Inlägg från: KvastHilda |Visa alla inlägg
  • KvastHilda

    Krusbär

    ? Krusbärspaj

    Deg:
    ? 3 dl (180 g) vetemjöl
    ? 125 g margarin el smör
    ? 3 msk vatten

    Fyllning:
    1 liter mogna krusbär
    1½ - 2 dl socker (den större mängden till omogna bär)
    (½ msk potatismjöl)
    Hacka samman mjöl och matfett, tillsätt vattnet arbeta snabbt tillsammans till en deg som får stå kallt en stund.
    Kavla ut degen och klä en smord pajform med 2/3 av degen
    Lägg krusbären i ett lager över hela bottnen
    Strö sockret över (ev blandat med potatismjöl)
    Kavla ut resten av degen och gör remsor som lägg som ett galler över bären.
    Ugn 225 ° 35-40 minuter
    Serveras ljummen med vaniljssås, glass eller grädde

    Marmelad på krusbär/morot/äpplen

    250 g morot
    250 g syrligt äpple
    500 g halvmogna röda krusbär
    1 citron
    4 dl vatten
    6 dl socker (500g)(gärna råsocker)
    4 tsk pektin (apoteksvaran)
    3 kryddmått natriumbensoat

    Rensa och råriv äpple och morot
    Snoppa krusbären, krossa dem i matberedaren.
    Skalet från halva citronen skäres i fina strimlor
    Citronsaften pressas ur.
    Lägg i syltgrytan, häll på vattnet, koka upp, låt småkoka 15- 20 min, morotsrivet ska bli mjukt.
    Sätt till pektin utrört i 2 msk socker. Koka 2 minuter.
    Sätt till resten av sockret. Koka upp, låt småkoka i c:a 10 minuter. Rör om då och då.
    Sätt till bensoat, skumma, häll i burkar.

    Krusbärschutney

    1½ liter krusbär (gröna och omogna)
    3 tomater (gröna)
    1 gul lök
    4 dl farinsocker el. råsocker
    1 tsk salt
    2 tsk ingefära
    8 kryddnejlikor
    3 dl vinättika

    Snoppa krusbären och skölj dem om så behövs. Doppa tomaterna i hett vatten och ta bort skalet samt dela dem i mindre bitar. Skala och hacka löken.
    Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka sakta utan lock i c:a 1 timme.
    Häll upp i varma väl rengjorda burkar och förslut genast. Locket ska tåla syra!
    Förvaras svalt.

    Inlagda krusbär (Salladskrusbär)

    Som tillbehör till stekta kötträtter, till fågel och vilt

    1 liter mogna gröna krusbär
    c:a 3 dl socker
    3/4 liter vinättika
    4 kryddnejlikor

    Snoppa krusbären och rulla dem över ett rivjärn så att de blir naggade.
    Blanda lagen och låt den koka upp.
    Lägg i krusbären och låt dem sakta koka på svag värme 5-10 min - tills de är mjuka. Skaka grytan då och då. Dra grytan från plattan och skumma.
    Ös upp salladen på glasburkar med sin lag. Tillslut, förvara svalt.

  • KvastHilda

    Krusbärsmuffins

    125 g margarin eller smör
    1/2 dl socker
    2 ägg
    4 1/2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 1/2 tsk mjölk
    2 tsk vaniljsocker
    2 dl krusbär
    3 äggvitor
    3 dl socker

    Mosa krusbären. Vispa ihop äggvitor och socker till en marängsmet, du ska kunna vända på skålen utan att ngt rinner ut. Smörj eventuellt fördjupningarna i muffinsplåten. Fördela de mosade krusbären i formarna. Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk. Häll smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i 175°C, ca 10 min. Ta sedan ut muffinsen och ta bort den smet som inte stelnat mitt i muffinsarna. Fyll det nu tomma utrymmet med marängsmet. In i ugnen igen, ca 10 min till, eller tills marängen fått fin färg.

Svar på tråden Krusbär