Inlägg från: Pokergirl |Visa alla inlägg
  • Pokergirl

    Favorit-fläskfilé

    Smördegsinbakad är en höjdare. Stek fläskfilen i bitar. Stek lök, ett paket bacon och svamp. Blanda ner ett paket vitlöksost och en cremefraiche. Extra vitlök för den som önskar. Lägg filen på rad på smördegsarket. Toppa med såsen och se till att den rinner mellan köttbitarna. Rulla ihop smördege´n till en rulle, in i ugn i tjugo minuter. Servera med klyftpotatis och en kall vitlökssås.

  • Pokergirl

    Nu kom jag på ett toppenrecept jag hittade på aftonbladets sida för länge sedan, är bland det godaste jag lagat:

    Fylld fläskfilé med murkelsås


    Ingredienser:


    för 4 portioner


    600 gram 1 välputsad fläskfilé


    2 klyfta vitlök


    40 gram 1 knippe persilja


    4 st schalottenlökar


    4 skiva parmaskinka


    1 msk smör till stekning


    salt & peppar


    4 kvist färsk rosmarin
    Sås


    1 st finhackad schalottenlök


    25 gram torkade, blötlagda murklor eller kantareller


    2 msk smör


    1 dl vermouth


    2 dl kalvfond


    2.5 dl vispgrädde


    1 msk majsstärkelse till redning

    Potatis och morotsrösti:


    10 st cirka


    400 gram skalad bakpotatis


    400 gram skalade morötter


    salt


    1 msk smör


    1 msk olja


    Tillagning:


    1.Koka vitlöken i lite vatten 5 minuter. Låt rinna av och hacka dem fint.

    2.Noppa persiljan och blanchera den i rikligt med kokande vatten och lite salt. Låt persiljan torka och hacka den grovt.

    3.Hacka schalottenlök och skinka fint och bryn i smör. Tillsätt vitlöken och låt det koka ihop cirka 1 minut.

    4.Dela fläskfilén i fyra lika stora delar. Snitta filébitarna på längden, men inte helt igenom, ungefär 2/3 räcker. Bred ut filébitarna så de kan fyllas.

    5.Salta och peppra och fördela persilja och ungefär 2 tsk lökblandning på varje. ( Spara resten av lökblandningen till såsen ). Rulla ihop köttet och bind samman till små paket med bindgarn. Sätt fast en kvist rosmarin på varje paket.

    6.Bryn fläskfilépaketen runtom i smör och lägg dem i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på 180 grader cirka 20 minuter. Tag ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt det vila cirka 10 minuter. Häll köttsaften från foliepaketen i såsen.

    7.Gör såsen. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Tillsätt de uppblötta, avtorkade och hackade murklorna och låt dem svettas en stund till den mesta vätskan kokat in. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vermouth och låt koka in till 1/4 av vätskan återstår. Tillsätt buljong och grädde och låt koka till en lagom konsistens. Blanda i resten av lök- och skinkblandningen. Red ev. av med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av såsen.

    8. Dela köttet på mitten och servera med såsen och rösti. Strö över lite hackad persilja.

    Morots- och potatisrösti

    1. Riv potatis och morötter på ett rivjärn, blanda om och pressa ut vätskan.

    2. Värm smör och olja i en panna och forma potatisplättar som är ungefär 6 centimeter i diameter.

    3. Salta och stek plättarna gyllenbruna på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper.

    EN GARANTERAD SUCCÈ!!!


Svar på tråden Favorit-fläskfilé