• Pojkmamma

    Japanska recept

    Jag har blivit helt såld på japansk mat. Det blir ju lite dyrt i längden om man inte kan göra det själv.

    Har ni något bra recept på Hiremaki eller Yakiniku. Det är väldigt svårt att hitta något på nätet.

    Snälla snälla

  • Svar på tråden Japanska recept
  • AnnaK

    Yakiniku

    Ingredienser 4 port.:

    500 g entrecôte, rostbiff eller fransyska
    1/4 purjolök
    2-3 msk vita sesamfrön
    persilja
    majs- eller rapsolja
    Marinad:
    en tumstor bit ingefära
    1 dl japansk soja
    1-2 msk strösocker
    portvin (kan uteslutas)
    Tillbehör:
    morötter
    Så här gör du:
    Köttet till yakiniku måste skivas tunt. Enklast är att frysa köttet någon dag innan det ska tillredas. Ta sedan fram det och skiva det halvtinat, så är det lättare att handskas med. Skär purjolöken i mycket tunna skivor. Riv ingefäran fint och blanda ingredienserna till marinaden i en liten skål. Doppa de tunt skivade köttbitarna i marinaden och lägg dem i ett lager i en djup tallrik. Strö sedan över lite purjolök och sesamfrön. Upprepa proceduren tills köttet och purjolöken är slut. Låt stå i några minuter. Värm stekpannan, häll i lite olja och stek sedan köttet snabbt. Lägg upp det på ett serveringsfat och garnera med persiljekvistar och sesamfrön.

  • AnnaK

    Sukiyaki

    2 st salladskål
    400 g entrecote, skuren i tunna skivor
    100 g champinjoner
    1 dl japansk soja
    4 msk kalvfond
    1 st morot/morötter
    1 st purjolök(ar)
    3 msk råsocker
    2 dl Saké
    150 g sockerärtor
    1 l vatten
    2 st ägg
    150 g glasnudlar, blötlagda tills de blivit genomskinliga

    Tillagning:

    1. Skär kålen i 8 klyftor och ta bort stocken.

    2. Strimla moroten sockerärterna samt purjolöken och dela champinjonerna. Koka upp kalvfond och vatten i en bordsgryta med soja saké och socker. Låt sjuda.

    3. Lägg lite av alla ingredienserna i buljongen och sjud försiktigt. Köttet skall sjuda 1-2 minuter.

    4. Ta upp alltsammans och låt var och en doppa ingredienserna i var sin skål med lte uppvispat ägg. Koka resten av ingredienserna varefter i buljongen. Servera asiatiskt ris vid sidan om.

  • AnnaK

    Japansk kyckling

    400 g kycklingfilé(er)
    0,5 st grön paprika
    0,5 st röd paprika
    1 stjälk(ar) blekselleri
    1 st morot/morötter
    1 st purjolök(ar)
    200 g böngroddar
    1 krm ingefära, malen
    4 msk japansk soja
    3 msk sherry
    3 st vitlöksklyfta(or)
    salt
    4 msk olja
    peppar
    2 msk sesamfrö

    Tillagning:

    Skär kycklingköttet i tjocka strimlor. Ansa grönsakerna. Skär morot, purjolök och stjälkselleri i slantar. Strimla paprikan. Hetta upp hälften av oljan tillsammans med vitlöken och ingefäran i en stekpanna.

    Fräs kycklingbitarna ordentligt. Tillsätt grönsakerna - först morötterna och sedan resten. Koka ihop något. Tillsätt sherryn, koka upp och smaka av med salt och peppar. Lägg böngroddar i mitten på en tallrik, fördela grytblandningen runt om.

    Strö över rostade sesamfrön. Servera med klibbigt japanskt ris.

  • AnnaK

    www.tasteline.com/default.ns&MainIngredient=&CourseType=&lngItemID=1139&searchMode=general&view=search_all&MainIngredient2=&CourseType2=&RecipeType=&Nationality=48&Occasion=

  • AnnaK

    Misosoppa på tre sätt

    Till misosoppa kan man använda i princip vilka råvaror som helst, här är några förslag.
    (3 personer)

    Buljong
    6 dl dashibuljong

    Grundrecept för 1 liter
    1 l vatten
    10 cm kombualg
    1 fiskbuljongtärning
    2 rågade msk misopasta

    Gör så här:
    Slå det kalla vattnet över kombualgen och buljongtärningen och värm det sakta på spisen. Lyft bort kombualgen precis innan det börjar koka annars blir buljongen besk.
    Låt buljongen sjuda cirka 5 minuter. Sila buljongen genom en kökshandduk eller ett kaffefilter.
    Koka upp dashibuljongen och rör i misopastan.
    Den här buljongen är basen för alla tre sopporna.

    Förslag 1:
    1 dl tofu
    1/2 msk wakamealger
    1/2 msk purjolök,
    finstrimlad

    Gör så här:
    Skär tofun i 2 x 2 cm stora kuber. Spola wakamealgerna i vatten. Fördela tofu, purjolök och wakamealger i skålarna och slå på den heta buljongen.

    Förslag 2:
    120 g insjökräftstjärtar
    1/2 stjälk blekselleri, finskuren

    Gör så här:
    Fördela kräftstjärtar och blekselleri i skålarna och slå på den heta buljongen.

    Förslag 3:
    60 g skinn- och benfria kycklinglår
    9 små shiitakesvampar
    3 dl kokta äggnudlar

    Koka nudlar:
    Använd en stor kastrull med mycket vatten så att nudlarna inte klibbar ihop under kokningen.
    Salta vattnet. Koktid: se nudelförpackningen.
    Häll de färdigkokta nudlarna i ett durkslag. Låt vattnet rinna av.

    Gör så här:
    Värm ugnen till 175 grader.
    Bryn kycklinglåren, stek dem färdiga i ugnen. Skär kycklingen i 2x2 cm stora kuber.
    Klipp av stammen på shiitakesvampen.
    Fördela äggnudlar, svamp och kyckling i varje skål och slå på den varma buljongen.

    Servering:
    3 små skålar eller koppar som rymmer cirka 3 dl.

  • AnnaK

    Nudlar med köttfärs och rå energisallad

    En vardagshjälte på matbordet. Om du vet att dina middagsgäster inte gärna äter med pinnar dukar du förstås med kniv och gaffel.
    (3 personer)

    500 g kokta äggnudlar (se separat recept)
    250 g blandfärs
    2 msk olja till stekning
    1 klyfta vitlök
    4 cm ingefära
    1/2 gul lök
    1 dl dashibuljong
    0,5 dl japansk soja
    salt och vitpeppar

    Gör så här:
    Stek köttfärsen på hög värme i olja.
    Skala och riv vitlök och ingefära.
    Finhacka den gula löken.
    ?Blanda vitlök, ingefära, lök, dashibuljong och soja med köttfärsen. Smaka av med salt och peppar.
    Skala och finstrimla rotsakerna till energisalladen. Vänd runt dem tillsammans med sesamfrön och sesamolja.
    Blanda färsen med de varma nudlarna.

    Rå energisallad:
    25 g rödbetor
    25 g morötter
    25 g rotselleri
    25 g rättika
    1 tsk sesamfröblandning
    1 del svarta sesamfrön
    2 delar vita sesamfrön
    1 tsk sesamolja

    Gör så här:
    Ta hälften av de vita sesamfröna och lägg dem i en het teflonpanna. Efter en kort stund kommer fröna att släppa en del av sitt eget fett och en nötaktig doft sprider sig i köket. Rör runt med en träslev så att fröna inte bränns. De ska få en gyllenbrun färg.
    Blanda de rostade sesamfröna med de andra fröna.
    Förvara dem i en burk med tättslutande lock. Fröna har lång hållbarhet om inte locket öppnas.

    Servering:
    3 portionsskålar med höga kanter som rymmer cirka 5 dl.
    Fördela nudlarna och köttfärsen i skålarna och toppa med rå energisallad.

  • AnnaK

    Fläskfilé med currysås

    Kryddblandningen curry används över hela Asien. Här fungerar den bra i sås med söt papaya.
    (3 personer)

    6 dl kokt ris

    Gör så här:
    När du ska servera ris till japanska rätter, använd alltid ett japanskt rundkornigt ris.
    Salta aldrig på japanskt ris.
    Läs på påsen så att du får rätt mängd okokt ris.
    Häll det råa riset i en bunke och spola i kallt vatten medan du rör i riset med handen. När vattnet är klart är riset klart att användas.
    Slå på nytt kallt vatten i bunken och låt riset stå och dra i några timmar.
    Riskornen kommer att vara mättade av vätska när det är dags att koka riset och det blir mycket lättare att balansera vätskenivån och på så sätt få ett perfekt ris.
    Använd riskokare om du har det.
    Använd en tjockbottnad kastrull med tättslutande lock.
    Sätt en platta på högsta värme och en platta på lägsta värme.
    Häll upp det blötlagda riset i kastrullen, slå på vatten så att vattennivån är ungefär 1 cm över riset.
    ?Sätt kastrullen på plattan som står på högsta värme. Låt riset koka upp och lyft inte på locket någon gång. Ställ nu kastrullen på plattan som står på lägsta värmen och låt kastrullen stå kvar där i 20 minuter.
    Dra sedan kastrullen åt sidan utan att lyfta på locket och låt den vila i ytterligare 20 minuter.

    450 g fläskfilé
    matolja till stekning
    salt och vitpeppar

    Grönsaksblandning:
    1 röd lök
    10 champinjoner
    1 mogen papaya
    matolja till stekning
    salt och vitpeppar

    Currysås:
    1 vitlöksklyfta
    2 schalottenlökar
    1/2 grönt äpple
    matolja till stekning
    1 msk vanligt currypulver
    5 dl kycklingbuljong
    2 msk crème fraiche
    salt och vitpeppar

    Redning:
    2 msk majsena
    2 msk vatten

    Gör så här:
    Värm ugnen till 175 grader.
    Skala och skiva vitlök och schalottenlök. Skär äpplet i bitar och fräs det i matolja och curry tillsammans med vitlök och schalottenlök i en kastrull.
    Slå på kycklingbuljongen och låt det sjuda i 30 minuter. Sila såsen och smaksätt med crème fraiche, salt och vitpeppar. Red såsen med majsena och vatten.
    Bryn köttet i en stekpanna, salta och peppra. Stek köttet färdigt i ugnen. Låt köttet vila i
    aluminiumfolie 10 minuter innan du steker det. Skivorna ska vara 0,5 cm tjocka.
    ?Skala rödlöken till grönsaksblandningen och skär den i båtar. Skär champinjonerna i kvartar och papayan i större bitar. Fräs löken och champinjonerna i matolja, när de börjar bli klara så lägger du i papayan och saltar och pepprar.

    Servering:
    3 djupa skålar som rymmer cirka 5 dl. Fördela riset och köttet i skålarna, slå på currysåsen och toppa med grönsakerna.

  • AnnaK

    Sushirissallad med kryddmarinerad lax

    (3 personer)

    300 g laxfilé

    Kryddmarinad:
    1 msk farinsocker
    1/2 msk salt
    1/2 msk paprikapulver
    1/2 msk chilipulver
    1 krm Coleman?s senapspulver
    1 krm mald spiskummin
    1 lime, rivet skal
    1 citron, rivet skal

    Sushirissallad:
    1 liter sushiris
    Börja med att göra sushivinäger, kallad sushisu, för smaksättning av osaltat ris.
    1/2 del salt
    5 delar socker
    8 delar risvinäger

    Gör så här 1:
    Lös under uppvärmning upp saltet sedan sockret helt i risvinägern.
    När sushisun svalnat förvaras den i en plastflaska i kylen.
    Koka riset precis som det vanliga riset men häll bara på vatten så att det täcker riset.
    När riset vilat de 20 minuterna är det dags att smaksätta med sushisu:
    Ett grundmått är att till 500 g färdigkokt sushiris blanda 5 msk sushisu. Låt det vila i 20 minuter.

    Blandas i riset:
    10 små champinjoner
    20 sockerärter
    2 tomater

    Dressing:
    1/5 dl japansk soja
    2 cm finriven ingefära

    Förbered:
    1 stort fyrkantigt fat och 3 doppskålar som rymmer cirka 0,5 dl.

    Gör så här 2:
    Värm ugnen till 275 grader.
    Blanda socker, salt och kryddor och citrusskalen. Vänd runt laxen i marinaden och lägg den i en liten ugnsfast form. Ställ in laxen i ugnen i 11/2 minut och sedan direkt i frysen så att den svalnar snabbt.
    Plasta in laxen när den har kallnat och frys den i 48 timmar.
    Tänk på att ta fram laxen ur frysen i god tid så att den hinner tina, låt den ha en liten fryst kärna kvar. Det blir då lättare att skiva den.
    Skär champinjonerna i skivor, strimla sockerärterna och tärna tomaterna. Blanda i allt i sushiriset.
    Gör dressingen.
    Skiva laxen i 1/2 cm tjocka skivor.

    Servering:
    Lägg upp sushiriset på fatet och lägg laxskivorna snyggt intill varandra ovanpå riset. Häll upp dressingen i doppskålarna.

  • Pojkmamma

    Tack snälla. Jag sitter här och bevakar och det bara strömmar in härliga rätter.

  • Pojkmamma

    Vi får nog köra japanskt tema lång tid framåt för här fanns ju jättemycket.

    Tack för hjälpen.

  • Pojkmamma

    Om jag hade kunnat göra en så'n där dreglande mun hade jag också gjort det.

  • emma04

    Denna Teryakilax är superduper, rekommenderas varmt

    Teriyakilax

    4 portioner, 30 minuter

    En favoriträtt där sojan spelar huvudrollen. Snabbt och lättlagat när man väl köpt hem ingredienserna.

    1/2 dl japansk soja (t ex Kikkoman)
    1 dl mirin (sött japanskt risvin, finns i asiatiska hyllan)
    1/2 dl sake (finns på Systembolaget)
    2 msk socker
    4 bitar laxfilé à 150 g
    olja
    400 g bok choy eller bladspenat
    4 msk sesamfrön

    Koka ihop soja, mirin, sake och socker på svag värme i tio minuter. Smaka av. Stek laxfiléerna på hög värme tills de knappt är genomstekta, de ska helst ha lite mörkrosa kärna. Lägg bok choy eller spenat i en kastrull med hälften av teriyakisåsen och värm upp hastigt. Ta upp bladen och fördela på fyra tallrikar. Häll bort såsen som de kokat i. Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
    Lägg upp laxen intill kålen och häll över resten av såsen. Strö över sesamfrön. Servera med ris.

  • Pojkmamma

    Tack så mycket.

    Jag funderar ju på hur många dagar man kan köra japanskt tema innan barnen upptäcker något. Jag fundrerar på att göra det som ett test. Jag tror att det går tre dagar innan dom upptäcker en röd tråd i middagarna.

  • Anonym (g)
    KalleBR skrev 2025-06-17 18:19:05 följande:

    Finns jättemycket japansk mat på riktigarecept.se/recept/asiatiskt/

    Katsudon är otroligt om du inte testat ännu


    det är tydligt att du gör reklam= negativ reklam
Svar på tråden Japanska recept