ädelostdipp
Igår råkade jag av misstag äta dip med ädelost i. Det var ytterst lite som jag åt innan jag insåg misstaget, men nu kan jag förstås inte låta bli att oroa mig... Någon mer som varit lika "klantig"?
Igår råkade jag av misstag äta dip med ädelost i. Det var ytterst lite som jag åt innan jag insåg misstaget, men nu kan jag förstås inte låta bli att oroa mig... Någon mer som varit lika "klantig"?
är det pulversort ellerpå tub så att säga spelar det ju ingen roll , sen är risken ganska liten att man får tex listeria även fast man äter .. dippen är ju även utspädd med tex gräddfil osv .
hm, klantig vet jag inte om jag kan kalla det, men idag åt jag sushi med tonfisk... Jag tror inte på att hålla sig borta från allt "farligt". Insjöfisk o så, det köper jag rakt av, men ost och gravad fisk/kött är jag inte med på. Dessutom så tror jag itne dippen är alls farlig, med sådana saker brukar det mest vara artificiella smakämnen, så bakterierna från ädelosten är knappast någon fara där, tror jag iaf!
Kan jag inte tro är någon som helst fara om det är sån där chips dip, torr i påse man blandar med gräddfil? Det är färska ostar mögel/ädelostar man ska vara försiktig med då dom kan vara opastöriserade och då innehålla bakterier som kan vara skadliga...
alltså om man gör egen men egna råvaror så är dippen utspädd
ja alltså om du har en bit ädelost och moffar i dig den som den är eller äter en ädelost dipp där det är tex en halv ädelost och tex gräddfil .. då blir det ju mindre ädelost du kan få i dig , plus att alla äter ju inte upp hela dippen själv , så du får i dig ännu mindre ädelost .
Men som sagt ädelost i pluver eller på tub = ofarlig totalt
Ädelost färskvara = liten chans för listeria (men liiiiiten)
får du i dig tio eller två tusen bakterier är det ju skillnad, det är ju inte säkert att bakterierna går till fostret, men ju fler desto större risk...
jo men risken för just den bakterien är liten , dvs om du äter 1 gång så är det ju en mindre chans att du ens får bakterien än om du moffar i dig 15 gånger i veckan .
Lola
jo mängden har faktiskt betydelse i det här fallet
det krävs en viss mängd listeriabakterier för att det ska vara ngn fara eftersom mammans immunförsvar hinner ta hand om de små mängder som vi får i oss ofta (det ÄR en vanlig mikrob i omgivningen och vi får i oss lite nästan dagligen)
och sen Lilja
risken är inte sååå liten att det finns listeria i osten - 2% är visserligen en liten risk men den är låååångt från obefinlig...
och en sak till
det är bättre att äta en liten aning 15 gånger i veckan än att äta mkt en gång...
Tack för alla svar och intressanta funderingar! Tyvärr har jag ingen aning om ifall dippen var gjord på pulver eller "äkta vara". Tröstar mig som sagt med att det måste har varit en väldigt liten mängd bakerier om det nu råkar vara så att de ens fanns i osten. Ska helt klart vara ännu mer försiktig framöver.