Mandelflarn?
Någon som har ett riktigt bra recept på mandelflarn??
Någon som har ett riktigt bra recept på mandelflarn??
Ingredienser 8 st stora:
50 g mandel
50 g hasselnötter
50 g flagad mandel
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk
1 1/2 msk ljus sirap
1 msk glukos (finns att köpa på apoteket)
Så här gör du:
Skålla och skala mandeln. Hacka den fint. Hacka hasselnötterna fint. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Sjud massan på svag värme någon minut. Klicka ut smeten på papprade plåtar. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter tills flarnen fått fin färg
Spröda mandelflarn
Ingredienser
Beräknat för 25 portioner
Till ca 25 flarn:
100 g sötmandel
1 dl strösocker
1 msk honung
100 g smör
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Tillbehör:
sorbet
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200º. Hacka sötmandeln
2. Blanda mandel, socker, honung och smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och mjölk när smöret smält. Låt det sjuda 1-2 minuter.
3. Klicka ut smeten ungefär lika stora som teskedar på plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att de inte ligger för tätt eftersom de flyter ut mycket under gräddningen.
4. Grädda mitt i ugnen 5-6 minuter tills flarnen fått fin färg.
5. Vill du ha dem böjda lägger du över dem på en kavel eller en flaska. Låt dem kallna så. Flarnen håller sig spröda i tättslutande burk med lock.
Mandelflarn:
50 g sötmandel, skållad och hackad
1/2 dl cashewnötter, hackade
1/2 dl strösocker
1/2 msk honung eller glukos
50 g smör
1 msk vetemjöl
1/2 msk grädde
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sötmandel, cashewnötter, strösocker, honung och smör i en kastrull. Rör om tills allt är sammansmält. Tillsätt vetemjöl och grädde. Rör om och låt sjuda 1 minut.
4 Bred ut smeten till en rektan-gulär platta på plåt med bakplåtpapper. Grädda mitt i ugnen, cirka 5-7 minuter, så att den får fin färg. Ta ut den ur ugnen och låt svalna en stund. Skär sedan ut avlånga bitar innan den kallnat helt. Hinner den kallna sätt in den i ugnen en kort stund till. Låt flarnen kallna på bakgaller.
Kokos- och mandelflarn
25 st
Ugnstemperatur 175º
Ingredienser
3/4 dl sötmandel
75 g margarin eller smör
1½ dl kokosflingor
1 dl socker
1 msk mjölk
1 msk vetemjöl
Tillagning
Värm ugnen. Finhacka mandeln. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mandel, kokosflingor, socker, mjölk och mjöl.
Klicka ut smeten glest på plåtar, med bakplåtspapper eller smorda. Tag drygt 1 tsk smet till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt flarnen svalna något innan de lossas från plåten.
Böj dem över ett spånjärn eller en käpp medan de är varma eller låt dem kallna plant på ett galler.
Jag gör mandelflanen i 7 sorters kakor (har du inte den kan jag skriva in recptet sedan).
Klicka ut ganska små klickar GLEST (ca 6 på varje plåt) och grädda. Vill du ha stora så ta lite mer smet men platta ut smeten lite innan du har in plåten i ugnen.
Nu har jag läst recepter AnnaK skrivit och mitt recept är inte alls så där krångliga ingredienser...vänta ska jag hämta det...
nej den har jag inte så det vore jättesnällt
Mandelflarn 150ºC ca 8min
100 g sötmandel (1,5dl)
1 dl socker
100 gram margarin eller smör
2 msk mjöl
2 msk mjölk
1 msk ljus sirap
Skålla och skala mandeln. Hacka hälften och strimla hälften. (eller köp färdigt på påse)
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka sakta upp och låt sjukda under omrörning några minuter.
Klicka ut på bakplåtspapper (ca 6 på varje) och grädda mitt i ugnen till kakorna fått fin färg.
Lägg på käpp eller annat böjd föremål om du vill ha böjda flarn...annars låt de svalna på plåten.
Havreflarn 200ºC 5 min
75 gram margarin eller smör
1 dl havregryn
1 dl mjöl
1 dl socker
2 msk grädde eller mjölk
2 msk ljus sirap
½ tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull. Häll i allt det andra och rör till en smidig smet.
Klicka ut på bakplåtspapper (ca 6 på varje) och grädde mitt i ugnen i ca 5 minuter. Lossa och lägg på käpp eller liknande eller låt svalna på galler eller på plåten.
tack så mycket för alla recept - de låter smarriga allihop!!!