kondylom!!!
Någon som vet om det finns något receptfritt man kan använda mot kondylom.. vågar inte gå upp till gyn eftersom min sambo inte vet om det och nästan alla bm här vet vem jag är eftersom jag bor i ett litet samhälle..
Någon som vet om det finns något receptfritt man kan använda mot kondylom.. vågar inte gå upp till gyn eftersom min sambo inte vet om det och nästan alla bm här vet vem jag är eftersom jag bor i ett litet samhälle..
Fick veta att jag hade kondylom när jag var gravid i v 23+(jätte kul hhehe) fick ett besök på specialmödravården i v 37+ och bm där konstanderade att jag inte hadde några, konstigt tycker jag men men fick föda normal iallafall.
De virus som ger kondylom ger inte cellförändringar.
Receptfritt, nope. Och var försiktig med Wartec-lösning, eftersom den kan skada slemhinnan PERMANENT. Och eftersom det är ett cellgift ska man inte använda det under graviditet.
Ovanligt att man har så många kondylom att man inte kan föda vaginalt.
Det är ju dokumenterat att kondylom EJ orsakar cellförändringar som läkare tidigare trott.....
Därav behandlas inte all kondylom heller, då det läker ut av sig själv.
Kondylom är inget att skämmas för. Du kan ha blivit smittad för länge sedanutan att det har brutit ut. Jag fick en salva som var receptbelagt Wartec tror jag. Den ska vara lindrig men jag blev skinnflådd och svullen. Kunde inte gå, kissa ligga rättare sagt ingenting. Jag bara grät och bröt ihop om vartannat. Jag böt då gyn efter att jag hade pratat med sjukvårdsupplysningen och bröt ihop på telefon. Den läkaren hittade inge kondylom slutade med salvan. Hade på massor av barnolja (ej barnängens, den är inge alls bra för underliv tycker jag) och mitt skinn kom tillbaka. Det visade sig senare av prover att det inte var kondylom utan en hudsjukdom. Men tyvärr får jag drass med den resten av mitt liv men jag kan hålla den i trimm och ibland blossar den upp men det lilla kan jag stå ut med.
Alla har ju sånt la tent i kroppen men vissa har otur att få dem bryta ut. Jag fick det för länge sen å då fick jag medel med blått i å sedan dess har jag inte fått tillbaka dem tyr är "peppa ta i trä".
Uch när jag fick dem så mådde jag så dåligt, kändes som hela mitt liv förstördes men dem xsäger ju att det är ----------2normalt allltså att många får sånt.
Usch vad jag tyckte att det var pinsamt å berätta det för killen, var rädd för att han skulle sticka men det gjorde han aldrig:) han sa att äh det finns motmedel, känndes så skönt och då är man vuxen tycker jag..
Har det med på förhuden närmast ollonet,men hur fungerar det på tjejer med det blå medlet,brukar inte kondylom på tjejer finnas inne i slidan? har testat med det blå medlet,men hur lång tid brukar det ta innan det försvinner helt?
Det är olika, man kan få kondylom inuti slidan, men även på yttre blygläppar eller på själva venusberget... Det pendlar även med hur fort vårtorna försvinner, de beror nog lite på hur stora dom är och om man sköter sig och följer bruksanvisningen, på vissa så hjälper inte medlet något vidare och man får frysa bort dom istället på sjukhuset.
På många så svider wartex ganska mycket oavsett om man är tjejj eller kille och andra känner ingenting av det alls.
Så det är väl bara att konstatera att vi är olika vi människor och tack moder jord för den saken
Gott nytt år
Kondylom är en ofarlig typ av vårta som nästan bara förekommer i underlivet och runt ändtarmsöppningen. Både män och kvinnor kan få kondylom. Man smittas i stort sett bara när man har sex. Smittan överförs framför allt bland unga män och kvinnor åren efter sexdebuten. Synliga vårtor drabbar mest unga i åldrarna 15-30 år och blir mindre vanliga senare i livet. Kondylom är en av de vanligaste sexuellt överförda sjukdomarna i Sverige.
Kondylom kan se olika ut och sitta på olika ställen
Vårtorna kan se ut på olika sätt. De vanligaste är flikiga eller rundade och lätt upphöjda. De är ofta hudfärgade eller rosa, men kan även vara vitaktiga, röda eller pigmenterade. Man kan ha enstaka vårtor, men oftast har man flera samtidigt. I en del fall kan vårtorna sitta mycket tätt så att de "växer ihop" och ser ut som enstaka stora utväxter.
Kondylom kan finnas både på slemhinnor och på hud. Hos män är kondylom vanligast i fåran bakom ollonet, på ollonet och på förhudens insida. Vårtor förekommer också på penisskaftet och i urinrörsmynningen. Kondylom runt ändtarmsöppningen är vanligt, inte bara hos homosexuella män.
Hos kvinnor är vårtorna vanliga på alla områden i skötet. Särskilt ofta finns kondylom i slidöppningen, framför allt i nedersta delen och på de små blygdläpparna. Ibland kan kondylom också finnas på de stora blygdläpparna, runt klitoris, i urinrörsmynningen, i slidans övre del, på livmodertappen, i mellangården eller runt ändtarmsöppningen.
Ibland kan man höra talas om så kallade plana kondylom. Med det menas en virusförändrad slemhinna utan utväxt av synliga eller kännbara vårtor. Den här texten handlar inte om plana kondylom utan om typiska kondylom, så kallade könsvårtor.
Kondylom orsakas av virus
I likhet med andra vårtor orsakas kondylom av virus som tillhör gruppen humant papillomvirus, HPV. Det finns flera olika typer av sådana virus. De virus som orsakar kondylom liknar de typer som orsakar vårtor på fötter, händer och andra ställen på kroppen.
Det är mycket vanligt med HPV-infektioner i underlivet och man räknar med att en majoritet av svenskarna har haft eller kommer att få en HPV-infektion under sin livstid. De flesta får däremot inga vårtor som resultat av infektionen. Dessbättre läker infektionen av sig själv hos de allra flesta och allt tyder på att viruset då också har försvunnit helt ur kroppen.
Kondylom smittar när man har sex
Kondylom kan drabba alla sexuellt aktiva, men är vanligast under åren då man startar sitt sexualliv eftersom man då är mer mottaglig för HPV-virus. Kondylomvirus överförs i stort sett bara sexuellt. I första hand smittas man när man har samlag, men annan sexuell kontakt kan också överföra smitta. Det är mycket ovanligt med kondylom i munnen efter oralsex även om partnern har kondylom.
Kondylom smittar ganska lätt och de flesta som haft en sexualpartner med kondylom blir smittade med virus. Man smittar förmodligen lättare ju fler och större vårtor man har.
Man kan bli smittad efter bara ett oskyddat samlag. Tyvärr kan HPV även finnas utan synliga vårtor och då kan man smitta eller bli smittad utan att veta om det. Viruset smittar även då det inte är aktivt och man inte har några symtom som tyder på kondylom.
Viruset kan under lång tid ligga vilande innan det ger sig till känna. Inkubationstiden, det vill säga tiden från det att man smittas till det att man kan se vårtor, varierar mycket. Det vanliga är tre till sex veckor, men vårtor kan uppkomma många månader och till och med år efter det att man smittades. Det behöver alltså inte finnas någon koppling mellan kondylom och otrohet, eftersom man kan ha fått viruset långt tidigare i ett annat förhållande.
Det egna immunförsvaret spelar in
Om man blir smittad eller inte och om man får vårtor eller inte beror också på det egna immunförsvaret.
Exempelvis är immunförsvaret nedsatt när man är gravid, och en virusinfektion kan då göra att fler och större vårtor bildas. Men dessa går vanligen tillbaka av sig själva när mammans immunförsvar återgår till det normala efter förlossningen.
Det är inte helt klarlagt hur rökning påverkar risken för att få kondylom. Men det anses att rökare lättare drabbas av långdragna kondylombesvär än icke-rökare.
Hur skyddar man sig?
Det bästa skyddet som finns i dag är kondom. Kondom ger ett bra skydd, men det är ändå inte hundraprocentigt säkert eftersom kondomen inte täcker alla ytor som kan vara infekterade av virus.
Kondylom leder inte till livmoderhalscancer
Många har trott att kondylomvirus kan göra att man utvecklar livmoderhalscancer. Men det är fel. Den här felaktiga uppfattningen kommer från tiden innan man kunde skilja på effekterna av olika typer av humant papillomvirus, HPV. Livmoderhalscancer orsakas visserligen av papillomvirus, men de virustyper som ger livmoderhalscancer är inte desamma som de som orsakar kondylom.
Kvinnor som har fått kondylom behöver inte göra några extra cellprovskontroller av det skälet, men de bör som alla kvinnor ta cellprov vart tredje år. Om det upptäcks kondylomliknande förändringar på livmodertappen vid en cellprovskontroll är det viktigt att bli undersökt av en gynekolog eftersom det just på livmodertappen kan vara svårt att skilja kondylom från allvarliga förändringar. Man kan läsa mer om gynekologisk cellprovtagning i Sjukvårdsrådgivningen.se. Länk finns i kapitlet Fördjupning och länkar.
Barn kan smittas vid födseln
En kvinna som ska föda barn kan överföra kondylomvirus till sitt barn under förlossningen. Det verkar oftast röra sig om små mängder och det är mycket ovanligt att barnet får några besvär. Men det antas att virus i undantagsfall kan ligga vilande, kanske i så lång tid som flera år, och senare ge upphov till vårtor hos barnet. Därför behöver det inte vara så att barn som får kondylomvårtor har blivit utsatta för sexuella övergrepp, även om läkaren ändå är skyldig att utreda hur smittan kan ha gått till.
De flesta blir av med vårtorna utan behandling
Det är troligt att de flesta som har kondylom blir av med vårtorna utan någon särskild behandling. Det tar oftast ungefär ett år, men det kan även ta längre tid. Det är mycket ovanligt att man har kvar vårtor när fem år har gått från det att man fick dem. Om man har fått kondylom under en period när immunförsvaret var tillfälligt försämrat är det troligt att vårtorna minskar eller försvinner när immunförsvaret återhämtar sig. Gravida blir till exempel ofta av med sina vårtor strax efter förlossningen.
Kan kondylom ge komplikationer?
Personer som är friska i övrigt får mycket sällan komplikationer på lång sikt. De som har nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av HIV-infektion eller medicinering som försämrar immunförsvaret, kan drabbas av svårbehandlade kondylomvårtor på stora områden. Då kan vårtorna vara direkt i vägen för kroppsöppningarna.
De flesta har få eller inga fysiska besvär
De flesta har inga fysiska besvär, men många upplever vårtorna som missprydande och psykiskt störande.
Både kvinnor och män kan få klåda, sveda, små blödningar och samlagsbesvär vid kondylom.
//sjuksköterskan
Jag fick ett återfall med en vårta. Jag tog vanligt fotvårtsmedel och penslade på. Den försvann! Detta var 2002. Inga fler.
Kan det verkligen vara nyttigt att kleta vårtmedel på? Är det samma sorts vårtor verkligen?
Fast, svinbra att det fungerar :)
Hej! Jag skule bara tala om för dig att du inte ska oroa dig att gå till BM.. Dom har tystnadsplikt vare sig de bor i storstad eller mindre stad..De får inte yppa ngt om dig till någon. Jag förstår digbor oxå utanför stan där alla känner alla och har aldrig haft problem med läkare eller liknande.. Bara säga till henne att du hoppas hon förstår att det är tystnadsplikt och att du annars kommer anmäla detta..
Men jag tycker absolut du ska kolla upp dig..
Lycka till! Kramen