småkaks recept
Lägger in lite recépt till dig....
After Eight kakor
200 gr smör
1dl strösocker
5 dl vetemjöl
Blanda samman de torra ingridienserna. Smula ned smöret i mjölblandningen.arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i två bitar, rulla till längder och platta till längderna.
Låt vila i kylen ca 20 min.
Skär sedan till fyrkanter, (lika stora som en After Eight)
Gräddas i ca 8 min på 200 grader.
Lägg på en After Eight på varje kaka när de är varma.
Bregottkakor
300 g bregott (grön)
1 ½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 ½ dl maizena-mjöl
1 tsk bakpulver
Rör samman smör och socker. Blanda
ihop de torra ingredienserna och rör
ihop blandningen med resten Rulla till
kulor som läggs i små formar.
Grädda i 20 min i 175 grader.
Chokladrutor med nötter
200 gr margarin
3 dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 gr grovhackade hasselnötter
Gör så här
Rör margarin och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i sänder under fortsatt omrörning. Blanda ihop mjölet med bakpulvret vaniljsockret och kakaon och rör ner det i smeten tillsammans med hälften av dom hackade nötterna. Bred ut i långpanna 30*40 cm och strö över resten av nötterna. Grädda i 175º i knappt 20 minuter. Skär kakan i rutor genast när den tas ut från ugnen.
CORNFLAKES DRÖMMAREn dröm när den är som bäst!Ca. 50 st. drömmar
2 dl strösocker
100 g smör eller margarin
1 dl matolja
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
2 msk potatismjö
l2 dl cornflakes
Rör socker och smör / margarin pösigt.Blanda i oljan och sedan de andra ingrediensernai tur och ordning.Forma enkronestora bollar och lägg på papprad plåt.Grädda 13-15 minuter mitt i 175 grader varm ugn.Förvara drömmarna torrt.
Daimkakor
(ca 55st)
150g mörk choklad
5 dl vetemjöl
2½ dl socker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1½ tsk malen kanel
250 g smör eller margarin
2 ägg
150 g daimkulor
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen.
Blanda de torra ingredienserna.
Hacka in smöret till en smulig massa.
Arbeta in äggen ett i taget till en slät deg.
Tillsätt den hackade chokladen och daimen och arbeta degen bara så länge att chokladen fördelas jämt.
Forma degen till längder på mjölat bakbord och dela upp dessa i bitar.
Rulla degbitarna till runda kulor och lägg dem på bakpappersklädd plåt, ej för tätt eftersom de flyter ut något under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 min
Dubbelt så goda
Ca 30 st
100 g sötmandel
100 g hasselnötter
5 dl florsocker
4 äggvitor
Fyllning
1 dl starkt kallt kaffe
1 msk maizena
1 äggula
125 g mjukt smör
½ dl florsocker
½ vaniljsocker
1. Mal mandeln och nötterna (använd kvarn, inte matberedare). Blanda det med florsocker.
2. Vispa vitorna till fast skum och vänd försiktigt i socker och nötblandningen. Spritsa eller klicka ut teskedsstora klickar på papprad plåt. Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn ca 10 min. Låt kallna på papperet.
3. Fyllning: Blanda kaffe och maizena i en kastrull och låt blandningen sjuda till en kräm under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt krämen svallna något. Rör i äggulan.
4. Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Klicka ner smörblandningen i krämen och rör väl mellan varje klick. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan. OBS! Skulle krämen skära sig kan man få den bli jämn igen om man ställer bunken i hett vattenbad och rör kraftigt.
Bäst blir de om man förvarar dem i frysen och tar upp dem en stund innan de ska ätas.
Greker är en slags mördegskaka som man rullar runt färgad marsipan
200 g smör
½ dl socker
1 äggula
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulan, mjölet och bakpulvret och arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet några timmar.
300 g mandelmassa
röd eller grön hushållsfärg
Riv och färga mandelmassan. Forma den till två 25 centimeters långa rullar. Kavla eller tryck ut mördegen till två 25 centimeters långa kakor som är 8-10 centimeter breda. Lägg på mandelmassan och rulla ihop. Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla dem med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter. Skär upp i sneda bitar.
Säg till om du vill att jag ska lägga in fler recept, har en del på lager....