Japanska recept
Denna Teryakilax är superduper, rekommenderas varmt
Teriyakilax
4 portioner, 30 minuter
En favoriträtt där sojan spelar huvudrollen. Snabbt och lättlagat när man väl köpt hem ingredienserna.
1/2 dl japansk soja (t ex Kikkoman)
1 dl mirin (sött japanskt risvin, finns i asiatiska hyllan)
1/2 dl sake (finns på Systembolaget)
2 msk socker
4 bitar laxfilé à 150 g
olja
400 g bok choy eller bladspenat
4 msk sesamfrön
Koka ihop soja, mirin, sake och socker på svag värme i tio minuter. Smaka av. Stek laxfiléerna på hög värme tills de knappt är genomstekta, de ska helst ha lite mörkrosa kärna. Lägg bok choy eller spenat i en kastrull med hälften av teriyakisåsen och värm upp hastigt. Ta upp bladen och fördela på fyra tallrikar. Häll bort såsen som de kokat i. Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
Lägg upp laxen intill kålen och häll över resten av såsen. Strö över sesamfrön. Servera med ris.