• AntonåMajasmamma

    Tips!

    Har ca 10 liter frysta jordgubbar, är den nån som har tips el recept på vad jag kan göra med alla dessa. Det är ju inte så gott att bara tina o äta, de blir ju rätt vattninga av att ligga i frysen.
    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Tips!
  • AnnaK

    Jordgubbssaft
    Ingredienser
    Liten sats ca 5 dl
    10 dl (ca 500 g) jordgubbar
    2 dl vatten
    3 dl socker
    ev 1/2 krm natriumbensoat

    Stor sats ca 2 liter
    4 l (ca 2 kg) jordgubbar
    8 dl vatten
    12 dl socker
    2 krm natriumbensoat

    Gör så här
    1.Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta.
    2.Häll på vattnet och låt koka upp.
    3.Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
    4.Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
    5.Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
    6.Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
    7.Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
    8.Förvara saften kallt.

    Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.

    Variation: Byt ut hälften av jordgubbarna mot samma mängd rabarber i små bitar, röda-, svarta- eller vita vinbär, eller mot krusbär.

  • AnnaK

    Jordgubbsyoghurtglass
    Jättegod jordgubbsglass som är enkel att göra och utan någon grädde

    Tid: 15 min + 4 timmar i frysen

    6-8 port

    Du behöver:
    1 liter jordgubbar (frysta eller färska)
    3 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    6 dl mild yoghurt

    Gör så här:
    Tina jordgubbarna om frysta används. Mosa jordgubbarna.

    Tillsätt socker och vaniljsocker. Blanda i yoghurten.

    Häll glass-smeten i en stor form eller flera små burkar.

    Ställ in i frysen i ca 3 - 4 timmar och rör om några gånger under tiden.

    För att få loss glassen ur formen, ställ ner formen i ljummet vatten så att vattnet täcker formens botten och kanter. Då lossnar glassen efter ett par minuter.

    Om du fryser längre än 4 timmar tänk på att glassen måste stå framme ett tag (½ - 1 timme) innan den blir tillräckligt mjuk för att ätas.

  • AnnaK

    Jordgubbsomelett

    1 portion

    2 ägg
    2 msk vatten
    2 msk socker
    150 g jordgubbar
    3/4 dl lättyoghurt naturell och lite socker

    Blanda ägg, vatten och socker. Stek en omelett i en stekpanna med lite smör.
    Lägg upp ometten på en tallrik. Lägg jordgubbshalvor i en cirkel på omeletten.
    I mitten häller du den naturella yoghurten
    Sockra om det behövs.

  • AnnaK

    Honungskaka med jordgubbar

    3 ägg
    1 1/2 dl strösocker
    75 g smör
    1 dl honung
    1/2 rivet citronska
    l3 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    2 1/2 dl grädde 1 l jordgubbar

    Sätt ugnen på 175 grader.
    Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    Smält smöret i en kastrull, rör ner honungen och låt den smälta.
    Rör ner smörblandningen och citronskalet i äggsmeten.
    Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten.
    Häll smeten i en smord och bröad rund form med hål i mitten.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Täck ev. med folie mot slutet.
    Stjälp upp kakan och låt den kallna. Vispa grädden och bred över kakan.
    Fyll hålet med jordgubbar och garnera resten runt om.

  • AnnaK

    Jordgubbskräm

    4 portioner

    1/2 liter jordgubbar
    1 dl röd saft
    4 dl vatten
    3 msk potatismjöl
    3/4-1 dl socker

    . Skiva jordgubbarna. Små bär kan vara hela.
    Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det koka upp, rör om försiktigt. Krämen ska bara koka upp.
    Häll upp krämen i en skål och strö en aning socker på ytan så att det inte blir "skinn". Servera krämen avsvalnad eller kall med mjölk.

  • AnnaK

    Jordgubbssorbet

    4-5 portioner

    200 g frysta jordgubbar Signum, tinade eller ½ liter färska bär
    3 dl vatten
    2 msk socker
    3 äggvitor, hårt vispade
    2-3 msk socker

    Mosa bären och blanda dem med vatten och socker.
    Häll massan i en form och frys till en halvfast massa, ca 1 timme.
    Blanda sedan med de vispade äggvitorna och 2-3 msk socker och frys färdigt.
    Rör i massan några gånger under tiden.
    Tag ut sorbeten från frysen strax innan den ska serveras. Sorbet smälter snabbt.
    Skeda upp i skål eller portionsglas.
    Garnera ev med några bär.
    Servera genast, gärna med en spröd kaka.
    Sorbet är en glass av t ex juice, mosade bär eller sylt som fryses till en halvfast massa,
    blandas med hårt vispade äggvitor och socker och sedan fryses färdig.
    Blir en lös isig glass som är läskande och mager med frisk smak.
    Sorbet kan göras ganska långt i förväg och förvaras i frys tills den ska serveras.

  • AnnaK

    Cheesecaketårta med jordgubbar
    Buffé nr 6 2005, sid 13

    Ingredienser
    Portioner: 8-10

    3 dl skalad och skuren rabarber (ca 200 g)
    1 dl strösocker
    3 dl tjock vaniljkräm (t ex marsànkräm)
    2 färdiga tårtbottnar
    1 l jordgubbar
    200 g naturell färskost av philadelphiatyp
    1 1/2 dl vispgrädde
    1 dl strösocker
    6 gelatinblad
    1/2 l blandade färska bär till garnering
    Gör så här
    1.Koka rabarbern med socker till en mjuk kompott. Låt kallna. Blanda den med vaniljkrämen, hemlagad eller tillagad enligt anvisning på förpackning.
    2.Lägg i ena tårtbottnen i en form med löstagbar kant. Bre på rabarber-och vaniljsmeten. Lägg på den andra tårtbottnen.
    3.Snoppa och mixa jordgubbarna släta.
    4.Vispa ihop färskost, vispgrädde och socker till en slät massa. Vänd ner de mixade jordgubbarna i ostsmeten.
    5.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter. Ta upp och smält dem i en kastrull. Rör ner gelatinet i lite av jordgubbssmeten. Tillsätt resten av smeten. Häll smeten ovanpå tårtan. Ställ kallt 2?4 timmar.
    6.Garnera tårtan med de färska bären strax före servering.

  • AnnaK

    Chokladmuffins med jordgubbar
    3 ägg
    1 1/2 dl fruktsocker
    1 1/2 dl kesella
    3/4 dl flytande margarin eller 75 g smält smör
    3 1/2 dl vetemjöl
    2 msk vaniljsocker
    2 tsk bakpulver
    1 dl kakao

    Fyllning:
    24 jordgubbar

    Smöra muffinsformsplåten lätt. Sätt ugnen på 200°C. Plocka ut 12 jämnstora jordgubbar. Skiva de andra 12. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner Kesella och matfett. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao.

    Rör ner de skivade jordgubbarna i smeten. Fördela smeten i muffinsformarna. Stick ner en hel jordgubbe i varje.

    Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Svar på tråden Tips!