pecannötpaj
Pecannötpaj
6 portioner
Mördeg:
3 3/4 dl (185 g) vetemjöl
125 g kallt, tärnat, osaltat smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g pecannötter
3 ägg, lätt vispade
50 g smält, avsvalnat, osaltat smör
1 3/4 (140 g) farinsocker
1 2/3 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175o. Lägg mjölet i en stor bunke och arbeta in smöret med fingrarna till en smulig massa. Tillsätt nästan allt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Lägg degen på ett mjölat bakbord och forma till en boll. Kavla ut degen så runt du kan och kläd en pajform med degen. Jämna till kanterna och ställ formen i kylskåp 20 minuter. Samla ihop degresterna, kavla ut på bakplåtspapper till en avlång c:a 2 mm tjock kaka och ställ i kylskåp.
Täck pajskalet med bakplåtspapper och bred ut ett jämt lager risgryn eller gula torkade ärtor ovanpå. Grädda i 15 minuter. ta bort pappret och ris, grädda ytterligare 15 minuter tills pajskalet fått lite färg. Låt kallna.
Lägg ut pecannötterna på pajbottnen. Vispa ihop ägg, smör, socker, sirap, vaniljsocker och lite, lite salt tills allt är väl blandat. Häll sedan smeten över nötterna.
Skär hälften av degen i smala remsor med en degsporre. Använd ett litet pepparkaksmått och ta ut små stjärnor av den återstående degen. Dekorera pajen. Grädda i 45 minuter, fyllningen måste ha stelnat. Låt pajen svalna och servera den ljummen med vaniljglass eller kall utan glass.