• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • Tinuskan

    Hmm är ju lite ny på burkmatsområdet, vad står Nestle för?
    Försöker att inte sponsra fel, och föredrar svenskt av många goda skäl, men tex nestle har roligar sortiment för min 4 mån

  • Nyckelpigan80

    Det där om gluten max 3 ggr/dag har jag missat! Är det rek från BVC? Eller vart kommer det ifrån? Det låter vettigt, men det är ingen som har informerat mig om det...

    Min son äter gröt 2 ggr/dag och nu håller vi på att introducera välling ist för ersättning som kvällsmål.... Så det är max alltså.... 


    ** Pigan med sagornas vackraste lillprins, som är feberskruttig idag**
  • Lupinen69

    Ja det är en rek från BVC, för att det inte ska bli för mycket gluten. PLUS att man såklart vill att bebisar/barn ska äta riktig mat och inte välling/snabbgröt vid varje måltid. Det är bra mat, men sunt förnuft måste ju råda. Även om det är enklare att göra välling alt snabbgröt så är det ju inte det bebisar växer och frodas bäst på. Sen får såklart var och en göra som de vill i slutändan. Anser man att ens barn mår bättre av att få gröt och välling dagarna igenom så gör man ju som man vill trots alla rekommendationer.

    Nestlé har varit i blåsvädret ett antal gånger. För ganska länge sen (80-talet) var det en stor skandal där de propagerade (körde hårda reklamkampanjer) för att de fattiga i tredje världen skulle ge sina bebisar bröstmjölksersättning istället för att amma. Problemet var att pulvret var så dyrt att många snålade med det plus att det inte informerades ordentligt om vitsen med att koka vattnet... Många, många bebisar dog i de här U-länderna. Jag vet inte om det är sant, men har hört att de har fortsatt, fast mer i tysthet på sistone. Men jag vet alltså inte om det sista stämmer!

    Nestlé är en mycket stor koncern, de äger tex både Zoégas och Findus. KitKat (kexchokladet) och After Eight är också Nestlé. Det finns hur mycket som helst!


    * Calvin 06-04-13 *
  • Sadde84

    Någon som har bra recept till storkok? Till min dotter Dafina som i dag blir 7 månader.

    Förresten, kan man frysa in mat i de vanliga semper/nestlé barnmatburkarna man köper? Har läst någonstans att man kan. Men vill kolla med er om någon har gjort det!

  • Tinuskan

    Sadde 84: Ja man kan frysa in burkmat.

    Vit lupin: Aldrig hört så mkt dumt, ja då blir det semper för min tjej.
    Det är väl så med stora koncerner, tappar greppet.
    Inte konstigt WHO går ut så hårt med amning då.

  • Jenny m Benjamin

    Nu är jag tillbaka. En del har ni fått svar på från andra, men ändå, svaren som jag förstått det:

    Pillis1975: Du kan mycket väl fortsätta med ersättning, men blir han inte mätt av det är det klart att du kan ge välling istället. Ersättningen är ju gjort för att efterlikna bröstmjölk så det är ju i princip som att ge ett amningsmål och att ge välling är snarare som att ge ett (flytande) grötmål. Välling och gröt är ju ingen dålig mat men den är tyngre och mer svårsmält än mjölk/ersättning vilket kan innebära att barnets mage klarar den sämre men framför allt att barnet blir mättare och sover bättre/längre (för att det går åt mer energi och tar längre tid för att tillgodogöra sig maten och näringsämnena i vällingen)?
    Och om man ska göra en jämförelse mellan ersättning och bröstmjölk så är det nog oftare så att man behöver gå över på välling om man ger ersättning än om man ammar eftersom näringsinnehållet i ersättningen ju inte ökar i den takt barnet behöver det, men det gör ju bröstmjölken.

    The Bumblebee : Jag hittar det inte just nu. Men WHO rekommenderar ju att man ammar i två år eller längre, och erbjuder följande tabell:
    www.who.int/features/qa/21/en/index.html
    Amningshjälpen erbjuder denna: www.amningshjalpen.se/radgivning/tillvanjning.htm där amningen är konstant nästan ända fram till ettårsdagen, och man ser att barnets behov av annat än bröstmjölken ökar och täcks av det barnet får utöver bröstmjölken trots att man inte minskar på denna. Bröstmjölken följer ju barnet och ger mer energi och näringsämnen ju mer barnets behov ökar:
    www.amningshjalpen.se/radgivning/naringsbehov.htm
    Och jag läste någon annanstans att så mycket som 2/3 av matintaget kan utgöras av bröstmjölken i slutet av det första året.
    Men jag ammar själv inte så mycket längre och min son är inte ens nio månader. Men min poäng är inte att man ska följa rekommendationen till punkt och pricka utan att om man har ett barn som inte är intresserat av annan mat än bröstmjölk så är det ingen fara, för det är sådan liten mängd mat som behövs för att täcka det ökade behovet och vanligen så vänder det vid c:a 10 månader om inte förr och om man inte gör en stor affär av ätandet.

    Tinuska; Ska och ska Jag väljer att undvika Hipp och Nestle´då de bryter mot koden på olika sätt än idag. Nestlé kritiserades som VitLupin skriver redan på 80-talet, men de ger fortfarande bland annat ut gratisprover så att mammorna ska ge sina barn ersättning, vilket ju minskar efterfrågan på bröstmjölk, vilket minskar mammornas produktion av bröstmjölk vilket innebär att barnen inte har tillräckligt att äta när gratisproverna tar slut utan de måste fortsätta med ersättning. Och för att det skall räcka längre så snålar alltså mammorna ofta in på pulvret och ger blaskigare ersättning under längre tid vilket ger ännu mer negativ effekt.

    Hipp har, förutom att de gjort reklam för teer som skall kunna ges till barn en vecka gamla och puréer vid 9 veckors ålder, i Hong Kong, Lettland, Litauen, blivit kritiserade för att skövla miljön då de ska odla sina ?ekologiska? bananer, de har blivit påkomna med att betala läkare i Armenien för att skriva ut deras produkter på recept och på andra sätt propagerat för sina produkter för att få mammor att välja bort amningen presis som Nestlé. Det finns fler företag som beter sig på liknande sätt; här finns en rapport från 2004 där man samlat ihop information och ?bevis? mot diverse företag: www.ibfan.org/english/pdfs/btr04.pdf

    Något jag missat?

  • Tinuskan

    jenny m benjamin: Tack
    Ok ska läsa rapporten ikväll...
    Ja man får passa sig... och vi e ju en stor konsument grupp så lite makt har vi allt.

  • Jenny m Benjamin

    Jo, men sedan är det ju så också att Sempers mat inte passar alla. En del barn tycker inte om den, en del får ont i magen av Senpers ersättning m.m. Det man kan göra då om man ändå vill visa sitt missnöje till viss del är att bojkotta de produkter man k a n bojkotta och köpa bara precis så mycket man måste.

  • evaeng

    då vet man vad det är i och så är det myyckeee billigare med

Svar på tråden Barnmat