• Skruttiplutt

    ädelostdipp

    Igår råkade jag av misstag äta dip med ädelost i. Det var ytterst lite som jag åt innan jag insåg misstaget, men nu kan jag förstås inte låta bli att oroa mig... Någon mer som varit lika "klantig"?

  • Svar på tråden ädelostdipp
  • Lilja84

    är det pulversort ellerpå tub så att säga spelar det ju ingen roll , sen är risken ganska liten att man får tex listeria även fast man äter .. dippen är ju  även utspädd med tex gräddfil osv .


    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • jakthustru

    hm, klantig vet jag inte om jag kan kalla det, men idag åt jag sushi med tonfisk... Jag tror inte på att hålla sig borta från allt "farligt". Insjöfisk o så, det köper jag rakt av, men ost och gravad fisk/kött är jag inte med på. Dessutom så tror jag itne dippen är alls farlig, med sådana saker brukar det mest vara artificiella smakämnen, så bakterierna från ädelosten är knappast någon fara där, tror jag iaf!

  • Skusan

    Kan jag inte tro är någon som helst fara om det är sån där chips dip, torr i påse man blandar med gräddfil? Det är färska ostar mögel/ädelostar man ska vara försiktig med då dom kan vara opastöriserade och då innehålla bakterier som kan vara skadliga...

  • Lilja84

    alltså om man gör egen men egna råvaror så är dippen utspädd


    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • Lola Jämtland
    Lilja84 skrev 2006-09-02 20:57:04 följande:
    alltså om man gör egen men egna råvaror så är dippen utspädd
    Utspädd? Hur menar du då?
    //firar 1-veckas bröllopsdag idag!!
  • Lilja84

    ja alltså om du har en bit ädelost och moffar i dig den som den är eller äter en ädelost dipp där det är tex en halv ädelost och tex gräddfil .. då blir det ju mindre ädelost du kan få i dig , plus att alla äter ju inte upp hela dippen själv , så du får i dig ännu mindre ädelost .

    Men som sagt ädelost i pluver eller på tub = ofarlig totalt
    Ädelost färskvara = liten chans för listeria (men liiiiiten)


    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • Lola Jämtland
    Lilja84 skrev 2006-09-02 22:03:26 följande:
    ja alltså om du har en bit ädelost och moffar i dig den som den är eller äter en ädelost dipp där det är tex en halv ädelost och tex gräddfil .. då blir det ju mindre ädelost du kan få i dig , plus att alla äter ju inte upp hela dippen själv , så du får i dig ännu mindre ädelost .Men som sagt ädelost i pluver eller på tub = ofarlig totaltÄdelost färskvara = liten chans för listeria (men liiiiiten)Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
    Fast mängden spelar väl ingen roll om det är skadliga bakterier i livsmedlet?
    //firar 1-veckas bröllopsdag idag!!
  • jakthustru

    får du i dig tio eller två tusen bakterier är det ju skillnad, det är ju inte säkert att bakterierna går till fostret, men ju fler desto större risk...

  • Lola Jämtland
    jakthustru skrev 2006-09-02 22:07:00 följande:
    får du i dig tio eller två tusen bakterier är det ju skillnad, det är ju inte säkert att bakterierna går till fostret, men ju fler desto större risk...
    Jag tänker mig att de kanske fortsätter att föröka sig?
    Jag vet i ärlighetens namn inte så mycket om hur det funkar...
    //firar 1-veckas bröllopsdag idag!!
  • Lilja84
    Lola Jämtland , borde det inte göra  skillnad ? och hur ofta man gluffsar i sig .. 
    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • Lola Jämtland
    Lilja84 skrev 2006-09-02 22:13:23 följande:
    Lola Jämtland , borde det inte göra  skillnad ? och hur ofta man gluffsar i sig ..
    Jag tycker ju inte med...bakterier är ju bakterier oavsett mängd....
    //firar 1-veckas bröllopsdag idag!!
  • Lilja84

    jo men risken för just den bakterien är liten , dvs om du äter 1 gång så är det ju en mindre chans att du ens får bakterien än om du moffar i dig 15 gånger i veckan .


    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • lata kocken Johanna

    Lola

    jo mängden har faktiskt betydelse i det här fallet

    det krävs en viss mängd listeriabakterier för att det ska vara ngn fara eftersom mammans immunförsvar hinner ta hand om de små mängder som vi får i oss ofta (det ÄR en vanlig mikrob i omgivningen och vi får i oss lite nästan dagligen)

    och sen Lilja
    risken är inte sååå liten att det finns listeria i osten - 2% är visserligen en liten risk men den är låååångt från obefinlig...

    och en sak till
    det är bättre att äta en liten aning 15 gånger i veckan än att äta mkt en gång...

  • Lilja84
    lata kocken Johanna skrev 2006-09-02 23:22:40 följande:
    Lolajo mängden har faktiskt betydelse i det här fallet det krävs en viss mängd listeriabakterier för att det ska vara ngn fara eftersom mammans immunförsvar hinner ta hand om de små mängder som vi får i oss ofta (det ÄR en vanlig mikrob i omgivningen och vi får i oss lite nästan dagligen)och sen Liljarisken är inte sååå liten att det finns listeria i osten - 2% är visserligen en liten risk men den är låååångt från obefinlig...och en sak tilldet är bättre att äta en liten aning 15 gånger i veckan än att äta mkt en gång...
    Det är bra att du kommer in här och reder upp
    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • Lola Jämtland
    lata kocken Johanna skrev 2006-09-02 23:22:40 följande:
    Lolajo mängden har faktiskt betydelse i det här fallet det krävs en viss mängd listeriabakterier för att det ska vara ngn fara eftersom mammans immunförsvar hinner ta hand om de små mängder som vi får i oss ofta (det ÄR en vanlig mikrob i omgivningen och vi får i oss lite nästan dagligen)och sen Liljarisken är inte sååå liten att det finns listeria i osten - 2% är visserligen en liten risk men den är låååångt från obefinlig...och en sak tilldet är bättre att äta en liten aning 15 gånger i veckan än att äta mkt en gång...
    Aha! Ok!

    Tack för svaret Johanna!
    //firar 1-veckas bröllopsdag idag!!
  • Skruttiplutt

    Tack för alla svar och intressanta funderingar! Tyvärr har jag ingen aning om ifall dippen var gjord på pulver eller "äkta vara". Tröstar mig som sagt med att det måste har varit en väldigt liten mängd bakerier om det nu råkar vara så att de ens fanns i osten. Ska helt klart vara ännu mer försiktig framöver.

Svar på tråden ädelostdipp