• Marcus pappa

    Elitserien 2006/2007 - Så slutar det

    Sommarträningsidrotten går in på sitt slutskede, substitutet på is har dragit gång och damernas elitserie har gett en aptitretare. Men på tisdag är det äntligen dags, då startar den riktiga och viktigaste elitserien av dem alla. Elitserien i innebandy, årets serie är den mest svårbedömda på länge. Som jag ser det är det tio lag som slåss om åtta slutspelsplatser, samt två lag som kommer att komma efter. Utav de tio lag som slåss om slutspelsplatser kan man plocka ut fyra lag som känns som möjliga guldvinnare i vår.

    Elitserien 2006/2007

    1. Pixbo Wallenstam IBK

    Finns inte något annat alternativ än PW på första platsen. Till att börja med får de behålla Anders Hellgård och Joakim Ågren. Hellgård är utan tvekan världens bästa spelare just nu, och har en blick för spelet som ingen annan. veterankeepern Jocke Ågren visade redan i fjol att han har mycket kvar att ge. Bland nyförvärven sticker Martin Dahlgren ut, senast han lirade i Sverige blev det 42 mål. Dessutom har Peder Bodén aclimatiserat sig, Henrik Qvist är världens bästa back, Peter Runnestig kan göra vad som helst med en boll, Andreas Skoglund siktar på comeback och pansarvagnen Henrik Delborn bara väntar på att springa sönder allt och alla.

    2. AIK

    Att ta ut AIK som tvåa känns inte så överraskande det heller. Visserligen saknas tunga namn som Per Svensson (time out) och Henrik Lorendahl (Schweiz) men truppen i övrigt ser grymt stark ut. Nyförvärven Mikael Karlsson och Daniel Schmidt höjer laget och Schmidt i backpar med Kristoffer Kranberg tycker jag låter som en mardröm förmotståndarna. Lägg till Niklas Jihde, Conny Vesterlund, Patrik Edgren och en revanschsugen Gurra Ericsson och svenska mästran har en än duglig trupp.

    3. IBF Falun

    Årets överraskning, Rune Engström bygger vidare på Mika Packaléns grund. Nyförvärven Mattias Helgesson, Mats Egnell, Mattias Kokkonen och Erik Hasselberg går alla in i laget på två femmor. Kvar finns det Bröderna Olsson, Thomas "Gud" Brottman och spännande unga namn som Mårten Milling. Mycket av Faluns framgång hänger dock på hur Andreas "Ändy" Olsson i målet är, håller han högsta form kan det räcka långt för Falun. När det gäller spelare som lämnat tror jag namn som Andreas Lundmark och Daniel Sjöö betyder mer än Hannes Öhman, men det känns ändå som om Falun gått på plus.

    4. Jönköping IK

    Innebandyns svar på Djurgården hockey, elva man ut, nio nya in. Att JIK tappat tungt i och med att Gunnar Domeij, Andreas Hedlund och Daniel Scmidt gått är ingen hemlighet. Men nyförvärven skäms inte heller för sig. Framförallt sticker karl-Johan Nilsson och Patrik Nilsson ut, samtidigt finns det namn som Daniel Calebsson och Jacob Olofsson kvar i truppen. Tillsammans med en hel del lovande ungadomar gör det att JIK ser spännande ut.

    5. Storvreta IBK

    På pappret ett av det bästa lagen och utan tvekan ett av de fyra lag som tillsammans med AIK, JIK och PW kommer att slåss om guldet. Men jag har svårt för Stefan Forsmans filosofi med tunna trupper. Vreta är extremt skadekänsliga och med bara 15 utespelare kan det bli fågel eller fisk på grund av hur många som blir/inte blir skadade under säsongen. På plan ser det dock spännande ut, Johan Anderson öser in mål igen, Mika Kohonen och Hannes Öhman är återförednade och tillsammans med Johannes Gustafsson kan de komma att bilda GÖK III. Backsidan ser grym ut med Jesper Berggren, Örjan Skogström, Johan Davidsson och Mattias Samuelsson. På forwardsfronten finns förutom den nämnda kvarteten namn som Max Holst, Joel Kanebjök, Anton Widmark, Kristoffer Svensson, Andreas Samuelsson (bara han blir skadefri) och Kim Johansson att tillgå. Klarar sig bara Vreta från skador kan platsen bli högre än femma och i slutspelet kan det gå hela vägen.

    6. FC Helsingborg

    Är Falun vinnare av den löjloga säsongen är FCH god tvåa, framförallt genom Magnus Hallbäck, men även tack vare sin strategi att värva unga lovande spelare. I truppen finns redan Mattias Andersson som ser ut att bli Sverigeetta i år, backar som Peter Persson och Lars Palmgren. Anfallare som Marcus Gullstrand, Magnus Anderberg, Peter Vilkman och "Kung Zorro" Alexander Nede. Lägg till det den nya julleligan med Peller Kjellgren, Daniel "Prins Zorro" Johansson, Björn Jönsson och Peter Svensson och FCH ser riktigt heta ut.

    7. IBK Dalen

    Dalen har Sveriges bästa målvaktsbesättning i Patrik Jansson och Fredrik Hörnqvist, dessutom finns förra säsongens åoängkung Andreas Carlbom kvar. På nyförvärvsfronten är det utländska namn som sticker ut, schweizaren Michael Zücher och norske Ketil Kronberg försvagar inte laget direkt. Dessutom finns rutin i massor i namn som Ulf Brännström, Gustaf Forsberg, Mattias Wallgren, Daniel Marklund, Johan Lindgren, Andreas Westerlund, Robert Holmgren, Alexander Bodén och Fredrik Westling. Att jag tippar dalen sjua har mer med de andra lagen att göra än Dalens kapacietet. Dalen kan ställa till en hel del både i serie och slutspel.

    8. Caperio/Täby FC

    CTFC är laget som alla älskar att hata, i alla fall var det så när det fortfrande hette Råsunda. Nu har man byt kommun till Täby och förhoppningsvis lockar det publiken till detta skönspelande lag fyllt av profiler. Danne Bron-Sundbom, Emil Bäckström, Joakim Nothén, Daniel Ramsin, Patrik Hagberg, Johan Edlund, Daniel Neuman, Rickie Hyvärinen och Michel Kamerer är inga dåliga spelare. Just Kamerer är ett av årets bästa nyförvärv i elitserien och unga Jonathan Allgulander har dominerat försäsongen poängmässigt. Dessutom har CTFC värvat killen med innebandyn tuffaste namn (?) Viktor Ferrarersi. CTFC kommer att ta sig till slutspel om alla spelar som de kan och inte plockar på sig dumma utvisningar.

    9. Warberg IC

    Här kommer min stora bomb, jag tror nämligen att laget som vann SM 2005, innehåler spelare som Kimmo Eskelinen, Peter Sjögren, Mikael Holmer och framförallt Magnus Svensson missar SM-slutspelet. Laget vek ner sig fullständigt i förra säsongen slutspel och tappen av bland annat Magnus Hallbäck och Jim Canerstam kommer nog att stå sig dyrare än WIC räknat med. Får trösta sig med att den har chans att vinna Euro Floorball Cup i vinter, om nu inte AIK tar den titeln...

    10. Järfälla IBK

    Järfälla har en spännande trupp men har tappat flera tunga pjäser. Mest kännbar är utan tvekan Niclas Olofsson, länge världens bästa målvakt. men även tapp som Staffan Lindström (numer tränare), Erik Hasselberg, Mattias Kokonen och Mats Egnell kommer att kännas. För att Järfälla ska lyckas hänger mycket på Fredrik Djurling och Joakim "poäng 22 matcher i rad?" Lindström. Spännande nyförvärv i min gamle klasskamrat Andreas "Grubbel" Ahlqvist. Men tyvärr Järfälla, i år missar ni slutspelet.

    11. Balrog B/S IK

    Mitt favoritlag ser ut att gå ännu en tung säsongen till mötes. Detta trots spännande nyförvärv som Fredrik Nordblad och comebackande Jonas Steffen. Det är inte det att Demonerna saknar talang, för talang finns det. det är det faktum att det inte finns någin klar struktur eller toppmålvakt som gör mig mest orolig. Ser man krasst på hur truppen ser ut finns det två kedjor av hög klass. Daniel Dalbjer, Fredrik Nordblad och Johan Rönnqvist låter som en 1:a kedja, medan Rickard Berg, Jimmy Gustafsson och Markus Palokangas är en dugli back up, men i övrigt? Backsidan kommer att domineras av två namn, Oskar Fagerlund och Jonas Steffen, där har vi ett stort fattigdomstecken att ena toppbacken gör comeback från division 2. Tyvärr Balrog, det blir kval i år igen.

    12. IBF Älvstranden

    Att det blir kval för Balrog och inte nedflyttning beror enbart på att Älvstranden återfinns i årets elitserie. Laget är så långt ifrån elitseriemässigt att det är jobbigt att se. Bröderna Nyht kommer att få dra ett tungt lass och komme rnog flera gånger undersäsongen ångra att de lämnade Pixbo Wallenstam. I övrigt får Älvstranden sätta sitt hopp till Pekka Jalava, Joachim Knudsen, Erik Hallin Pauli Kobalej. Ni hör själva hur det låter, snacka om att Gustav Mörn och Tobias Skånberg hade behövts. Tyvärr Älvstranden men det blir ettan igen.

    SM-Slutspelet

    Slutspelet kommer att domineras av AIK, JIK, Pixbo Wallenstam och Storvreta med Dalen som outsiders. Slutlig vinnare kommer att bli.... Pixbo Wallenstam IBK, Svenska mästare 2007!

    Nu vet ni hur det går.

Svar på tråden Elitserien 2006/2007 - Så slutar det