• Endag

    Inbakad lax.

    Någon som har mumsiga recept på det?


    Ett, tu tre,,,,,,Hopp!!
  • Svar på tråden Inbakad lax.
  • AnnaK

    Inbakad lax
    4 portioner

    Ingredienser
    ca 3/4 kg lax, gärna stjärtbit
    3 djupfrysta smördegsplattor
    1 tsk salt
    1 kryddmått svartpeppar
    3 msk bordsmargarin eller mjukt smör
    1 tsk rivet citronskal
    1 tsk dragon
    1 dl finhackad persilja
    1 uppvispat ägg

    Gör så här

    1. Tina djupfryst lax. Låt smördegen ligga i rumstemperatur ca 15 min.

    2. Rensa och filéa laxen, skär filéerna skinnfria och ta bort alla ben. Salta och peppra fisken.

    3. Rör samman matfettet med citron, dragon och persilja.

    4. Dela en smördegsplatta att skarva de andra två med så att formen passar fisken. Kavla ut plattorna så de blir 2-3 cm större än filéerna. Lägg ena plattan på plåt med bakplåtspapper. Lägg ena fiskfilén mitt på smördegen. Bred kryddsmöret över fisken och täck med andra filén.

    5. Fukta degkanterna, lägg på den andra degplattan och tryck till runt kanterna. Pensla med ägg.

    6. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 gr ugnsvärme 25-30 min, tills fisken är färdig och degen fått fin färg. Servera med en sallad eller ärter och sparris, ev också ris eller potatis.

  • AnnaK

    Inbakad lax
    ca 8 portioner
    Ugnstemperatur 200º

    Ingredienser
    ca 250 g fryst bladspenat, tinad
    2 laxfiléer, ca 800 g, utan skinn och ben
    3 plattor djupfryst smördeg, tinade

    Fyllning:
    150 g rökt lax i skivor
    1 äggvita
    1 msk finhackad gräslök
    1 msk grädde
    rivet skal av ½ - 1 citron
    1 msk pressad citron
    salt
    nymalen svartpeppar
    1 äggula + 1 msk vatten

    Tillagning
    Pressa vätskan ur spenaten. Gör fyllningen. Hacka hälften av den rökta laxen snabbt i matberedare eller mixer. Blanda i äggvitan medan maskinen går. Ta upp krämen i en skål och rör i gräslök, grädde, citronskal och -saft. Smaka av med salt och peppar (tänk på att laxen är salt). Bred fyllningen på ena laxfilén och täck med den andra.

    Bred ut resten av de rökta laxskivorna på en stor bit plastfolie. Mal över lite peppar och täck sedan skivorna med spenatbladen. Lägg på den fyllda laxen, salta och peppra den. Vik om rökt lax och spenat så det blir ett paket. Lägg laxen kallt medan degen kavlas ut.

    Sätt på ugnen och sätt in en bakplåt i ugnen att bli het. Lägg smördegsplattorna bredvid varandra, fukta långsidorna och tryck ihop dem till en stor platta. Kavla ut så den blir ca 30x40 cm. Lägg laxen mitt på degen.

    Pensla degkanterna med uppvispad äggula och vatten, vik upp degen runt laxen och pressa samman skarvarna till ett tätt paket. Lägg laxpaketet med skarven ner på ett bakplåtspapper. Använd eventuellt överbliven deg till garnering. Pensla med ägg. Flytta över allt på den heta plåten.

    Grädda i nedre delen av ugnen 55-60 min.

  • AnnaK

    Inbakad lax med champinjonkräm
    4 portioner
    4 bitar laxfilé a 150 g
    färdig kavlad smördegsplatta
    1 brk champinjonkräm
    ägg till pensling
    1 litet savojkålshuvud
    3 dl grädde
    1 msk dijonsenap

    1. Dela smördegen i fyra lika delar.
    2. Lägg lax ena sidan ett par cm in.
    3. Salta och peppra.
    4. Bred champinjonkräm runt om.
    5. Vik över degen och tryck tillordentligt runt om.
    6. Skär bort överflödig deg.
    7. Pensla paketet med uppvispat ägg.
    8. Stick några hål på ovansidan.
    9. Ställ på plåt och grädda i 180 grader.
    10. Degen ska få fin färg.
    11. Strimla kålen.
    12. Koka den nästan mjuk i saltat vatten.
    13. Häll av vattnet och fräs kålen i en vid kastrull.
    14. Salta och peppra.
    15. Häll på grädden.
    16. Koka upp och tillsätt senapen.
    17. Koka sakta tills det är lagom tjockt.
    18. Lägg upp kålen på varma tallrikar.
    19. Placera laxpaketen ovanpå.
    20. Garnera och servera genast.

  • AnnaK

    stek savoykål med lite vitlök. lägg det på 1-2 ark filodeg. lägg på en laxfilé samt 1 dl chillikeso. rulla in alltihop i filodegen o "limma" ihop med lite olja.
    in i ugnen 20 min

  • Mrs Roberts

    Mmmm alskar lax! Mitt favvorecpet ar Fetaost lax:

    Du behover for 4 pers:

    4 lax bitar
    1tsk salt
    1 krm nymald vitpeppar
    200 g fetaost
    1 dl grekisk/turkisk yoghurt
    0,5 tsk timjan

    Salta och peppra laxen. Ror ihop ost, yoghurt och timjan med en gaffel. Fordela blandningen pa laxen och baka i ugnen ca 15 min eller tills osten borjar fa farg och laxen kanns fardig. Servera med till exemple couscous och en sallad! Mums!

  • Endag

    Åh tack ni för goda recept.
    Måste provas.


    Ett, tu tre,,,,,,Hopp!!
  • Mrs Roberts

    Ett annat snabbt recpet jag brukar kora nar det ska ga fort efter jobbet ar att baka laxen i chilisas och klippa over koriander. Snabbt och enkelt! Servera med couscous eller quinoa!

Svar på tråden Inbakad lax.