Goda kakor för diabetiker
Har fått grav.diabetes men vill ändå kunna baka nåt gott. Kom med era bästa recept!
/Maria
Har fått grav.diabetes men vill ändå kunna baka nåt gott. Kom med era bästa recept!
/Maria
Jordgubbsmjukglass
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser:
100 g Jordgubbar
Naturell yoghurt
Sackarintabletter (0,03 g. var)
Förklaring
Skölj jordgubbarna och mosa dem sedan. Häll saften i en skål. Tillsätt yoghurt, blanda väl och tillsätt därefter sackarinet. Rör hela tiden. Låt glassen stå i kylskåp ett tag före servering.
(Det går bra att göra mjukglass med annan frukt också).
Chokladbollar
--------------------------------------------------------------------------------
Barnsligt gott! I de traditionella recepten ingår mycket fett och socker.
Här är fettet utbytt mot mager kesella och sockermängden är minskad.
1 dl kesella
4 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
2 krm salt
3 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
ca 2 msk mjölk
Garnering: 2 msk kokosflingor
Blanda alla ingredienserna och forma till ca 20 bollar. Rulla bollarna i kokos och förvara dem
kallt i kylen.
Bärfromage
--------------------------------------------------------------------------------
Bärfromage
Välj sommarens färska frukter och bär
6 port
5 gelatinblad
3 ägg
4 msk strösocker eller motsvarande
mängd sötningsmedel
2,5 dl mosade bär, t ex jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär + några bär till garnering
1.Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2.Vispa äggen riktigt fluffiga, tillsätt socker och vispa ordentligt. Blanda i bärmassan.
3.Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme.
4.Häll gelatinet i en fin stråle i äggblandningen. Vispa kraftigt under tiden.
5.Häll upp i portionsglas eller skål. Ställ kallt någon timme att stelna.
6.Garnera med bär och servera.
Minisemlor 16 st
--------------------------------------------------------------------------------
Det finns goda skäl att dra ut på Semmel-säsongen, speciellt om du provar vår variant som är lite mindre och dessutom fiffigt gjord med tanke på ingredienserna. Använd detta som grundrecept och gör t ex släta bullar vid andra tillfällen.
50 gram jäst för söta degar
2 dl lättmjölk
3 msk flytande margarin
3 msk Kesella (1%)
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt
1 msk strösocker
1 ägg
ca 6-8 dl Vetemjöl Special
Fyllning
1 dl sötmandel
3 msk lättmjölk
2 dl vispbar mellangrädde
Garnering
2 tsk florsocker
1.Smula jästen i en bunke. Låt mjölken bli fingervarm, ca 37 grader, i kastrull eller mikrovågsugn.
2.Häll över mjölken lite i taget och rör om så att jästen löses upp.
3.Tillsätt margarin, Kesella, bakpulver, salt, socker, hälften av ägget samt mjölet, lite i taget. Arbeta samman till en deg.
4.Låt degen jäsa på rumsvarm och dragfri plats 30-40 min.
5.Tag upp degen på bordet och arbeta den blank och smidig. Rulla ut till en längd. Dela i 16 lika stora delar. Forma varje del till en rund bulle utan sprickor.
6.Låt bullarna jäsa på plåten 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7.Pensla med resterande ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 min tills bullarna är gyllene och låter ihåliga när man knackar dem i botten.
8.Låt svalna på galler under bakduk.
9.Skålla och finhacka mandeln under tiden.
10.Skär av ett lock på bullarna och gröp ur 1 tsk av inkråmet. Blanda med mandel och mjölk. Skeda tillbaka fyllningen i bullen.
11.Vispa grädden och lägg en liten klick på bullen. Lägg på locket och pudra över lite florsocker
Apelsin- och chokladrulltårta
--------------------------------------------------------------------------------
14 bitar
3 ägg
1 dl strösocker eller
motsvarande mängd sötningsmedel
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
Fyllning
1 apelsin
2,5 dl lättmjölk
1 äggula
2 msk potatismjöl
1.Sätt ugnen på 250 grader. Skilj äggulor och -vitor. Vispa vitorna så hårt att bunken kan vändas upp och ner utan att något rinner ut.
2.Vänd ner sockret i äggvitesmeten. Blanda i gulorna och vispa försiktigt.
3.Tillsätt potatismjöl, vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och vatten. Rör till en jämn smet.
4.Bred ut smeten i en form klädd med bakpapper och grädda mitt i ugnen ca 5 min tills kakan känns klar.
5.Vänd kakan upp och ner på bakpapper. Pensla ev med lite vatten för att den ska släppa pappret.
6.Tvätta apelsinen, riv av det orange på skalet och pressa ur saften. Häll skal och saft i en rostfri kastrull.
7.Tillsätt övriga ingredienser till fyllning. Vispa hela tiden. Sjud på medelstark värme under fortsatt vispning tills krämen tjocknat. Tag genast kastrullen från värmen. Låt fyllningen svalna.
8.Bred fyllningen på rulltårtan och rulla samman från långsidan.
Äppelmuffins (30 stycken)
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser
240 g vetemjöl
140 g havregryn
3 ägg
60 g margarin
2 dl lättmjölk
4 dl finrivet äpple
3 tsk bakpulver
3 tsk kanel
Gör så här:
Vispa vitan tills den stelnar
Blanda samman de övriga ingredienserna
Vänd ner äggvitan i smeten
Fördela smeten i formarna
Grädda i 200 C i 20-25 minuter (värm inte upp ugnen i förväg)
sockersnål tårta
--------------------------------------------------------------------------------
100 gr.mald mandel,100 gr. sötningsmedel(godas med vanligt socker),3 äggvitor.Garnering:Dubbel portion kok marsan,Valfri frukt eller bär lightsaft,gelatinpulver el.blad.1.Vispa vitorna hårt.Blanda i socker och mandel.Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.Låt svalna. 2.Tillred marsanen enligt förpackningen,söta efter smak.Bred krämen över tårtbottnen.Täck därefter med valfria frukter och /eller bär.Använd valfri lightsaft,späd endast med hälften an vattnet som står på flaskan.Saften ska vara stark.Använd 2-3 dl. färdig blandad saft och gör gele efter förpackningen.Skeda gelee't över frukten,ställ kallt att stelna.
blåbärsknyten 12 st.
--------------------------------------------------------------------------------
4 plattor smördeg,2 dl. blåbär,ev. strösacketter.Pensling:uppvispat ägg.Tina mördegs plattorna.Kavla ut varje platta på längden så den jämt att går att dela i 3 fyrkanter.L ägg blåbär på mitten av varje fyrkant,strö ev. saketter.Vik ihop till ett knyte.Pensla med ägg,läggs på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
sockerfri schwartzwaldbakelse
--------------------------------------------------------------------------------
2 dl.hasselnötter,2msk potatismjöl,2msk strösuketter c,4 äggvitor.Mal nötterna och blanda dem med mjölet och sötningsmedlet.Vispa vitorna till hårt skum och blanda dom med hasselblandningen.Smörj en plattlagg och sikta vetemjöl över.Fördela och bred ur hälften av smeten i rundlarna.Grädda i 200 grader i 10 minuter.Lossa kakorna och låt dom svalna på galler.Grädda nästa lagg.Lägg samman kakorna två &två med grädde emellan och spritsa gärna grädden -det ser trevligt ut. sikta kakao över bakelserna.Om det blir kakor över går dom bra att frysa.Tips lägg lite mandariner emellan.
choklad kokos rutor
--------------------------------------------------------------------------------
2 ägg,2dl strösötmedel,3dl vetemjöl,2 msk kakao,1 tsk bakpulver,1/2 dl vatten.Glasyr:1/2 dl kokt kallt kaffe,1 msk smält smör,1 tsk kakao,1 tsk strösötningsmedel,ca 1/2 dl koks el.hackad mandel.Vispa ägg och sötmedel rikligt länge ca 15 min.med elvisp,så blir kakan luftig.Vispa i mjöl blanda kakao ochbakpulver.Rör till sist i vattnet.Häll upp i smord form och bröad form ca 20 ggr 30 cm.G rädda i 200 grader i ca 8-10 min.Rör i hop ingerienserna till glasyren och häll den över kakan medan den är värm.Strö över kokos eller mandel .låt den kallna under duk.Skär upp i rutor. Tips:Baka kakan i en låg rund bakform och skär den i tårtbitar.