall dags för middag. Blir det enklare middag med tomtegröt och en skiva skinka? Eller är det nu ni dukar upp hela julbordet? Det väljer ni själva.

11. Karl Bertil Jonsson

Nu är det redan sent. Eventuellt har tomten kommit någon gång under dagen och barnen vill sitta och pilla med sina leksaker och julklappar. Så låt dem göra det medan ni andra skrockar åt Karl Bertil Jonssons jul på tv.

12. En sista mörk julpromenad

Är det lite väl hurtigt att gå ut en extra gång? För en del är det självklart, för andra är det jäsa i fåtöljen som gäller från och med nu. Det är helt okej! Ni gör som ni vill. Men en mysig promenad i mörkret kan vara ett skönt avbrott för många, och ungarna kommer enklare i säng sedan.