Inlägg från: angeleye82 |Visa alla inlägg
  • angeleye82

    Annanaspaj?

    Ingredienser
    Portioner: 8

    150 g smör
    1 dl socker
    3 dl vetemjöl 
    1 tsk bakpulver

    FYLLNING
    2 dl crème fraiche
    1 stor burk krossad ananas  (eller 2 små)
    1 ägg
    1 dl socker
    1 tsk vaniljsocker

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Medel


    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°C.

    Smält smöret. Blanda med socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en pajform.

    Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajformen. Grädda i 20-30 minuter. Låt svalna.

    Pajen kan serveras med vispad grädde. När det finns fina färska frukter och bär kan man byta ut ananasen mot sådana. Rabarber och blåbär t ex passar bra


  • angeleye82

    Inte ananas..men mango:P
    Mangopaj


    Detta recept (och några till) har jag fått av Beatrice Karjalainen som har hämtat den ur boken "Två systrar söta".

    ca 16 port.
    Det här behöver du:
    150 gram rumsvarmt smör
    2 st äggula
    Rör ihop smör och äggulor till mördegen.

    3 dl vetemjöl
    5 msk socker
    Blanda sedan i mjöl och de 5 matskedarna socker. Tryck ut degen i en pajform (18 cm) Nagga botten med en gaffel. Grädda i ugnen ca 50 minuter eller tills den fått färg.

    4 blad gelatinblad-Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

    4 st mango-Skala och mosa mangon.

    3 dl vispgrädde
    2 dl socker
    2 msk färskpressad citronjuice
    0,5 tsk citronskal
    4 st kiwi

    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 175 grader.

    Gör under tiden fyllningen.
    Pressa purén med hjälp av baksidan på en sked genom en finmaskig sil (eller gör som mig, tärna mangon, släng i en bunke, kör med stavmixer och sen kägg massan i en linneduk/saftduk och pressa). Få ut så mycket vätska som möjligt.

    Rör ihop vätskan från mangon, grädde, socker, citronsaft och citronskal i en kastrull och koka upp.

    Ta upp gelatinen och krama ur det, Rör ner det i mangoblandiningen, se till att allt gelatin smälter. Häll fyllningen i skalet och låt stelna i kylskåp över natten (se till att ha djup pajform eller vara hyggligt nära kylen innan det hälls i annars blir det svårt att få in pajen i kylen).

    Dekorera pajen med tunt skurna kiwiskivor.
  • angeleye82
    Ananaspaj

    150 g smör
    1 dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    FYLLNING;

    1 ägg
    2 dl lätt crème fraiche (eller crème fraiche)
    1 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    500 g krossad ananas
    Gör så här
    Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
    Rör ihop ägget, crème fraichen socker och vaniljsockret, blanda i avrunnen krossad ananas.
    Häll fyllningen i pajformen grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
    Servera pajen något avsvalnat med ex vaniljglass eller vispad grädde (ev med lite god rom i).
Svar på tråden Annanaspaj?