• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • Pillis1975

    JohPet: Nu börjar de bli lite äldre så att man har lite salt i vissa grejer gör ju inget. Bara man inte tillsätter salt i maten och ger grejer som innehåller mycket salt. Njurarna är ju inte så superkänsliga längre.

  • Lupinen69
    Annis76: Kryddar inte laxen alls, har inte ens tänkt på det. Lax har ju rätt mycket smak i sig själv. Mixar det med potatis och morot, ger smak det med. Plus rapsolja!

    JohPet: Köper vanligt vitt gummibröd haha! Skämt åsido, helt vanligt vitt. Tror inte det är så mycket salt i bröd? Där är ju lite salt i Bregott med.

    Ang salt så ska man ju ha saltfritt fram till halvåret, sedan saltfattigt till året och därefter normalsaltat. Låter man bli att tex salta kokvatten eller ha i maten för övrigt så tror jag nog att bröd/bregott/leverpastej etc går under saltfattig bebiskost! Salt är ju livsviktigt, i lagom mängd, för alla.

    Tex så skulle inte mjölkkor ge mjölk utan salt, inga större mängder i alla fall. Och salt är viktigt för fertiliteten hos djur!
    * Calvin 06-04-13 *
  • The Bumblebee
    Annis76:
    Åh, har jag fått en egen barnmat uppkallad efter mig, vad gulligt! Kul att lilltjejen tyckte om det! *känner mig smickrad*
    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
  • The Bumblebee

    Ang. det här med smörgås...

    Vi åt varma mackor (såna här hederliga på plåt i ung ) häromdan och jag gjorde med smör, skinka och ost till Aron. Delade den första i 3 stavar, bara för att den skulle svalna fortare. Jag stoppar in nästa plåt i ugn och när jag kommer tillbaka till bordet sitter Elmer och suger på nånting. Frågar mina syskon som äter om de gett honom nåt. -Nej, men det kanske Aron gjorde. (japp, tack för den barnvakten....)
    Ja, Elmer satt och åt varm macka - som besatt!  Blev väldigt upprörd när jag tog bort den. Efter att jag försökt ge honom en bit hårt bröd istället, så fick han tillbaka den varma mackan - fast utan pålägget. Han sög i sig hela, så nöjd


    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
  • The Bumblebee

    Jag ger annars helst barnen brög som inte är fullkorn. Vete-polarkaka eller formfranska. Arons mage har varit känslig för fullkornsbröd (blev väldigt lös när han fick äta delikatess förut t.ex.) därför tänkte jag vänta med det lite till Elmer. Fast ibland får han suga i sig en liten bit knäckebröd - hans mage har ju haft det motsatta problemet


    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
  • Lupinen69
    Bumblebee: Älskar att läsa om dina pojkar, det verkar så mysigt! Kul med en storebror som visar lillebror hur det går till i vida världen.

    Ska förresten testa leverpastejmacka nästa gång.
    * Calvin 06-04-13 *
  • The Bumblebee

    Usch, vad jag slinter på tangenterna och stavar illa nu för tiden anatar att ni fattade att jag menade ugn och bröd (inte ung och brög )...

    VitLupin:
    Ja, det är roligt för det mesta med desa vildbassingar
    Elmer fick en flaska välling nyss, (tänkte försöka ge honom ett mellanmål extra eftersom han gått upp lite i vikt, eller gått ner som det visade sig igår...) och Aron ville ge honom den. Så de satt så gulligt i soffan - Aron med armen om lillebror och matade med flaskan. Då känner man ♥kärlek♥
    Tycker att det är jätteroligt att läsa om allätaren och coolingen Calvin oxå. Verkar verkligen vara en kille med charm och personlighet!


    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
  • Lupinen69
    Bumblebee: Tack för de fina orden! C är en mysig liten kille, kan inte fatta att man kan vara så glad och på gott humör nästan jämt och ha så lätt för att le och skratta! Sambon påstår att det beror på hans mamma...men jag vet inte jag. Hoppas i alla fall på ett helsyskon någon gång, om inte allt för jättelänge. Dina killar verkar så goa och mysiga de med.
    * Calvin 06-04-13 *
  • minisnutten
    Fråga:

    När man tilllsätter grädde i maten, ska det vara "vanlig" grädde eller matlagningsgrädde?

    Bumblebee: har skrivit ner receptet och ska prova att göra detta till Thea nu i veckan Glad
    Min söta lilla Thea 060429
  • The Bumblebee
    minisnutten:
    Jag använder vanlig grädde om jag har. Men ibland finns det bara matlagningsgrädde att tillgå, då tillsätter jag lite extra smör eller olja i maten. Från början så här så tror jag att man ska använda de "feta" alternativen. Jag tror inte att man grundlägger nån barnfetma på det viset.

    (Har läst om föräldrar som inte ger turkisk yoghurt t.ex. för att den har 10% fett - med anledning av att de inte vill att barnen ska bli tjocka. Själv så tror jag att de är andra vanor som gör grunden till barnfetma. Inte just standardmjölk eller vispgrädde!)

    Kul att du tänker testa köttfärsgrytan!
    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
Svar på tråden Barnmat