Inlägg från: systerduktig |Visa alla inlägg
  • systerduktig

    Afrika i blodet?/del 2

    Yaye, precis: Baye Fall! Det är vad han kallar sig. Nu driver han ett galleri i Oslo under namnet Lamp, titta dit om du har vägarna förbi.

    Tänkte på en annan sak till alla er med barn med mörkare hudfärg än er egen: AD-droppar...
    Har nämligen fått höra att min son, och alla andra med mer pigment, behöver detta tillskott mer än vita människor behöver. Jag antar att det krävs mer D-vitamin, som ju annars finns i solen, för att bilda pigmentet i deras hud. Fast det där kanske någon här vet bättre än jag? Säg till i så fall!
    Hur som helst, slarva inte med AD-dropparna: fem droppar varje dag första året, sedan fem om dan alla månader med bokstaven R i (september-april) tills de blir sex år.

    Jag försöker dela med mig av de erfarenheter jag fått av tre och ett halvt år med Hugo. Mest småsaker, men i alla fall. Gör gärna detsamma!

  • systerduktig

    Jag läser till lärare med inriktning mot förskolan, och vi har läst en hel del om språksocialisationen. Det som forskningen nu visat vara det bästa är att pappan talar sitt hjärtespråk och mamman sitt hjärtespråk, och försöker vara så konsekventa med det som möjligt. Modersmål handlar om att kunna uttrycka sina allra djupaste känslor, alltså finns det egentligen inte så stor anledning att försöka träna barnen i engelska om det inte är förankrat i hjärtat. Det kommer de som sagt ändå lära sig. Vitsen med att lära sig ett annat språk är just att kunna ha en djupare kommunikation med den förälder och de släktingar som talar detta språk, samt för den egna identitetsutvecklingen.
    Forskningen har även visat att de språk vi lär oss innan vi blir fem-sex år kommer vi kunna i ryggmärgen, ha en perfekt grammatik utan att vi behöver traggla (som vi svenskar känner för den svenska gramatiken, men inte med den engelska). Barn som växer upp med två modersmål tar i de flesta fall lite längre tid på sig att börja prata, och i början kan de blanda språken. Men det är inget man behöver oroa sig för, för det har visat sig att det reder ut sig när de blir lite äldre. Barn kan tillochmed tillrättavisa sina föräldrar om de pratar "fel språk".

    Vet inte om jag lyckades få fram riktigt allt... Får skriva mer senare tror jag.

    Så en personlig reflektion: Det är dock inte så enkelt... Ronnie och jag bestämde att jag skulle prata enbart svenska med Hugo, och han enbart luganda. Sinsemellan pratar vi nästan alltid engelska, trots att Ronnie numera pratar bra svenska. Det var liksom engelska vi träffades på, så det hänger kvar med inblandning av pidgin, luganda och svenska.
    Det var bara min föresatts som höll, efter bara några månader ppåstod Ronnie att Hugo inte lyssnade om han pratade luganda, och därför tänkte han använda engelska istället. När vi sedan separerade och Hugo började prata själv blev det mindre och mindre engelska också. Nu pratar Ronnie nästan bara svenska med Hugo. Ibland får han för sig att säga några fraser på luganda, men det hjälper ju inte stort.
    Jag har sökt modersmålsstöd på dagis, men dels finns det ingen modersmålspedagog i luganda just nu, och dels så ska språket användas aktivt hemma. Det är ingen spårkUNDERVISNING på dagis, bara språkSTÖD, så de anser att det inte ger något om man inte redan har språket. Och det har tyvärr inte Hugo...

    Själv kan jag bara spridda ord och fraser på luganda. Nu har Ronnie gett mig en reseparlör så jag hoppas lära mig lite till, men det är inte riktigt MIN uppgift att lära Hugo luganda! Men jag villl ändå försöka stödja honom... Hoppas att vi så småningom ska kunna få modersmålsundervisning i skolan, eller i alla fall på fritiden.
    Nu måste jag ta itu med frukosten, lämna på dagis och åka till skolan!

  • systerduktig

    Ja, Hugo har haft en mongolfläck på svanskotan, men jag tror den håller på att bli svagare. Har lärt mig att det är pigmentceller som stigit upp i ett av de övre hudlagre under slutet av graviditeten och orsakar den "blå" färgen.
    Tråkigt att de på sjukhuset inte var pålästa!

  • systerduktig

    En annan sak jag tänkte på som både har med AD-droppar och språk att göra: Jag brukar alltid räkna upp dropparna högt, och oftast på luganda. Då får Hugo i sig både vitaminerna och en dos språkträning! Idag räknade jag på svenska, men han protesterade och sa "säg biri!" (vilket betyder två).
    (Om det finns nån mer som vill lära sig räkna till fem på luganda så är det emu bbiri ssatu nnya ttaano)

  • systerduktig

    Ja, verkligen intressant att läsa allas tankar om tvåspråkighet!

    Det här med laktosintolerans var helt nytt för mig, och alltså inget som Hugo haft problem med. Men jag vet en tigrinsk (eritreansk) kille på hans dagis som har det...

    Sofie 79:
    Det låter komplicerat med Casey, jag förstår om ni tar det lite lugnt så att säga. Fint att höra att det går bra för er nu. Jag blir intresserad av att veta mer, men känn dig inte pressad att berätta om du inte vill.

  • systerduktig

    Sofie:
    Jag undrar förstås lite över vad som hänt med mamman när nu Casey bor hos er, och varför han inte kände till att han hade en dotter... Hur var det för Casey att plötsligt flytta till en pappa hon inte visste fanns, eller i alla falla som inte visste att hon fanns? Fast det kanske inte hände så plötsligt? Och hur har det varit för dig? Om min pojkvän plötsligt fick en sex år gammal dotter tror jag att jag först skulle reagera med bestörtning... Det låter som ni har en annorlunda men väldigt stark familj, i mina öron. Big Up.

  • systerduktig

    Vad gäller Ronnies familj så kan vi verkligen snacka kulturkrockar!

    Hans storasyster bor här i Sverige, men mamman och de andra syskonen bor i Uganda. Efter varje gång jag har haft någon av dem hemma hos mig har jag fått hör hur förskräckligt illa jag betett mig, trots att jag verkligen gjort mitt bästa. Bagandas gäst-regler verkar enligt mig väldigt komplicerade och det känns inte som jag kan göra något rätt. Att jag sedan brutit med min man, deras son eller bror, trots att han vare sig varit otrogen eller slagit mig gör ju inte saken bättre...
    Nu har jag brevkontakt med Hugos farmor, jag skickar brev och bilder, vilket hon uppskattar väldigt mycket. Ronnie säger att han försökt förklara mig för henne och att hon inte är arg på mig längre. Bland annat är hon tydligen väldigt nöjd med att jag ammade Hugo i ett och ett halvt år, det tycker hon tyder på att jag är en bra mamma...

    Jag tycker det är ganska komplicerat. Jag är liksom lite rädd för min "svärmor", fast jag gillar henne också väldigt mycket. Nu ikväll var Ronnie här och passade på att ringa hem. Han tyckte jag skulle säga hej till henne, men jag ryggade undan. Han tycker jag är jättefånig, men jag tycker det är jättesvårt att få till någon bra kommunikation över knastriga telefonledningar med fördröjning av talet och dessutom på lätt bruten engelska. Jag är dessutom så rädd att göra bort mig nu när hon äntligen tycker någorlunda bra om mig!

    Bra att du tog upp det maaxan. Jag har nog behov av att prata om det! ;o) Vill så gärna höra era erfarenheter nu!

  • systerduktig

    Sofie: Wow, jag blir imponerad av din historia...

  • systerduktig

    Jag önskar att jag hade lika bra kontakt med min mans familj. Verkligen. Det skulle nog underlätta kontakten med honom och det skulle vara positivt för Hugo. Men jag får det inte att funka så bra... Ni kanske har tips?

  • systerduktig

    "Barn är inget man skaffar - det är något man FÅR"!!!

    Och så kan jag inte låta bli att undra vad folk har att göra med hur min sons hår ser ut, eller för den delen hur mitt hår ser ut? Jag har valt att ta hand om min sons hår på ett sätt (och mitt på ett annat sätt), och har många tankar bakom det. Det är ett val jag gjort som ingen annan, utom hans pappa, har med att göra.

Svar på tråden Afrika i blodet?/del 2