Inlägg från: TorpSara |Visa alla inlägg
  • TorpSara

    Mat med mycket järn

    Problemet med alla grönsaker är, som turpis skriver, att man måste äta såna mängder om man ska få ett högt intag. Även om torkad frukt och spenat är hörhållandevis järnrikt så ska man äta kilovis för att få samma järnnivåer som om man äter kött och tex blodpudding. Tex innehåller stekt spenat ca 1,5 mg svårabsorberat järn/100g och blodpudding 17 mg lättabsorberat järn/100g. Som gravid bör man få i sig minst 15 mg/dag, speciellt om man har låga nivper. Det blir mycket spenat det, speciellt då kroppen bara tar upp ungefär 5-10%

    Man kan köpa blodtunnbröd, det är gott och ett lätt sätt att få i sig lite extra. Även riktiga Kellogs special K innehåller väldigt mycket järn. Tyvärr hämmar mjölken en del av upptaget, men man får ändå ett bra överskott.

  • TorpSara

    Järnet finns kvar till stor del efter tillagningen. Lagar man dessutom mat i gjutjärnsstekpanna/gryta och har nått syrligt i, tex vin, citron eller tomat så fäller det ut en del järn också!

  • TorpSara

    Nej, som sagt, broccoli innehåller rätt lite järn, men mycket för att vara grönsak... men inte så mycket att man kan höja nått järnvärde med det.

  • TorpSara

    Men vegetarianer får mycket sällan ett ok blodvärde som gravida utan tillskott...

Svar på tråden Mat med mycket järn