• PiaE

    Parmaskinka

    Kött som inte är upphettat - framförallt från gris, får och vilt - kan innehålla skadliga parasiter.

    Bakterier och parasiter
    Vanliga förkylningsbakterier och andra infektioner, som du som gravid kan drabbas av, går vanligtvis inte över till fostret. Men det finns två mikroorganismer som i sällsynta fall kan leda till skador på fostret. Det är bakterien Listeria monocytogenes och parasiten Toxoplasma gondii. I värsta fall kan en infektion leda till bland annat hjärnskador hos barnet.

    Undvik rått kött
    Skadliga bakterier och parasiter kan finnas i rått kött. Allt kött ska därför vara ordentligt genomstekt eller genomkokt. Undvik gravad och kallrökt fågel och kött.

    Parmaskinkan är endast lufttorkat kött, alltså inte tillagat på något sätt = torkat rått kött. Parmaskinkan är en italiensk produkt, inte spansk. I Spanien har man den lufttorkade Jamon Serrano och Pata Negra som "tillagas" så här:
    www.ma-design.net/spain/spain.html~botten

    Varför din spanska vännina kunde äta lufttorkad skinka, ja det berodde väl på att man inte upplyser gravida kvinnor om riskerna med detta i Spanien kan jag tänka. Hon löpte samma risk som vi dock och för mig är det en självklar sak att avstå från livsmedel som kan skada mitt ofödda barn, men det är ju upp till var och en.

Svar på tråden Parmaskinka