Krusbär
Är det nån som har nått gott recept på krusbärspaj el kaka?
Har kvar krusbär i frysen från förra året som jag måste göra något med innan årets skörd ska frysas...
Är det nån som har nått gott recept på krusbärspaj el kaka?
Har kvar krusbär i frysen från förra året som jag måste göra något med innan årets skörd ska frysas...
ingen
Jag har!
Krusbärskaka
Detta behöver du:
100 gram smör
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-3 dl krusbär
Så här gör du:
Rör smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa till en fluffig smet.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner blandningen i smeten.
Bred ut massan i en smord och skorpmjölsbeströdd form, ca 22 cm i diameter.
Strö krusbären över och sockra litet extra på bären.
Grädda kakan i ugnen i 35-40 minuter i 175 grader.
Servera kakan ljum med vispad grädde eller glass - eller ät den som den är!
Sen finns det många fler om du googlar lite ;)
Jag brukar koka en god marmelad av krusbären som är jättegod att ha till mat!
Briefyllda kycklingfiléer med whiskeypepparsås och krusbärsmarmelad är helt suveränt gott - gärna klyftpotatis till.
Koka krusbär med syltsocker och lite vatten. Tillsätt en rejäl skvätt brandy eller konjak innan du häller upp på varma burkar.
Funkar fint att göra på frysta bär.
Krusbärspaj
Pajdeg:
3dl vetemjöl
125g smör
3msk vatten
Fyllning:
3dl snoppade krusbär
2ägg
1½dl socker
1msk vetemjöl
3msk smält smör
Gör så här:
Knåda samman ingredienserna i pajdegen och kläm ut degen i en pajform. Ställ den sedan svalt och gör iordning fyllningen.
Mixa bären
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt sedan vetemjöl smör och bär.
Häll fyllningen på pajen och grädda i 200 grader 25-30 minuter
Går utmärkt att frysa
Krusbärspaj Med Mandel
(8-10 bitar)
Pajbotten:
100 g smör
2 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 äggula
Fyllning:
400 g krusbär, röda och gröna
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk citron, pressad saft
Dekoration:
25-50 g mandelspån
Så Gör Du:
Mixa snabbt ihop smör, havregryn, vetemjöl, socker och äggula till en deg i matberedaren, med kniven monterad.
Ta upp degen och tryck ut den i en avlång pajform med löstagbar botten, cirka 10x30 centimeter. Ställ formen kallt 30 minuter.
Skölj och snoppa krusbären och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker, muscovadosocker och citronsaft. Koka upp och låt koka samman under omrörning, cirka 10 minuter. Låt svalna.
Lägg fyllningen i pajskalet och strö över mandelspånen. Grädda pajen mitt i ugnen, 200 grader, cirka 20 minuter.
Servera pajen ljummen med vaniljglass.
Krusbärspaj med smuldeg
4-6 pers
Fyllning
ca 500gr krusbär
1-1½ dl strösocker
1 msk potatismjöl
Pajdeg
2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
100 gr margarin
Blanda socker med potatismjöl och blanda med den delade krusbären.
Mät upp mjöl och socker för pajdegen. Lägg i margarinet och blanda med en gaffel.
Lägg krusbären i en ugnsfast form och fördela pajdegen över.
Ställ i ugn 225º i 45-60 minuter, tills pajdegen börjat få färg.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås
? Krusbärspaj
Deg:
? 3 dl (180 g) vetemjöl
? 125 g margarin el smör
? 3 msk vatten
Fyllning:
1 liter mogna krusbär
1½ - 2 dl socker (den större mängden till omogna bär)
(½ msk potatismjöl)
Hacka samman mjöl och matfett, tillsätt vattnet arbeta snabbt tillsammans till en deg som får stå kallt en stund.
Kavla ut degen och klä en smord pajform med 2/3 av degen
Lägg krusbären i ett lager över hela bottnen
Strö sockret över (ev blandat med potatismjöl)
Kavla ut resten av degen och gör remsor som lägg som ett galler över bären.
Ugn 225 ° 35-40 minuter
Serveras ljummen med vaniljssås, glass eller grädde
Marmelad på krusbär/morot/äpplen
250 g morot
250 g syrligt äpple
500 g halvmogna röda krusbär
1 citron
4 dl vatten
6 dl socker (500g)(gärna råsocker)
4 tsk pektin (apoteksvaran)
3 kryddmått natriumbensoat
Rensa och råriv äpple och morot
Snoppa krusbären, krossa dem i matberedaren.
Skalet från halva citronen skäres i fina strimlor
Citronsaften pressas ur.
Lägg i syltgrytan, häll på vattnet, koka upp, låt småkoka 15- 20 min, morotsrivet ska bli mjukt.
Sätt till pektin utrört i 2 msk socker. Koka 2 minuter.
Sätt till resten av sockret. Koka upp, låt småkoka i c:a 10 minuter. Rör om då och då.
Sätt till bensoat, skumma, häll i burkar.
Krusbärschutney
1½ liter krusbär (gröna och omogna)
3 tomater (gröna)
1 gul lök
4 dl farinsocker el. råsocker
1 tsk salt
2 tsk ingefära
8 kryddnejlikor
3 dl vinättika
Snoppa krusbären och skölj dem om så behövs. Doppa tomaterna i hett vatten och ta bort skalet samt dela dem i mindre bitar. Skala och hacka löken.
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka sakta utan lock i c:a 1 timme.
Häll upp i varma väl rengjorda burkar och förslut genast. Locket ska tåla syra!
Förvaras svalt.
Inlagda krusbär (Salladskrusbär)
Som tillbehör till stekta kötträtter, till fågel och vilt
1 liter mogna gröna krusbär
c:a 3 dl socker
3/4 liter vinättika
4 kryddnejlikor
Snoppa krusbären och rulla dem över ett rivjärn så att de blir naggade.
Blanda lagen och låt den koka upp.
Lägg i krusbären och låt dem sakta koka på svag värme 5-10 min - tills de är mjuka. Skaka grytan då och då. Dra grytan från plattan och skumma.
Ös upp salladen på glasburkar med sin lag. Tillslut, förvara svalt.
Krusbärsmuffins
125 g margarin eller smör
1/2 dl socker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 dl krusbär
3 äggvitor
3 dl socker
Mosa krusbären. Vispa ihop äggvitor och socker till en marängsmet, du ska kunna vända på skålen utan att ngt rinner ut. Smörj eventuellt fördjupningarna i muffinsplåten. Fördela de mosade krusbären i formarna. Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk. Häll smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i 175°C, ca 10 min. Ta sedan ut muffinsen och ta bort den smet som inte stelnat mitt i muffinsarna. Fyll det nu tomma utrymmet med marängsmet. In i ugnen igen, ca 10 min till, eller tills marängen fått fin färg.
tack