Fläskkotletter....
Gröna kotletter
4 portioner
4 fläskkotletter
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk finhackad purjolök
smör eller margarin
1 tsk salt
ca 1 dl buljong
Blanda allt det hackade gröna. Vänd kotletterna i hacket
så det täcker båda sidor. Hetta upp lite fett i en stekpanna
och stek kotletterna på inte alltför stark värme, ca 3 minuter
på varje sida, stek ev två kotletter i taget. Salta. Häll buljongen
i pannan och låt kotletterna eftersteka under lock 5-10 min.
Servera med kokt, gärna pressad potatis och någon grönsak,
t ex broccoli, gröna bönor eller morötter.
Fläskkotlett Pizzaiola
4 Portioner
4 Fläskkotlett Olivolja; till stekning Salt Peppar
Sås
1/2 kg Tomater; ELLER
400 g Krossade tomater
2 Vitlöksklyfta; hackade, upp -till det dubbla
1 tb Olivolja; upp till det dubba
2 tb Tomatpuré
1 ts Oregano
2 dl Vitt matlagningsvin; ELLER
2 dl Grönsaksbuljong Salt Peppar
Skålla, skala och hacka de färska tomaterna, eller använd krossade tomater på burk. Hetta upp olja i en stekpanna. Bryn kotletterna, tag upp dem och krydda. Fräs vitlöken i olja. Rör ner tomaterna, tomatpuré och oregano. Häll över vin eller buljong, koka upp och smaka av med salt och peppar. Lägg kotletterna i såsen och låt puttra under lock ca 15 minuter. Servera med klyftpotatis.
Fläskkotlett med lyxig svampsås
Ingredienser:
4 fläskkotletter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g färsk
eller torkad svamp
en klick Svenskt Smör
3 dl Vispgrädde
1-2 tsk soja
en skvätt portvin, Madeiravin eller balsamvinäger
salt, peppar
Hasselbackspotatis:
8 stora potatisar
Svenskt Smör
2 msk ströbröd
Instruktioner:
Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen. Skär tunna skåror tvärs över varje potatis med en vass kniv. De skall dock hålla ihop i botten. Pensla med smält smör och stek i mitten av ugnen tills de är mjuka ca 30-45 minuter. Pensla gärna med extra smör under stektiden. Strö på ströbröd efter halva tiden. Salta före servering, gärna med flingsalt. Skala och finhacka lök och vitlök, skiva svampen. Fräs först löken i smör utan att den tar färg, fortsätt sedan med svampen. Häll på grädden och låt det hela puttra på svag värme i 10 minuter. Smaka av med soja, portvin, salt och peppar. Stek kotletterna ca 3-5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera med en grönsallad.
Heta ugnskotletter.
Till 4 pers
4-8 kotletter lägg i en form, salta och peppra.
Blanda samman:
3dl grädde
5 dl cream fraiche
1 dl soya
2 tsk sambal olek
Häll blandningen över köttet och gratinera i ugnen 175 grader i 1½ timma!!
Serveras med potatis/ris och sallad!