• Andari­el
  Äldre 21 dec 13:07
  12711 visningar
  8 svar
  8
  12711

  Allergisk mot konserveringsmedel?

  Jag har länge misstänkt att sonen är känslig mot konserveringsmedlet kaliumsorbat (E202) och idag var vi på allergimottagningen för årliga kontrollen av mjölkallergin.
  Tog då upp det här med kaliumsorbat men läkarna stod helt frågande till det. Ingen hade träffat på någon som reagerat på det tidigare och de slog i sina tjocka pärmar men hittade inget om kaliumsorbat där. De sa att det inte är några proteiner utan bara en kemisk substans så man borde inte kunna reagera på det men varje gång sonen ätit något kladdigt som innehåller det så blir han jätteröd och svullen runt munnen.

  Någon mer som reagerat på samma sätt eller är han så ensam om det som läkarna verkar tro?

 • Svar på tråden Allergisk mot konserveringsmedel?
 • Andari­el
  Äldre 21 dec 17:47
  #1

  *puff*

 • sol1
  Äldre 22 dec 07:58
  #2

  jag är dock inget barn men jag är allergisk mot just det får klåda och blir rör i ansiktet speciellt så visst kan man reagera på det

 • Andari­el
  Äldre 22 dec 17:00
  #3

  Är det bara hudsymptom du får eller märker du något i munnen och halsen om du tex äter bröd eller kakor med det i?
  Är så svårt att veta hur noga jag måste vara med att undvika det till honom. Han är bara 17 månader och kan inte tala om hur det känns när han ätit det. Är rädd att han även ska svälla igen i halsen.

 • sol1
  Äldre 23 dec 07:02
  #4

  det har hänt att det kliar i gommen men jag vet ju vad det är så jag undviker det nu likandant med röda färgämnen som är tillsatta i godis tex funkar inte heller för mig så jag undviker det eftersom jag tycker det är obehagligt att bli röd å få klåda

 • Fre 20 jan 20:34
  #5

  Hej!

  Jag tål inte kaliumsorbat, spyr om jag äter stora mängder, annars illamående. Trodde som vuxen att det kanske vuxit bort och köpte ost med det i, gjorde tillslut gravtest efter att ha varit illamående varje morgon en period men det var osten... Som liten testade vi annat först, som choklad och färgämne, eftersom jag alltid spydde på kvällen på julafton och ibland på andra festligheter, men det var efter att ha druckit mycket saft och ätit pannkakor med sylt som den enda gemensamma nämnaren mellan det och jul (åt mycket rödbetssallad med det i) som vi upptäckte vad det var. Sen jag började undvika det har jag inte spytt alls, och tydligt när jag får i mig ofta eller mycket att jag blir illamående. Inte spytt som vuxen, eftersom jag vet vad det finns i och undviker det helt eller äter lite och sällan.

  När vi gjorde allergiutredning på dottern när hon var 6 veckor frågade de om allergier och de hade heller inte hört talas om överkänslighet mot kaliumsorbat. 

 • Fre 20 jan 21:01
  #6
  +1

  Problemet med allergiläkare är att de slutar höra när man säger "allergi" om det som gäller överkänslighet mot kemiska ämnen.

  Då papegojar de bara "man kan inte vara allergisk mot det, det bildas inga antikroppar bla bla" istället för att lyssna på en patient som har svåra och tydliga symptom.

  Jag fick utreda min egen överkänslighet mot natriumbensoat och kaliumsorbat på 90-talet, för läkarna skrev bara ut recept på mer och starkare kortison och min hud blev bara sämre och sämre. Jag blev vägrad remiss till dietist tre gånger. Jag visste att det var något i kosten, något brett som fanns i många saker, men fick ingen hjälp.

  När jag till sist var 100% säker att det var (minst) de två ämnena jag inte kunde äta klampade jag in och krävde att bli testad för just det. Och sen tog det "bara" 13 månader för vården att ge mig rätt, på papper.

  På den tiden fanns inte specifika tester för tillsatsämnen utan då fick jag först hålla diet i 5 veckor och bara äta 27 saker inklusive kryddor.

  Sen skulle jag blivit bokad till möten för provokation men eftersom de hade klantat bort remissen fanns ingen sån tid utan jag fick vänta ytterligare flera månader, och göra om de ganska trista fem veckorna på extremdiet.

  Sen skulle jag ena gången få en kapsel med alla möjliga olika tillsatser i, och den andra en placebokapsel utan sånt. Det blev bara ett besök för givetvis började jag få klåda och stora flammiga eksem inom tio minuter från att jag fick kapseln med allt skräpet i, på besök 1. 

  Men då visste jag ju redan hur jag skulle leva, hade läkt min hud och behövde sedan inget kortison eller mjukgörande krämer på 20 år, fram tills nästa stora allergiskift i mitt immunförsvar bombade min tillvaro. Jag ville bara få vården att fatta det och ge mig papper så att jag kunde få alternativa hostmediciner och lite sånt, för att i princip alla lösningar är fulla av E202/E211. 

  Har du ett känsligt barn så ta bort E202 och E211 ur kosten helt, och helst även tillsatt citronsyra E330. Överhuvudtaget försök att bara äta ren mat lagad från grunden, för om man inte vet vad de stoppar i sig är det jättesvårt att få kläm på vad barn inte tål.

  När barnet är stabilt i huden och symtomfritt så kan du testa att återinföra E211 och E330 och se om det ger hudpåverkan.

  Mina första tecken vid väldigt lite exponering är torra flagande läppar och torrare hud. Blir det flera måltider på samma vecka med E202/E211 så flammar huden, jag får kraftig klåda, eksem vid böjveck/ hals /handleder och blir det ännu mer så eksemfläckar på hela bålen och blödande självsprickor i mungiporna. Jag kan inte läka om jag inte slutar äta det, hela huden blir papperstunn.

  Men om man bara rensar kosten till vardags och låter kroppen leva frisk ett tag så blir många tillräckligt bra för att klara det om man tillfälligt måste ta något läkemedel eller annat som ger reaktion.


  Det är många det är synd om, men inte alltid för det de tror.
 • Fre 20 jan 21:02
  #7

  Det finns dessutom gott om ekologisk saft och sylt idag utan dessa medel, så det finns ingen anledning att tratta i sig det. Ät mindre mängder men godare produkter istället, eller gör snabbsylt av frysta bär.


  Det är många det är synd om, men inte alltid för det de tror.
 • Ons 25 jan 14:06
  #8

  Jag är allergisk/ överkänslig mot surhetsreglerande, E330 främst. Tog många år innan det blev bekräftat och många läkare som bemötte mig på samma sätt. Så jo, man kan absolut reagera på dessa substanser. Jag reagerar även på medel som man använder på ytan av tex flytvästar, så gissningsvis någon typ av medel som gör att det inte ska mögla.

Svar på tråden Allergisk mot konserveringsmedel?
Logga in
Bli medlem