Krusbär
? Krusbärspaj
Deg:
? 3 dl (180 g) vetemjöl
? 125 g margarin el smör
? 3 msk vatten
Fyllning:
1 liter mogna krusbär
1½ - 2 dl socker (den större mängden till omogna bär)
(½ msk potatismjöl)
Hacka samman mjöl och matfett, tillsätt vattnet arbeta snabbt tillsammans till en deg som får stå kallt en stund.
Kavla ut degen och klä en smord pajform med 2/3 av degen
Lägg krusbären i ett lager över hela bottnen
Strö sockret över (ev blandat med potatismjöl)
Kavla ut resten av degen och gör remsor som lägg som ett galler över bären.
Ugn 225 ° 35-40 minuter
Serveras ljummen med vaniljssås, glass eller grädde
Marmelad på krusbär/morot/äpplen
250 g morot
250 g syrligt äpple
500 g halvmogna röda krusbär
1 citron
4 dl vatten
6 dl socker (500g)(gärna råsocker)
4 tsk pektin (apoteksvaran)
3 kryddmått natriumbensoat
Rensa och råriv äpple och morot
Snoppa krusbären, krossa dem i matberedaren.
Skalet från halva citronen skäres i fina strimlor
Citronsaften pressas ur.
Lägg i syltgrytan, häll på vattnet, koka upp, låt småkoka 15- 20 min, morotsrivet ska bli mjukt.
Sätt till pektin utrört i 2 msk socker. Koka 2 minuter.
Sätt till resten av sockret. Koka upp, låt småkoka i c:a 10 minuter. Rör om då och då.
Sätt till bensoat, skumma, häll i burkar.
Krusbärschutney
1½ liter krusbär (gröna och omogna)
3 tomater (gröna)
1 gul lök
4 dl farinsocker el. råsocker
1 tsk salt
2 tsk ingefära
8 kryddnejlikor
3 dl vinättika
Snoppa krusbären och skölj dem om så behövs. Doppa tomaterna i hett vatten och ta bort skalet samt dela dem i mindre bitar. Skala och hacka löken.
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka sakta utan lock i c:a 1 timme.
Häll upp i varma väl rengjorda burkar och förslut genast. Locket ska tåla syra!
Förvaras svalt.
Inlagda krusbär (Salladskrusbär)
Som tillbehör till stekta kötträtter, till fågel och vilt
1 liter mogna gröna krusbär
c:a 3 dl socker
3/4 liter vinättika
4 kryddnejlikor
Snoppa krusbären och rulla dem över ett rivjärn så att de blir naggade.
Blanda lagen och låt den koka upp.
Lägg i krusbären och låt dem sakta koka på svag värme 5-10 min - tills de är mjuka. Skaka grytan då och då. Dra grytan från plattan och skumma.
Ös upp salladen på glasburkar med sin lag. Tillslut, förvara svalt.